reklam

10 Şubat 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Facia 'geliyorum' diyor

İstanbul'un kalabalık ilçelerinden Beyoğlu'nda 600 bina ayakta zor duruyor. Binaların 300'ünde yaşayanlar tahliye edildi. Ancak, bürokratik engeller nedeniyle tarihi binalar yıkılamıyor

Konya'da çöken binadaki enkaz kaldırma çalışmaları sürürken gözler İstanbul'un orta yerine, Beyoğlu'na çevrildi. Beyoğlu ilçesindeki Tarlabaşı'nda 600 bina yıkıldı yıkılacak halde duruyor. Belediye, SİT alanı içinde bulunan asırlık binaların yıkımı için Anıtlar Koruma Kurulu'ndan izin almakta zorlanıyor. Binaların güçlendirilmesi ise milyarlar gerektirdiği için yapılmıyor.

Beyoğlu Belediyesi, Tarlabaşı'ndaki 10 mahalleyi gözlem altına aldı. Çukurmahalle, Bülbül, Bostan, Çatmalı Mescit, Kalyoncu Kulluk, Kamer Hatun, Kocatepe, Sururi, Yahya Kahya, Şehit Muhtar mahalleri her an yıkılabilecek eski binalarla dolu. Özellikle Anadolu'dan göç edenlerin, bekarların, Roman vatandaşların bununla birlikte kaçak olarak ülkemizde kalan Afrika ülkelerinin vatandaşlarının yaşadığı izbe binalarda ölüm kol geziyor.

'Tehlike Var'
Beyoğlu Belediyesi'nin Teknik İşlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Çevik, kullanılmaz halde olan 600 binanın olduğunu bildirdi. Bu binaların 300'ünün boşaltıldığını, ancak binaların öylece durduğunu kaydetti. 'Çünkü bizim yapabileceğimiz sadece tehlikeliyi bertaraf etmek' diyen Çevik, karşılaştıkları zorlukları şöyle özetledi:

'Binanın etrafını plakalarla kapatıyoruz ve 'tehlikeli' olduğu yönünde uyarı levhaları asıyoruz. Yıkım için Anıtlar Koruma Kurulu'nun kararı gerekiyor. İznin çıkması ise 2-3 ayı buluyor. Neredeyse yıkılmak üzere bekleyen binaların kimilerine kaçak katlar bile çıkılıyor.' Beyoğlu Belediyesi Fen İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Ataş da hangi tarafa dönerseniz metruk durumda bina olduğunu ifade etti. Bu binaların yıkımının da bir teknik gerektirdiğine dikkat çeken Ataş, 'Duvarları dışa doğru yıkamıyorsunuz. Döşemeler deliniyor. Binalar duvarın içine doğru yıkılıyor. Çevreye zarar verdiğinden içe doğru yıkılması uygun oluyor' diye konuştu.

Çıldırtan Bürokrasi
Harabe halindeki bir binanın yıkılması ya da güçlendirilmesi için izin almak isteyenlerin 'sabır taşı' olması gerekiyor. Harabelerin onarılması için izlenecek yol özetle şöyle: 'Binası tehlike arz eden mülk sahibi bunun için önce belediyeye giderek tadilat yapmak istediğini bildiriyor. Belediye binanın fotoğraflarını çekerek, Anıtlar Koruma Kurulu'na başvuruyor.

Eğer sadece cephe düzenlemesi gerekliyse cephe rölevesi isteniyor. Ancak bina yıkılacak durumdaysa röleveyle birlikte, restitüsyon ve restorasyon projeleri isteniyor. Ardından ise mimarlar tarafından hazırlanan projeler Anıtlar Koruma Kurulu'na sunuluyor. Kurul, uygun görürse belediyenin tadilat ya da yıkım ruhsatı ile mülk sahibi hareket geçiyor. Ancak bütün bu aşamaların ortalama maliyeti 50 metrekarelik 3 katlı bina için 7-8 milyar civarında. Tadilat ve güçlendirme için de yine milyarlarca lira gerekiyor. Bu prosedür ve maliyetler de çoğu zaman vatandaşı pes ettiriyor. Bina sahibi çaresizlik içinde başına yıkılacağını bile bile ya orada yaşıyor ya da kiralıyor.

Ölümüne yaşam
Her an yıkılma tehlikesi bulunan binalarda binlerce kişi yaşıyor. Beyoğlu Belediyesi, dün Budak Sokak'ta bulunan üç binada yıkılm çalışmalarına başladı. Ancak ortaya ilginç bir manzara çıktı. Budak Sokak'taki yıkımı seyreden aileler çoluk çocuk perişan olduklarını söylüyorlar. Dört çocuk annesi Emine Kürler, üç yıldan beri oturdukları evi gösterirken 'Şu yıkılan halinde bile oturmaya razıyım. Geçinemiyoruz ki evimiz olsun. Burada kira vermeden okuruyorduk' diyor. Vahide Duyanoğlu da çaresizliğini, 'Eşim yok. Param yok. Burada yaşamak zorundayım' sözleriyle dile getiriyor. Seyyar satıcı Zeki Kürler ise 'Ölümü bile bile yaşamaya da alıştık' diyor.
Akşam - Yavuz RENÇBERLER - Ekin TÜRKANTOS

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz