reklam

19 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

"Altıncı Daire" İlk Belediye sergisi açıldı

İstanbul'da ilk modern belediyenin kuruluşu

Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliği ile yaparak ilk belediyenin tarihini anlatan bir sergi düzenledi. Bu sergiye yirmiye yakın araştırmacı, sivil toplum kuruluşları, tarihçiler, arşivciler destek verdi.

"Altıncı Daire: İlk Belediye" adını taşıyan sergi 16 Şubat Pazartesi günü saat 18.00'de İstanbul'da ilk belediyenin kurulduğu Beyoğlu Belediye Binası'nda açıldı. Bu sergi yanında 21 Şubat Cumartesi günü saat 17.30'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde bir konferans düzenlenecek.

"Altıncı Daire: İlk Belediye" Sergisi
Sergide üç bölüm yeralıyor. Birinci bölümde Altıncı Daire'nin idari yapısı, kuruluşuyla ilgili düzenlemeler anlatılıyor. İkinci bölümde ise Altıncı Daire'nin kurulduğu dönemdeki sosyal kültürel bağlam, sanat, mimarlık, kültür kurumlarındaki yenilikler, ekonomi, ticaret, finans alanındaki gelişmeler yeralıyor. Üçüncü bölümde ise Altıncı Daire'nin Beyoğlu ve İstanbul'da kent hayatına getirdiği yenilikler, şehircilik hizmetleri, kurumlarına yer veriliyor.

İstanbul'da ilk belediye nasıl kuruldu?
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren modern bir kent yönetimi fikri ortaya çıkmaya başlıyordu. Düzenli bir kent oluşturmaya yönelik imar planları, mühendislik eğitimi almış uzmanların kentsel altyapıyı yeniden düzenlemeleri, kentlerin su, atıksu, havagazı, ulaşım şebekelerinin kurularak şehir hayatının tümüyle değişmesi bu gelişmenin en önemli göstergesiydi. Avrupa'da belediyeler merkezi hükümetlerden bazı yetkiler de devralarak veya yeniden kavuşarak yeni bir idari yapılanma olarak bu dönüşümde rol oynadı. Aynı tarihlere rastgelen Kırım Savaşı (1853-56) Osmanlı İmparatorluğu ile Batı Avrupa arasındaki ilişkileri pekiştirmişti. İstanbul'un bu ortak savaşta önemli bir merkez olması, dış ticaret hacminin artması ve yeni ulaşım olanakları buradaki Avrupalı nüfusta önemli bir artışa yol açtı.

İstanbul'un uluslarası bir ticaret ve liman bölgesi olan Galata ve Beyoğlu taraflarında yeni yapılaşmalar, yeni kurumlar oluşmaya başlamıştı. İlk belediye deneyiminin Avrupa'daki muadilleriyle eşzamanlı olarak burada başlaması, İstanbul'un bu bölgesinde gündeme geldi. İlk defa sokakların sistematik bir şekilde temizlenmesi, gazyağı ile düzenli aydınlatma burada başladı. Paris'te kentin merkezinde yeralan belediyeden ilham alınarak ilk belediyeye "Altıncı Daire-i Belediye" adı verildi. 1857 tarihli nizamnameyle "Altıncı Daire", sınırları içindeki mahalle, cadde ve sokaklarla kaldırımların düzenlenmesi, su yolu ve lağımların tamir ve inşa edilmesi, bu ortak mahallerin temiz tutulması , sokakların aydınlatılması ve daha birçok görevle yükümlü kılındı. Bu hizmetlerin yerine getirilmesi için gerekli gelirin de vergilerle elde edilmesi amaçlandı. "Altıncı Daire-i Belediye", yani kısaca "Altıncı Daire", bugünkü Beyoğlu'nda, belediyenin halen kullanmakta olduğu binayı II. Abdülhamid zamanında inşa ettirdi.

"Altıncı Daire-i Belediye", yani kısaca "Altıncı Daire", bugünkü Beyoğlu'nda, belediyenin halen kullanmakta olduğu binada kuruldu. 1869'da inşaatı başlayan ve kısa sürede tamamlanan büyük bir Belediye konağı yapıldı. Bu ilk modern yerel yönetim, ilk aşamada özerk bir yönetim yapısına sahipti. Altıncı Daire kent hayatını derinden etkileyen su, atıksu, havagazı, ulaşım, sağlık, itfaiye, imar yatırımlarını yönetti. Beyoğlu ve Galata sokaklarının aydınlatması Altıncı Daire'nin görevleri arasındaydı. Altıncı Daire, ilk iş olarak Beyoğlu ve Galata'nın kadastro haritasını düzenledi. Bu kesimdeki mezar yerlerini şehir dışına naklettirdi. Tepebaşı ve Taksim'de birer umumi bahçe yapıldı. Galata ve Beyoğlu'nda yollar olanaklar ölçüsünde genişletildi. Büyük Beyoğlu yangınından sonra kâgir inşaat özendirildi. Bir tıbbi heyet oluşturuldu ve bir belediye hastanesi kuruldu. Bölgedeki genelevlerde çalışan kadınlara yönelik sağlık çalışmaları da Altıncı Daire ile başladı.

Bu ilk modern yerel yönetim, bir tarafta kent hayatını derinden etkileyen su, atıksu, havagazı, ulaşım, sağlık, itfaiye, park, imar yatırımlarını yönetti, diğer tarafta değişik beklentilerin ve ihtiyaçların yarattığı modern kentliliğin bir laboratuvarı oldu.
Arkitera

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

THBB Mimarlık Ödülleri 2004


Son başvuru tarihi:
21 Mayıs 200
4

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz