reklam

05 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye’de binlerce binanın altında bomba kat var

Binaların ilk katlarındaki işyerlerinin, ‘düzenleme yapma’ adı altında duvarlarla oynaması facialara davetiye çıkarıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, ‘yumuşak kat’ olarak nitelenen binaların alt katlarının bütün kentlerin sorunu olduğunu belirtti. Gökçe, “Avcılar’da 5 tane bina kolon ve perde kesilmesinden yıkıldı. Perde ve kolonların kesilmesinin sebebi ise alt kattaki işyerlerinin genişletilmek istenmesidir.” dedi.

Dükkan kiralarının yüksek olduğu yerlerde daha geniş işyeri alanı elde edebilmek için bina sahibinin, zemin katlara duvar örmediğini ifade eden Cemal Gökçe “Bina müteahhitleri, düz alan oluşturarak giriş katını işyeri olarak tutacak kişilerin ilgisini çekmeye çalışıyor. Ayrıca işyeri katında kat yüksekliğinin artırılmasıyla narin kolon oluşuyor ve diğer katlarda odaların bölme duvarları olmasına karşın bu katın açık olması nedeniyle yumuşak kat meydana geliyor. Binanın yükünün bu katlarda yoğunlaşması nedeniyle kolon ve kirişlere çok fazla basınç biniyor. Bu da çökmelere yol açıyor.” diye konuştu. Gökçe bu tür sorunların önüne geçilebilmesi için işyerlerinin meskenlerden ayrı olması gerektiğini kaydetti. Meskenlerin altına işyeri yapıldığında daha geniş mekan elde etmek için duvarların kaldırılıp, kolonların kesildiğini dile getiren Gökçe “Bunun önlenmesinin tek yolu, işyerlerinin ayrı, meskenlerin ayrı yerlerde olacak şekilde yapılmasıdır.” ifadesini kullandı.

İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Kerey de, modern şehir anlayışında işyerleri ile meskenlerin birbirinden ayrıldığına dikkat çekti. Binalar altındaki işyerlerinin zamanla taşınması gerektiğini aktaran Prof.Dr.Erdal Kerey, “Bu işyerleri taşınana kadar şayet duvarları yıkılmış, kolonları eksiltilmiş ise mutlaka bunlar takviye edilmeli. Yıkılan duvarların yerine perde duvarlar konulmalı. Yüksek binaların en azından 4-5 katına kadar kolonlarına manto giydirilmesi lazım.” şeklinde konuşuyor. Durduk yere hiçbir binanın yıkılmayacağını anlatan Cemal Gökçe, “AB’ye girmek için siyasal ve hukuki değişiklikler yapılıyor; ama imar ve mühendislik alanlarına yönelik bir değişiklik yapılmıyor. AB ülkelerindeki yasal düzenlemelerin bizde de olması ile bu tür sorunlar çözüme kavuşturulur.” diyor.

Türkiye Deprem Vakfı İkinci Başkanı Prof.Dr.Semih Tezcan ise zaman kaybetmeden binaların güvenli olup olmadığını belirleyecek envanter çalışmasının yapılması gerektiğini belirtti. Prof.Dr.Tezcan, envanter çalışmasının, kat yüksekliklerindeki farklılıklar, kısa kolon, alt katlarda kesik kolon, alt katlarda kesik perde, alt katta devam etmeyen dolgu duvarları, tek yönlü kolon yerleştirilmesi, plan düzensizliği yani L ve T şeklinde inşa edilen yapılar gibi depremde binaların yıkımına neden olan 27 kriterin puanlanması yöntemiyle yapılacağını ifade etti.
Zaman

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz