reklam

20 Şubat 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Burası ' Bombaaltı '

Konyaaltı'na 5. akaryakıt istasyonunun kurulması planları bölge halkını ayağa kaldırdı. Bölgede oturanların yaşamlarının tehlikede olduğunu belirten yetkililer yönetmelikte bu tür tesislerin konutlara 80 metre uzakta olması gerektiğini anımsatarak Petrol Ofisi tesisinin konutlara 11 metre uzaklıkta bulunduğuna dikkat çekiyor.

Her yıl kente gelen 5 milyon turistin önemli bir bölümünün ağırlandığı Konyaaltı, beşinci akaryakıt istasyonuyla, bölge halkına göre ''Bombaaltı'' na dönüştü. Serbest bölge, liman, konutlar, büyük alışveriş merkezleri ve karayoluyla çevrili akaryakıt depolama alanındaki yatırımcı sayısının çoğalması da tehlikenin boyutlarını arttırıyor.

Bölge, 1990'da altı ticaret, üstü konut inşasına izin verilecek şekilde konut alanına dönüştürüldü. Hızlı yapılaşmayla, çevredeki konutların sayısı arttı. Bu arada arazi düzenlemesi sonucu belediyenin kazandığı arsa da bir akaryakıt istasyonuna satıldı ve plan akaryakıt depolama alanı olarak değiştirildi.

Akaryakıt depolama alanındaki işletmelerin sayısı da artmaya başladı. Önce Shell, Mobil ve Petrol Ofisi'nin faaliyetlerini sürdürdüğü alanda, son olarak Siyam Şirketi çalışmalara başladı.

Vicdanım rahat değil
Beşinci akaryakıt istasyonu olarak bölgede faaliyet göstermesi planlanan Altınbaş Petrol'ün, ÇED sürecindeki halkın katılımı toplantısından ise ''Konyaaltı'nda akaryakıt depolama alanı istemiyoruz'' kararı çıktı. Projenin sahibi olarak toplantıya katılan ÇED firması yetkilisi Haluk Yetişen de Konyaaltı halkının isyanı karşısında, vicdanının rahat olmadığını söyledi. Yetişen, ''Projenin burdan çekilmesi konusunda fikir sunacağım'' diye konuştu.

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Altınbaş firmasıyla ilgili olarak olumlu görüş bildirmediklerini açıkladı.

Konyaaltı Güzelleştirme Derneği Başkanı Sıdıka Elmas da konutlara sadece 11 metre uzaktaki Petrol Ofisi Dolum Tesisi'yle ilgili bir anımsatma yaparak ''Daha önceki yangın yönetmeliğinde, tesislerin konutlara 80 metre uzakta olması gerektiği belirtiliyordu. Petrol Ofisi'ne olur raporu verilmeden önce de yönetmelikte değişiklik yapılarak mesafe 8.5 metre olarak belirlendi. Danıştay da konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı'' dedi.

Kent dışına çıkmalı
Petrol Ofisi Dolum Tesisi'ne sadece 11 metre uzaktaki Laçin Yapı Kooperatifi'nin avukatı Alpay Atakan da bölgede oturanların yaşamının tehlikede olduğu gerekçesiyle bir dava açtığını belirtti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Aziz Ertunç imzalı bir raporda, akaryakıt depolama alanının çevre için tehlike yarattığı kaydedildi.

Antalya Barosu da Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne yazdığı yazıda, imar mevzuatını anımsatarak ''Belediye depolama alanları kent içi, akaryakıt depolama alanları ise kent dışı çalışma alanlarında olmalıdır'' görüşünü bildirdi.
Cumhuriyet - Gürsu Kunt

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz