reklam

10 Şubat 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Asma katlar çökertti

Zümrüt Apartmanı'nın taşıyıcı sisteminin, inşaat ruhsatı alındıktan sonra projeye usulsüz olarak eklenen asma katlar nedeniyle zayıfladığı ortaya çıktı

Ele geçirilen Zümrüt Apartmanı dosyasında faciaya giden hatalar zinciri gözler önüne seriliyor. Dosyada müteahhit - kooperatif - belediye üçgenindeki ilişkilere de dikkat çekiliyor. Belgelere göre, Sermet Konut Yapı Kooperatifi, 4 Ağustos 1994'te Selçuklu Belediyesi'nden inşaat ruhsatı aldı. Binanın proje mimarı Serdar Işık, statik sorumlusu İbrahim Elliiki, kontrol mühendisi Hayrettin Yalınız ve fenni mesul Ali Vedat Kaya gösterildi. Projeyi İmar Müdürü Abdüllatif Hıdır onayladı.

Belediye bir günde yeniledi
İnşaat sürecinde projede rötuşlar yapıldı. Zemindeki iki dükkâna 136 metrekare asma kat çıkıldı. Kapıcı dairesi 80 metrekareden 100 metrekareye çıkarıldı. Böylece binanın yüzölçümü 7 bin 73 metrekareye yükseltildi ve ruhsata göre 196 metrekare arttı. Kooperatifin 1997'deki genel kurulunda da "Bodruma garaj ilavesi" kararı alındı. Asma kat ilavesiyle garaj tadilatı 28 Aralık 1998'de Selçuklu Belediyesi'ne bildirildi. Belediye, aynı gün inşaat ruhsatını yeniledi.

Kendin yap, kendin denetle
Asma katı taşıyacak sistem için kolonlara bağlantı yapıldı. Uzmanlara göre, bu durum kolonları zayıflattı. Belgeler, Vedat Kaya ile taşeron İsmail Canlıer'in kooperatif görüntüsü altında, inşaat şirketi gibi faaliyette bulunduklarını da açığa çıkardı. 13 Mayıs 1998 tarihli karara göre, kooperatif adına imza atma yetkisi Kooperatif Müdürü olarak Ali Vedat Kaya'ya da verildi. Bu durumda Kaya, hem inşaatın yapılmasını talep eden, hem de inşaatı yapan kişi oldu. Daha sonra inşaatı teknik açıdan denetleme ve onay yetkisi de aldı.

Teoride malzeme çalamaz
Ek sözleşmede, Kaya'nın mühendis olarak yapı ruhsatına kadar inşaatı yürütmesi öngörüldü. Kaya, maliyet bedelinin yüzde 12'sini ücret olarak aldı. Sözleşmede, kooperatif genel kurulunun Kaya'yı müteahhitlikten uzaklaştırması durumunda da Kaya'ya yüzde 12 pay verilmesi taahhüt edildi. Ödeme payı teorik olarak müteahhidin ucuz malzeme kullanmasını engelleyecek nitelikteydi, ancak Kaya'nın aynı zamanda kooperatif müdürü olması bunu pratikte ortadan kaldırdı.
Kooperatifin muhasip üyesi olan Canlıer de harcamalardan sorumluydu. Yani binanın inşaatında taşerona verilen paraları kontrol eden Canlıer, taşeron kimliğiyle bu paraları aldı. Kaya'nın, Konya'nın göbeğindeki Merkez Bankası'nın yanında yer alan ofisi aynı zamanda kooperatifin bürosuydu.

Kahraman köpekler...
Yasemin Yaprakçı'nın kurtarılmasında Jandarma'nın özel eğitilmiş köpeği Ledi, önemli katkı sağladı. Ledi arkadaşları Liba, Zide, Zida ile birlikte enkazdan sağ çıkarılanların tespitinde arama kurtarma görevlileri kadar rol üstlendi. Bu köpekler Gemlik Askeri Veteriner Merkezi'nde 6 ay sahipleriyle birlikte eğitildi. 2000'den itibaren çalışmalarda kullanılan köpekler, yalnızca canlının yerini bulma eğitimi aldı. Köpekler ölülere karşı ise ilgisiz kalıyor.
Çarşamba günü Veysel Ünsal'ı beton yığınları arasında bulan Ledi, geçtiğimiz yıl Bingöl'de meydana gelen depremde de Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda (YİBO) 3 öğrencinin enkazdan sağ çıkarılmasını sağlamıştı.
Hürriyet

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz