reklam

05 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

'Kolon kestiler' iddiası

Müteahhit hatası ve çürük malzeme iddialarının ardından şimdi de binanın altındaki mağazaların kolonları kestiği ileri sürüldü

Zümrüt Apartmanı'nın çökmesiyle ilgili taban tabana zıt açıklamalar kafaları karıştırdı. Binanın inşaatı 1996 - 1997 arasında tamamlandı. 1998'de kullanılan apartmana Selçuklu Belediyesi 17 Temmuz 2000'de oturma ruhsatı verdi. Mağazaların üç kolonu kestiği, bodrumdaki otopark için de kolonların kesildiği öne sürüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, olayın tamamen teknik hatadan kaynaklandığını, daha önce binanın takviye gördüğünü söylerken, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa da bir arkadaşına dayanarak binada sağlamlaştırmaya dönük çalışmalar yapıldığını öğrendiğini kaydetti. Özkafa, daha sonra şunları söyledi: "Sütunlar kesilmemiş, fiziki tadilatta bulunulmamış. Mağaza içindeki kolonlar ayna ya da ahşapla kaplanmış. Binaya üç ay önce belediyenin 'oturulamaz' raporu verdiği bilgisi doğru değil. Binanın statik durumunun zafiyet içinde olmasına ilişkin başvuru gelmedi. Bina yapıldığında beton, statik ve elektrik projesi şartı aranıyordu. Fenni mesuliyet zorunluluğu daha yakın bir tarihte konulduğu için binanın fenni mesuliyetini taşıyan kimse bulunmuyor."

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Özkaya apartmanın resmi bir müteahhiti bulunmadığını öne sürerek, "Vedat Kaya fenni mesul olarak görev almış. Gayriresmi müteahhit olmuş olabilir" dedi.

Vakko İletişim Koordinatörü Berna Sağlam ve Mavi Jean's yetkilisi Deniz Erda, mağazalarında mağazada kesinlikle kolon kesimi yapılmadığını açıkladı. Konya Mimarlar Odası Başkanı Abdullah Naltekin, projede bir hata göremediklerini belirterek, "Dükkanlarda kolon kesme hadisesi var. Beton numunelerinde sıkıntı yok" dedi. Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu'ndan Güner Kutluk, "Çürük malzeme kullanılan binada 6'lık, ince demir kullanılmış. Adeta kum kazıyoruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan: Cezalar mutlaka artmalı
Başbakan Erdoğan, çöken binayla ilgili yaptığı değerlendirmede "Bu işlerin müeyyidesi ağır olmadığı takdirde bu tür bedelleri vatandaşımız canıyla ödüyor. Buna da kimsenin hakkı yok. Cezalar artırılmalı. Böyle bir şeye fırsat veremeyiz" dedi. "Bunların üzerine daha fazla gideceğiz" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes birçok yerde meşru olmayan yollarla bazı binalar yapıyor. Temenni ederiz ki bu etik kurallardan bir defa nasibini alarak geleceğe yürüyen bir yapıyı oluşturalım. İnşaatlarda bütün statik hesaplar en ideal şekilde yapılmalı ki, üzülmeyelim."

Beton harcını elle karmışlar
İNŞAAT Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Cevdet Yüce binada hazır beton kullanılmamasının faciayı beraberinde getirdiğini söyledi. Yüce şunları söyledi: "Binalarda 1998'den itibaren hazır beton kullanımı zorunlu hale getirildi, ancak çöken binada bu kural uygulanmamış. Televizyonda insanların tuttukları betonların toprak gibi döküldüğünü görüyoruz. Bu da beton harcının elle karıldığını gösteriyor. Elle dökülen betonların kullanıldığı binalarda, mukavemet değerlerini sağlamak çok zor. Binanın büyük ihtimalle beton mukavemetlerinin zamanla taşıma gücünü kaybettiğini düşünüyorum."

Müteahhit en az sınırdan yargılanır
Depremde yıkılan binaların müteahhitlerine karşı açılan çeşitli davalarda avukatlık yapan Remzi Kazmaz şöyle dedi: "TCK bu gibi konularda 455. madde ve 459. maddeyi gündeme getiriyor. 455. madde tedbirsizlik ve dikkatsizlik 459. madde ise sanatında acemiliğinden dolayı bir kazaya sebebiyet verir ve o kaza sonucu insanlar ölürse uygulanır. 459'dan yargılanırsa 6 ay - 1 yıl, 455'den ise 2-10 yıl ceza verilir ve kasıt aranmaz. Konya'daki olayda ölüme sebebiyet vermekten yargılanacak olan kişi 455 maddedenin en alt sınır olan 2 yıldan yargılanacaktır."
Milliyet

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz