reklam

27 Şubat 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kuşlar İstanbul'dan kaçıyor

Bir zamanlar yüzlerce kuşun göç dönemlerinde konakladığı Boğaziçi sırtları, hızlı gelişim sürecinde yok oldu. Ekolojisi bozulan Büyükçekmece ile hâlâ koruma statüsü bulunmayan Küçükçekmece Gölü yüzünden kuşlar artık İstanbul'a uğramıyor.

Hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşme, İstanbul'un gittikçe azalan doğal yaşam alanlarının da korkulu düşü.

Avrupa'nın önemli göç yollarından biri olan Boğaziçi sırtlarındaki ormanların tahrip edilmesi, Büyükçekmece Gölü'nün ekolojisinin bozulması, Küçükçekmece Gölü'nün hâlâ koruma statüsünün bulanmaması yüzünden kuşlar artık İstanbul'a uğramıyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın verilerine göre 1700'lü yıllardan beri göçmen kuşların en önemli toplanma yerlerinden İstanbul Boğazı, büyük baskı altında. Bir zamanlar yüzlerce leyleğin, çaylağın, kartalın göç dönemlerinde konakladığı Boğaziçi sırtları, İstanbul'un hızlı gelişim sürecinde yok olup gitti.Son yüzyılda İstanbul ormanlarının büyük bir bölümü hızlı nüfus artışı nedeniyle tahrip edildi. Bu yüzden büyük göçmen kuşlar Boğaziçi'ni geçmeden önce konaklamak için giderek Boğaz'dan daha uzak noktaları kullanmaya başladı.

Büyükçekmece Gölü 
Gölün İstanbul'un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olarak koruma altına alınmasına karşın doğal lagünün ekolojisi; tarım, endüstri ve yerleşim alanları nedeniyle tehdit altında. Çevresindeki taş ocakları, havaalanı ve otoyollar nedeniyle gölün kuzey ve batı kıyılarında geniş yer kaplayan bataklık ve sazlıklar ortadan kalktı. Kış ve bahar aylarında dolu olan gölde, bataklık bitki örtüsü, su seviyesi düşmeye başladıktan sonra, yani kuşların üreme mevsiminden sonra oluşmaya başlıyor. Elmabaş patka, sukuşu, gümüş martı, Akdeniz martısı gibi göçmen kuşlar ve göldeki sazlıklarda üreyen küçük balaban, çıkrıkçın, saztavuğu, uzunbacak, sumru türleri, yaşam ortamları yok olduğu için Büyükçekmece Gölü ve çevresinde fazla görülmüyor.

Kirlilik Yok Ediliyor    
Kışın bahri, karabatak, gümüş martı ve önemli sayıda sukuşu barındıran Küçükçekmece Gölü'nün koruma stütüsü bulunmuyor. 1995'te Sazlıdere üzerinde kurulan baraj tamamlanınca göle tatlı su akışı azaldı ve deniz suyu sızıntısına da bağlı olarak tuzluluk oranı arttı. Evsel ve endsütriyel atıkların neden olduğu kirlilik, göldeki canlı yaşamını yok etmek üzere.
Cumhuriyet

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz