reklam

05 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Devlet garantili konutlar da çürük çıktı

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde devlet garantisiyle 1995’te yapılan toplu konutlarda iki blokun içi tamamen çöktü.

Diğer bloklar ise daire sahiplerinin kendi imkânlarıyla yaptıkları güçlendirmelerle ayakta kalabildi. Ev hayalleri yıkılan aileler kiraya çıkmak zorunda kaldı. Ancak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Vakıfbank aracılığıyla konut sahiplerinden evlerin taksidini almaya devam ediyor.

Mağdur vatandaşlar yıllardır sürdürdükleri hukuk mücadelesinden sonuç alamadı. Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu, TOKİ ve Vakıfbank genel müdürleriyle görüşerek kredi geri ödemesinin durdurulmasını istediklerini, ancak bir cevap alamadıklarını ifade ediyor. Berberoğlu, devam eden mahkemelerden de bir sonuç çıkmayacağı görüşünde.

TOKİ, Bozüyük Belediyesi ve Vakıfbank, 1995’te Bozüyük’te 22 bloktan oluşan Yeşilkent Toplu Konutları'nın inşaatına başladı. Konutlar teslim edildikten 3 yıl sonra iki bloktaki 20 daire kendiliğinden çöktü. Binalar hatalı inşa edilmiş, katlardaki kolonlar bile birbirinin altına denk getirilememişti.

Blokların önüne ‘Çökme tehlikesi, yaklaşmayınız’ tabelaları konuldu. Devlet garantisiyle ev sahibi olmayı düşünen hak sahipleri dairelere 44 bin Euro’ya (yaklaşık 70 milyar lira) yakın para ödedi. Yeşilkent’te ayakta duran dairelerin bugünkü piyasa fiyatı 15 milyar lira. Konut mağdurları devletten ödemelerin durdurulmasını istiyor. Hayrettin Gerenler, tasarrufları ile konut sahibi olmak isterken hayal kırıklığına uğrayanlardan sadece biri. Dar gelirli bir memur olan Gerenler, 1996’da teslim aldığı dairesinin sevincini uzun süre yaşayamadı. Dairenin önce zemini, daha sonra duvarları çökmeye başladı. 1998’de mahkeme kararıyla ‘oturulamaz raporu’ verildi. Gerenler, eşi ve üç çocuğuyla kiraya çıkmak zorunda kaldı. Kampanya başlarken söz edilmeyen ve döviz kuruyla 3 bin doları bulan bir paranın istenmesi de Gerenler’i sıkıntıya soktu. Gerenler, daha sonra tüm kampanyaya katılanlar gibi TOKİ’ye 250 milyon lira borçlandı. 250 milyon lira da Vakıfbank’tan kredi kullanarak ödemelerine başladı. TOKİ ve Bozüyük Belediyesi’nin işbirliği ile yaptırılan 600 dairelik ‘Yeşilkent’ toplu konutları kampanyasına katılacaklarda ‘başka bir daire sahibi olmamak’ şartı aranıyordu. Bu sebeple tamamen çöken iki blokta bulunan 20 daire sahibi kiraya çıkmak zorunda kaldı. Diğer bloklar ise daire sahiplerinin kendi imkânlarıyla yaptıkları güçlendirmelerle ayakta kalabildi. Bozüyük Belediyesi’nin, müteahhit ve denetçi firmaya karşı açtığı dava 5 yıldır devam ediyor. Mağdurlardan Orhan Kut, aldıkları dairelerden büyük zarar ettiklerini ifade ediyor. Mağdurlar, binaların inşaat aşamalarına göre konut kredisi ödeyen Vakıfbank eksperlerinin binaları denetlemediğinden de şikayetçi. Diğer bir yakınma da, binalara kendi ceplerinden yaptıkları masraflar. 22 bloktan oluşan Yeşilkent’e müteahhit tarafından tam 44 fuel–oil kalorifer kazanı konulmuş. Bunlar çalışmayınca daire sahipleri yeni kazan taktırmak zorunda kaldı.
Zaman

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz