reklam

20 Şubat 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Herzog & de Meuron: Duvarlı Bahçe'de Flamenko


Domus©

İspanya'daki Ciudad del Flamenco Yarışması'nı kazanan proje geçtiğimiz ay ödüllendirildi. Proje, akdeniz şehrinin ışığına filtre görevi yapan nakış gibi işlenmiş duvarlarla olan ilişki üzerine kurulmuş.

Jerez'de, güneş duvarların arasından parlayacak
Güney İspanya'daki bir şehrin merkezindeki boş alanda uluslararası bir yarışma düzenlendi. Mimarlardan Ciudad del Flamenco'da flamenkoya yönelik çalışma, performans ve dökümantasyon için bir kompleks tasarlamaları istendi. Kazanan ekip Herzog & de Meuron, Flamenco'nun ana vatanı olan Jerez'de çevresi ile mükemmel bir uyum oluşturan, basit fakat şiirsel bir mimari üslubu tercih etmiş.

Binanın şehir merkezinin boşluğunda olduğunu hissettirecek şekilde, Akdeniz geleneğine uygun olarak içinde çeşmelerin, havuzların ve portakal ağaçlarının olduğu; sakin, gölgeli ve geniş bir avlu tasarlanmış. Bu avlunun altında saklanmış bir boşluğun içine oditoryumlar, derslikler ve pratik uygulama salonları konmuş.

Tasarımın temel taşlarından biri de, bütün bu kompleksi çevreleyen; kalınlığı genellikle içinde oturmaya elverişli olan çevre duvarı. Bu duvar formuyla aynı zamanda, önemli çıkarımlardan yola çıkarak çeşitli özel boşluklar, küçük odalar, yollar, dans salonları ve oditoryumların içine giren ışık dalgaları oluşturuyor.

"The Ciudad del Flamenco"nun iç mekanı içi boşluklu fakat dışardan bakıldığında dolu bir hacim olarak tanımlanabilir. Dış mekan ise yerel taşlardan yapılmış, zamanla belirsiz bir ilişki kuran, "Zamanın yıprattığı eski duvarlar mı yoksa eski izlenimi verecek şekilde tasarlanan yeni duvarlar mı?" sorusunun cevabının ucunu açık bırakan bir yapıda tasarlanmış. Göz alıcı Akdeniz ışığı ile yıkanan ve Akdeniz'in tarihi bağlamına oturtulmuş duvar, binanın çekiciliğinin artmasını sağlıyor. Yakıcı güney güneşi binanın soğuk İsveç derisine hücum ederken, bina deliklerden ve kabarcıklardan gelen enerji ile ısınmaktadır.

Sık sık tekrarlanan kesintiler binaya güneyin konseptine uygun olarak, çevresi ile uzlaşmacı bir tavır hediye ediyor. Kurulan ilişki direkt temastan çok, gizlice göz gezdirmeye daha yakın bir ilişki olarak karşımıza çıkıyor. Akşam olduğunda ise ilişki tam tersine dönüyor. Gün ışığında dolu bir kütle olarak algılanan bina, gece iç boşluğunu göstermeye başlıyor, yakınından geçenlere iç mekanını sunuyor.

Yoldan geçenler, açık bir pencereden gelen sesleri duyunca La Ciudad del Flamenco'nun duvarının boşluklarından bakmamak için çok zorlanacak.
Domus- Çeviren: İdil Erkol

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

THBB Mimarlık Ödülleri 2004


Son başvuru tarihi:
21 Mayıs 200
4

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz