reklam

06 Şubat 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Mezarevlerdeki beş ölümcül hata

Konya'da çok sayıda vatandaşa mezar olan Zümrüt Sitesi'nin, 'hurda demir, yanık beton, eksik malzeme, hatalı işçilik ve eksik denetim' nedeniyle çöktüğü belirlendi.

Enkazdan alınan örnekler üzerinde yapılan ilk incelemelerde, bina inşaatında hurdalardan üretilen çürük demir, standart dışı yanmış beton ile eksik malzeme kullanıldığı belirlenirken belediyenin denetlemede ihmali ve işçilik hatası olduğu saptandı.

İnşaat mühendisleri ve mimarlar, hurda demirlerden üretilen demirlerin yorgun ve çürük olduğunu, 'atma-çekme-kopma' testlerini geçemeyeceğini bildirdi. Yazın kuraklık nedeniyle su sıkıntısı çekilen kentte yeterince sulanmayan betonların 'yandığını' hatırlatan mühendisler, bu nedenle enkazda kaldırılmak istenen beton blokların toz gibi dağıldığını söyledi. Projeye müdahale olduğundan da kuşku duyduklarını bildiren uzmanlar, zemin ve bodrum katlarından alınacak örneklerin incelenmesi sonucu gerçeğin ortaya çıkacağını, kaçak olarak açılmış bir su kuyusu olup olmadığının da araştırıldığını açıkladı.

İki sitede daha kayma var
Zümrüt Apartmanı'nın çökmesinin ardından yanında bulunan Safir ve Yakut Apartmanları da önlem olarak tahliye edildi. Zümrüt Apartmanı'nda kurtarma çalışmaları sürerken, diğer iki bina da incelemeye alındı. Çökme ihtimaline karşı sürekli kontrol altında tutulan iki apartmanın çevre için tehlike arzettiği belirtildi. Yakut Apartmanı'nın arkaya doğru

22 santim kaydığı, aynı tehlikenin Safir Apartmanı için de geçerli olduğu bildirildi. Halen oturma izni verilmeyen binalarda incelemeler sürüyor.

Çöken binanın bulunduğu Kerkük Caddesi ve civarında müteahhit Vedat Kaya'nın en az 20 apartman daha inşaa ettiği belirtildi. Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Özkaya, mevcut fenni mesuliyet sisteminin parasını işverenden alan ve işverene karşı yapı polisliği yapması istenen çarpık ve çağ dışı bir anlayış olduğunu vurguladı. Bugünkü karşılaşılan tablonun esas sebebinin yapıların yasal olarak sahipsizliği olduğunu ifade etti. Özkaya, Vedat Kaya'nın Kerkük Caddesi ve civarında arsaları olduğunu belirterek, 'Yıllardır bu işi yapan Vedat Kaya, o bölgede yaklaşık 20 bina inşa etti' dedi.
Akşam

 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz