reklam

05 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mars şehrinin tasarımında Türk öğrenciler birinci oldu

ABD, Ay ve Mars’a insan yolculuğunu hedeflerken buralara kurulacak kolonilerin planlanmasında Türk öğrencileri başarılarıyla dikkat çekiyor. “Geleceğin Şehri Tasarımı” yarışmasında Pioneer Academy of Science okulunun Türk öğrencileri birinci oldu.

New Jersey eyaletinden 52 projenin katıldığı yarışmada birinci olan Ece Koch, Bora Yıldız ve Fatih Bayram’dan oluşan ekip, 22 Şubat’ta Washington’da yapılacak eyaletler arası yarışmada New Jersey’i temsil edecek.

Rutgers Üniversitesi’nde düzenlenen ön elemelere katılan Pioneer Academy ekibi hakkında bilgi veren Okul Müdürü Osman Öztoprak, yarışmaya iki ekiple katıldıklarını söyledi. 3’er kişilik takımları okul bilgisayar öğretmeni Mücahit Polat ve Farleigh Dickinson Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Fatih Öncül’ün hazırladığını kaydeden Müdür Öztoprak, “Yarışma sonunda Rutgers profesörlerinin, yaptıkları değerlendirmede Pioneer Academy, büyük puan farkıyla birinci oldu. Birinci ve ikinci arasında büyük puan farkı oluştu. Pioneer Academy, Washington’da yapılacak yarışmada New Jersey eyaletini hakkıyla temsil edecek.” diye konuştu. Pioneer öğrencileri, öğretmenlerinin desteğinde uzun hazırlık döneminden sonra projelerini tamamlamış. Yarışmanın şartları arasında, her grubun tasarımlarını bir mühendis eşliğinde planlaması bulunuyor. Dr. Fatih Öncül’ün bu yüzden öğrencilere rehberlik yaptığını anlatan Öztoprak, “Yarışmaya katılan öğrencilerimiz geleceğin dünyasında şehirleşme problemlerine bilimsel verilere dayanan çözümler getirmeye çalıştı. Grup çalışmasının öne çıktığı bu yarışmada öğrenciler, çölde bir şehir geliştirdi. Günümüz şehirleşmesinin en büyük sorunları olarak öne çıkan trafik, enerji, güvenlik, hava kirliliği, gürültü kirliliğine çözümler geliştirildi.” dedi. 22 Şubat’ta 52 eyaletin temsilcileri arasında birincilik için yarışacak takımın öğrencileri ise şimdiden kampa girdi. Ece Koch, Bora Yıldız ve Fatih Bayram, hazırladıkları proje hakkında şu bilgileri verdi: “Geleceğin dünyasında en büyük sorun enerji olacak diye düşünüyoruz. O nedenle güneş enerjisinden faydalanarak şehrin elektrik ihtiyacını karşılamaya çalıştık. 

Geceleri elektrik açığını kapatabilmek için de alternatif bir sistem öngördük. Şu anda deneme aşamasında olan sisteme göre; gündüz güneşten gelen ısı merceklerle odaklanıp tonlarca tuzun eritilmesi sağlanıyor. Eriyen tuzun sıcaklığı 565 santigrad (1050 F) dereceye kadar çıkıyor. Gece vakti güneş batınca erimiş tuzdan gelen ısı ile su buhar haline getirilip tribünler vasıtası ile elektrik üretiliyor. Ayrıca okyanuslarda oluşan büyük dalgaları kullanarak elektrik üretiliyor.” Öğrenciler, geleceğin dünyasında 11 Eylül benzeri olayları engellemek için deprem ve teröre dayanıklı binalar da tasarlamış. Isıtma ve soğutma masraflarını azaltmak için birçok bina yeraltına taşınmış. Bu binaların aydınlatmasının ise toprak yüzeyine kurulacak lens ve ayna düzenekleri ile gerçekleştirilmesi planlanıyor. Geleceğin dünyasında tarım ile ilgili projeler de üreten öğrenciler, tuzlu deniz suyunun arıtılmasının pahalı olmasından yola çıkarak, “tuzlu suda yetişebilen bitkiler” kullanılmasını öngörüyor. Öğrencilere göre genlerinde yapılacak değişiklikler ile bitkiler, tuzlu suda yetişir hale gelecek. Pioneer’ın ikinci projesinin sahibi Kaan Nurdoğan, Ekrem Çınar ve Yusuf Yeşil de, tasarladıkları geleceğin şehri ile en sağlam şehir tasarımı ödülünü kazandı.
Zaman

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz