reklam

21 Şubat 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

AKP tarihi de satacak

Sen Genel Başkanı Bilal Şimşir, Kamu Yönetimi Tasarısı'nın yasalaşmasıyla müze, tiyatro, opera, koro ve güzel sanatların ortadan kalkacağını ya da işlevsiz hale geleceğini belirtti. Yasayla müzeler, ören yerleri, SİT alanları, sanat kurumları ve kütüphanelerin ya özel işletmelere verileceğini ya da yerel yönetimlere devredileceğini anlatan Şimşir, kütüphanelere tarikat kitaplarının gireceğini, müzelerin yabancı kuruluşlara devredileceğini söyledi.

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Bilal Şimşir , Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'nın müze, tiyatro, opera, koro ve güzel sanatları ortadan kaldıracağını ya da işlevsiz hale getireceğini bildirdi. Kütüphanelere tarikat kitaplarının gireceğini, müzelerin yabancı kuruluşlara devredileceğini anlatan Şimşir, siyasi partileri ulusal bağımsızlıkçı ve laik ilkeler ışığında birlikte hareket etmeye çağırdı.

Şimşir, yaptığı açıklamada Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı ile ulusal kültürün hedeflendiğini kaydetti. Yasayla müzeler, ören yerleri, sit alanları, sanat kurumları ve kütüphanelerin ya özel işletmelere verileceğini ya da yerel yönetimlere devredileceğini anlatan Şimşir, ''Tasarının ilk büyük handikapı, hükümetin kültür ve sanat hizmetleri gibi derdinin olmadığı yönündedir. Hükümet toplumsal zorunluluk olan kültür ve sanat alanlarında hizmet üretmek sorumluluğundan feragat etmiştir'' dedi.

Şimşir, eski Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan 'ın sendika yönetim kuruluyla yaptığı görüşmede, ''Satmaya müzelerden başlayacağız. Tiyatro, opera, koro, kütüphaneleri de devre dışı bırakarak biz bakanlık olarak sadece organize görevi yapacağız'' dediğini aktardı. Yasanın geçici 1-b maddesiyle ulusal nitelik taşımayan kütüphane ve müzelerin, kültür merkezleri, taşınır taşınmaz malları ve personeliyle birlikte belediye sınırları içinde belediyelere, dışında da özel idarelere devredildiğini kaydeden Şimşir, şu görüşleri dile getirdi:

Kütüphanelere tarikat kitapları girecek
''Halk kütüphanelerinin belediyelere devri, bu kurumlarda siyasi kadrolaşmayı artıracak ve rafların Fettullah Gülen 'lerin, Saidi Nursi 'lerin kitaplarıyla dolmasını sağlayacaktır. Birçok kütüphanemizde bulunan tarihi el yazmalarının kaderi ise belirsiz daha doğrusu talana açık bırakılacaktır.''

Yasanın 5. ve 6. maddeleri ile kültür ve sanat hizmeti yürüten kurumların yasalarının değiştirilmesi ve bu kurumların 2 yıl içinde tasfiye edilmesinin öngörüldüğüne işaret eden Şimşir, böylece kültür ve sanat kurumlarının işlevsizleştirilerek yok edilmek istendiğini bildirdi. Şimşir, yasada, koruma kurullarının görevlerini daraltan düzenlemeyle, ''koruma alanlarının imara açılması ile tarihi ve kültürel çevreyi ranta talan ettirmenin'' amaçlandığını kaydetti.

Şimşir, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu 'nun ''müzelerin işletmelerini özel şirketlere devredeceklerini'' açıkladığını ve bakanlık Müsteşar Yardımcısı İsmail Kökbulut 'un da Ayasofya Müzesi'ne İtalyanların talip olduğunu söylediğini aktardı. Müzelerin özel kuruluşlara devrinin özellikle yabancı kuruluşlarca hevesle beklendiğini anlatan Şimşir, müzelerdeki envanteri yapılmamış 580 bin eserin akıbetinin ne olacağı sorusunun, akıllara Irak örneğini getirdiğini kaydetti. Şimşir, şöyle konuştu: ''Şimdilik işletme hakkını isteyen İtalyanların ilerde mülkiyet hakkı iddia ederek ibadete de açmayacağının herhangi bir garantisi bulunmamaktadır. Bir müze müdürümüzün 'Ülkem adına kaygılıyım, endişeliyim ve çok üzgünüm. Korkarım bu anlayış devam ederse, yakın gelecekte Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey kalmayacaktır' şeklindeki ifadesi, hepimizin duygularını kısaca anlatmaktadır.''
Cumhuriyet

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

THBB Mimarlık Ödülleri 2004


Son başvuru tarihi:
21 Mayıs 200
4

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz