reklam

21 Şubat 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Osmanlı mimarîsine ışık

Doktora çalışmasını Almanya'da sürdüren Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Yavuz, Türk ve Alman tarihini ilgilendiren oldukça ilginç bir araştırmaya imza attı. "Mimar August Jasmund Hakkında Bilmediklerimiz" adlı araştırma mimarideki Türk-Alman ilişkilerine de ışık tutuyor. Osmanlı Devleti hizmetinde bulunan August Jasmund'un eserlerini Türkiye ve Almanya'da inceleyen Yavuz, Almanya'da kütüphane ve arşivlerde yaptığı araştırmalarla, özellikle son devir Osmanlı mimarlık sanatı içinde önemli görevler üstlenerek, Prusyalı mimar August Jasmund hakkında bilinmeyen pek çok noktayı aydınlattı.

Araştırmaya göre, Osmanlı sanatında, özellikle son devir Osmanlı mimarisinde, çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen yabancı mimar ve sanatçıların önemli bir yeri vardı. Bu yabancılar arasında, değişik bakanlıklara dağılmış Almanlar da özel bir grup oluşturuyordu. Bu Alman memurlar arasında verimliliğiyle öne çıkanı, Sirkeci Garı mimari olarak tanıdığımız August Jasmund'du.

Araştırma yayınlanacak
Ancak bugüne kadar, diğerlerinde olduğu gibi, bu mimar hakkındaki bilgiler de, ismi dahil, çok sınırlı idi. 2003 yılı ilk aylarından itibaren yapılan araştırmalarla August Jasmund hakkında bilmediğimiz pek çok nokta aydınlanmış oldu. Araştırmalar neticesinde, şu ana kadar yurtiçi ve yurtdışında kaydına rastlanmayan bilgi ve belgelere ulaşıldı. Bu belge ve bilgiler, bir yıllık uğraştan sonra, mimarlık ve sanat tarihçilerinin faydasına sunulmak amacıyla, ilmî bir yayın haline getirildi.

Önümüzdeki aylarda, bir dergide yayımlanacak olan çalışma ile birlikte, özellikle mimar hakkında, başta biyografisi olmak üzere, Almanya ve İstanbul'daki faaliyetleri ile ilgili pek çok soru ve konu açıklık kazanacak.

Bizden ama yabancı...
Tarihimizde ülkemize en çok hizmet etmiş yabancılardan biri de Alman mimar August Carl Friedrich Jasmund'dur. Jasmund, 15 Eylül 1859 yılında Sagard kasabasında, dünyaya geldi. Mimarlık eğitimini Berlin'deki Krallık Mimarlık Akademisi'ne alan August Jasmund 28 yaşında iken, araştırma-inceleme gezisi için İstanbul'a geldi. 1889 yılı içinde Rumeli demiryolları müdürü Sarrazin'in verdiği sipariş üzerine, İstanbul- Sirkeci'deki tren istasyonu gar binası için bir proje hazırladı ve bu işin detayları ile ilgilendi. Aralık 1889 tarihinde, Sultan II. Abdülhamit'in daveti üzerine, Türk devletinin hizmetine geçti. İlk yıllarda özel mesleki faaliyetleri yanında, Sirkeci tren istasyonunun yeni binaları, bir akıl hastanesi ile bir malul binası ve yüksek Osmanlı tebaası için yaptığı çeşitli özel binalar ile mimarlık alanında dikkatleri üzerine çekti.

Mecidiye nişanı aldı
Sultan II. Abdülhamit'in iradesi uyarınca Jasmund, diğer görevleri yanında, Osmanlı yüksek okullarında; Yüksek Mühendis Mektebi ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nde, 15 Temmuz 1890 tarihinden itibaren profesör olarak dersler vermeye başladı. Sultan II. Abdülhamit, Jasmund'u, 1894'de İstanbul'da meydana gelen deprem sonrası, camilerin, okulların ve benzeri devlet yapılarının restorasyonu için oluşturulan komisyonun başkanlığına getirdi. Jasmund, Türk Devleti'ndeki hizmetlerinden dolayı, "II. Derece Mecidiye Nişanı" ile ödüllendirildi. 1 Ekim 1897 tarihinde Almanya'ya dönmesine rağmen ülkesinde çalışamayan ünlü mimar, 1899 yılı Ocak ayı sonunda, yeniden İstanbul'a gelerek önemli eserlere imza attı.
Türkiye

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz