reklam

05 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Tepe yurtdışına açılıyor

İnşaat sektöründe yatırımların azalmasıyla önemli bir küçülme yaşandığını söyleyen Ali Kantur, "2-3 yıl daha canlanma beklemiyorum, onun için dışarıda koşmaya devam edeceğiz" dedi. 

Ahşap, inşaat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren Tepe Grubu atağa kalkıyor. Kuruluş, yurtdışındaki ilk Tepe Home mağazasını 2005'te Dubai veya Bahreyn'de hizmete açacak

Tepe Grubu CEO'su (yürütme kurulu başkanı) Ali Kantur, ahşap sektöründe yurtdışına açılma çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiklerini belirterek, "İlk anlaşmalar Dubai ve Bahreyn'de yapıldı, 2005'te ilk mağazalarımızı açacağız" dedi.

Kantur, Tepe Grubu olarak 2003 yılını mutlu bitirdiklerini, 2004'e de 40 milyon dolarlık bir yatırımla devam edeceklerini söyledi. Tepe Grubu olarak ahşap, inşaat ve bilişim olmak üzere üç ana dalda faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Kantur, inşaat sektöründe yap-işlet-devret gibi yeni birtakım işlere girmeye çalıştıklarını söyledi. İnşaat sektöründe Türkiye'de yatırımların da azalmasıyla önemli bir küçülme yaşandığını anlatan Kantur, bu nedenle sektörün mecburen dışarı kaçtığını söyledi.

Enerji yatırımı tam gaz
Kantur, yatırımların artmasıyla sektörün yurtiçinde tekrar canlanabileceğine işaret ederek, "Ama önümüzdeki 2-3 yıl bu canlanmayı beklemiyorum, onun için dışarıda koşmaya devam" diye konuştu. Grubun enerji alanındaki faaliyetlerine de değinen Kantur, bu konuda Ankara'da yeni bir santral yaptıklarını da anlattı. Ahşap sektörünün tüm sorunlarına rağmen, yüzde 20-25 büyüyerek yoluna devam ettiğini anlatan Kantur, şöyle konuştu:

"Ahşap sektörünün yurtdışına açılması için çalışmalarımız sürüyor. Dubai ve Bahreyn'de ilk anlaşmalarımız yapıldı. Sanırım ilk Tepe Home mağazalarını oraya, 2005 yılında açarız. Bu, çok kolay bir iş değil. Yaklaşık 40 bin değişik ürünü Tepe Home'lardan başka ülkelere götürüyorsunuz. Onların gümrüklerinden geçiriyorsunuz. Stoklara koyuyorsunuz ve sonunda raflara koyup satıyorsunuz. Bunun için çok büyük bir altyapı gerekiyor. Bu nedenle arkadaşlarımız şu anda bu konuda deli gibi çalışıyor."

Bilişimde iddialı
Grup olarak bilişim sektörüne ayrı bir önem verdiklerini vurgulayan Kantur, Bilkent'te bulunan Teknopark için iki büyük bina daha yapıldığını söyledi. Mayıs ayında bu binaların biteceğini anlatan Kantur, halen Teknopark'ta yer alan 47 şirketin yanı sıra 60-70 civarında yazılım şirketinin daha bu binaya yerleşeceğini vurguladı. Türkiye'nin dış ticarette turizm ve ihracatın yanına yazılım sektörünü mutlaka koyması gerektiğini vurgulayan Kantur, yazılım sektörünün geliştirilmesi ve yurtdışına satılması halinde çok önemli bir döviz girdisinin sağlanabilineceğine işaret etti. Kantur, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Yazılımı Türkiye'ye çok yakın bir zamanda, çok büyük bir döviz getirecek bir alan olarak görüyorum. Dış ticarette kritik kütle denilen bir olay var. Bu kritik kütleyi aştığımız zaman sizi kimse durduramaz. İhracatta kritik kütle 15-20 milyar dolar. Turizmde 4-5 milyar dolar. Türkiye bunları çoktan aştı. Yazılımın kritik kütlesi ise çok düşük. Sadece 100 milyon dolar. Yazılımda 100 milyon dolarlık bir ihracata ulaştığımız zaman Türkiye 10 yıl içinde bunu 8-10 milyar dolar yapar."

Şu anda yazılımda Türkiye'nin ihracatının 20-30 milyon dolar olduğunu belirten Ali Kantur, bunun artırılmasını istedi.
Radikal

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Günkut Akın 16 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Günkut Akın hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz