reklam

05 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Hepimiz enkaz altındayız

1998'de çıkartılan Deprem Yönetmeliği'ne uyulmadan yapılmış. Belediye 2000 yılında denetleyerek izin vermiş. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında betonun un gibi dağıldığı görülmüş, tahmin ediliyor ki müteahhit malzemeden çalmış. Bina projesinin imar ve iskân ruhsatı var. Yani belediye bünyesindeki teknik elemanların onayı ile yapılmış, denetlenmiş. Müteahhidi Ahmet Vedat Kaya suçlu bulunursa bir süre hapis yatıp çıkacak. Diyarbakır'da enkazı altında 83 hayat bırakan Hicret Apartmanı'nın müteahhidi 1.5, Yalova müteahhidi Veli Göçer ise 8.5 ay hapis yatıp çıktılar. 17 Ağustos depremi mağdurlarınca açılan 1460 ceza davasından 1328'i müteahhitler lehine sonuçlanmış. Biz bir günah keçisi olarak müteahhidin peşindeyiz. Suçlu ise cezalandırılsın. Ancak binaya izin veren ve denetleyen belediye görevini yapmış mı? Bina zemini iskâna uygun muymuş? Proje de onayı bulunması yasal zorunluluk olan oda ne yapmış? Deprem bölgesinde yaşadığımız göz önünde bulundurulursa bina sakinleri binanın zemini ve yapısı kjonusunda bir kontrole ihtiyaç duymuş mu? 17 Ağustos depremi sonrasında kaçımız binaların kontrolünü yaptırtık. Yaptıranlardan kaçı alınması gerekli denilen önlemleri aldı, binalarını takviye ettirdi? Belediyeler bunun için bir kolaylık sağlayıp, önayak oldu mu? Hayır! Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi inşaat işinde de sistem de işlemiyor. İşlemeyen bu sistemin enkazı altında kalan insanlar hayatı umursamıyor. Bir türlü çözülemeyen ancak sürekli ısıtılıp önümüze sunulan üç-beş meseleyi tartışıyor, gündelik şöhretlerle kendimizi avutuyoruz. Zümrüt Apartmanı'nın enkazı sadece orada yaşayan hayatları söndürmekle kalmıyor, hepimizin bir enkaz altında yaşadığımızı bize hatırlatıyor. Hayatı ıskalıyoruz.

Ne genelgesi bu?
İçişleri Bakanlığı 13 İl Valiliği'ne bir genelge göndererek, DEHAP'a karşı önlem alınmasını istemiş. Psikolojik harekât yapılması talimatı vermiş. Bu iller arasında Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Mersin de varmış. Ne genelgesi bu? Genelge haberi doğruysa, yerel seçimlerde rakibi olacak bir partiye karşı iktidar partisi nasıl bir şey tezgâhlıyor? DEHAP, AKP'nin sandıktan tek başına iktidar çıktığı 3 Kasım seçimleri öncesinde hemen hiçbir engellemeyle karşılaşmaksızın siyasi propaganda yapmış ve seçim çalışmalarını yürütmüştü. Güneydoğu ve Doğu illerinde tek başına oyların yarısını almasına karşın, mevcut sistemdeki yüzde 10 barajı nedeniyle Meclis'e temsilci gönderemedi. Yerel seçimlerde bu ülke barajı yok. DEHAP yasadışı bir şey yapıyorsa prosedür belli. Mahkemeler ve Anayasa Mahkemesi var. Yoksa iktidar partisi rakibini faul yaparak saha dışına mı atmaya çalışıyor? Bu psikolojik harekât neyin nesi oluyor?

Öğretim üyelerine çağrı
Üniversitelerin öğrencileri hakkında açtıkları soruşturmalar bitmiyor. Adana Çukurova Üniversitesi de 20 öğrencisi için açtığı soruşturma ile bu furyaya katılmış. Bu soruşturmalar sonucu öğrenciler okuldan uzaklaştırılıyor. YÖK Disiplin Yönetmeliği bu tür uygulama ve cezalara gerekçe oluşturuyor. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere öğrencilere yönelik disiplin soruşturmalarının durdurulmasını isterken, disiplin kurullarında yer alan öğretim görevlilerine de bir çağrı yapıyor.

'Görevlerinizi bırakın'. "Disiplin kurullarında görev yapan öğretim üyelerinden görevlerini bırakmalarını istiyoruz. Tarih önünde sorumlu olmak istemiyorlarsa, üniversiteyi üniversite olarak algılıyorlarsa bu davranışı göstermelidirler." TÜMÖD'ün 'hocalara' çağrısı bu. Sistem kötü evet ama biraz da biz bir şeyler yapsak.
Radikal - Murat Çelikkan

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Günkut Akın 16 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Günkut Akın hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz