reklam

07 Şubat 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Konyalı işadamı örnek olsun

Kapının ağzındaki büyük depremin tarihini, yıkıcılığını tartışan İstanbul'da acaba kaç belediye başkan adayı seçim vaatlerinde ağırlığını deprem öncesi tedbirlere verecek? Keşke İstanbullular olarak 'depremi ciddiye almayana oy yok' kampanyasını başlatabilsek. Seçim sathına girdiğimiz andan itibaren gecekondu binaların inşası başlamışken, deprem bilincinin yerleşmesine yönelik umutlu da olunamıyor. Hoş enkaz altında can vermek için ille de deprem olması gerekmiyor.

Zümrüt Apatmanı'nın çökmesi üzerine Konya Ticaret Odası yönetimi bir karar almış. Oda Başkanvekili Mustafa Kabakçı anlatıyor: "Felaketten ders çıkarıp, sorumlu kurumlar olarak bir şeyler yapmalıyız. Kurtarma ekiplerinin tümü dışarıdan geldi. Konya, deprem bölgesinin dışında diye bilindiği için yetkililer rahat davranmış. Acıların üzerinden biraz zaman geçsin, sorumlu kurumlarla bir araya gelip, profesyonel ekibin kurulması için Konya Ticaret Odası olarak öncülük yapacağız."

Kaldı ki, Türkiye'nin her karışı deprem bölgesi. Konya, sadece en uzun zamandır uyuyan bölge olarak biliniyor.

Mustafa Kabakçı, ticaret odası olarak Konya'daki tüm binaların denetlenmesi amacıyla çalışma başlatacaklarını söylüyor. Mustafa Kabakçı'nın şu sözlerini dikkatli okuyalım: "Ahlak kavramının içini boşalttık. Ahlakı getirip, uçkur işine bağlarsak başımıza bunların gelmesi çok doğal. Çok kâr etmek isteyen müteahhit, çok kat yaptırıp, çok kazanmak isteyen arsa sahibi, denetim yetkisini yerine getirmeyen yöneticiler, ucuz ev almak isteyen alıcılar, hepsi birden sorumlu." Etik değerleri laf olsun diye savunup, yazmıyoruz.

Vali bey bunu yaparsa
Salı ve perşembe günü aktardığım İran gezimizin notlarına, noktayı koymadan önce uçakta yaşadığım gerginliği anlatmak istiyorum. İstanbul'dan yola çıkıp, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve bürokratları almak üzere Ankara'da durduğumuzda, uçağın içinde bir hanım başladı cep telefonuyla konuşmaya.

Sık sık uçak yolculuğu yapanlar ezbere bilir, cep telefonlarının terminal binasına girmeden açılmaması anons edilir. Hanımefendiye önce saygılı ve sevimli bir dille bizleri tehlikeye attığını söyledim. Birkaç dakika sonra eşi telefonla konuşmaya başladı. Tekrar benim ikazım, hostesin ikazı yetmedi.

Beyefendi İstanbul Vali Yardımcısı ve Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Murat Yıldırım'mış. Havalimanı mülki idare amirliği özel ve önemli bir görevdir. Havalimanını bir il gibi düşünürseniz, o ilin en yetkili kişisidir, valisidir ve güvenlikten de sorumludur.

Bakan Yıldırım'a sordum. Apronda beklerken, uçağın içinde telefonla konuşmak riskli mi, değil mi? İkaz anonsları laf olsun diye mi yapılıyor? Emniyetin havacılıkta ne kadar önemli olduğunu anlattı dedi ki "Cep telefonuyla konuşmak hatta telefonu açık tutmak milyonda bir riski içeriyor. Havacılıkta milyonda bir riski dahi göz önünde tutmalı ve riski bertaraf etmek zorundayız." Havalimanı Mülki İdare Amiri cep telefonuyla konuşursa ne olur? Bakan Binali Yıldırım şu yanıtı veriyor: "Güvenlikten sorumlu insanın güvenlik kurallarını ihlal etme hakkı hiç yoktur."
Vali beye duyurulur...

Bakan 'icraat' anlatıyor
Ulaştırma Bakanlığı bir yıllık çalışmalarını kitaplaştırmış. Dikkatimi önce kitabın kapağı çekti, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın fotoğrafı yoktu. Önsözü yazan Başbakan Erdoğan'ın da fotoğrafı kullanılmamıştı. 88 sayfalı kitapta işçisinden, postacısına, uçaktan, gemiye kadar 150'ye yakın fotoğraf vardı. Bakana ait ise 14 kare.

MHP'li eski Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in kulaklarını çınlattım. Hatırlar mısınız, 'Sıvas'ın Gökalp'le Değişen Yüzü' ve 'Gelişen Sıvas Hedefinde Gökalp ile Atılım Hamlesi' adlı iki eseri epey konu etmiştim. "Sanki Sivas Cumhuriyeti Devlet Başkanı" dediğim için hakkımda Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunmuş, Terörle Mücadele Kanunu'na göre 'bölücülük' suçundan yargılanmamı istemişti. DGM takipsizlik verdi.

Binali Yıldırım ise bir yılın muhasebesini yapmış kitapta. Yaptıkları ve projeleri.
Gökalp seçimlerde, bir öncekine göre oy oranını yarı yarıya düşürmüştü. İşi şova dökmediğinde de, halk siyasetçinin değerini hak ediyorsa, vermesini bilir.
Radikal - Funda Özkan

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz