reklam

01 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dağ başında bir genç var

Orhan Pamuk'un kulakları çınlasın; bir haber okudum, uykularım kaçtı. Şöyle deniyordu: "Mahfuz Deniz köyüne dönerek tekrar çobanlık yapmaya başladı..."
Tabii çoğumuz unuttuk Mahfuz'u. Hatırlatalım.
Geçen yıl Ekim ayında Junior Chamber (Genç Girişimciler Jaycees) Türkiye Derneği, ülkemizin en başarılı gençleri yarışmasının sonuçlarını açıkladı. Toplam 12 genç ödüllendirildi. Bunlardan biri de Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'ne bağlı Temran Köyü'nden Mahfuz Deniz'di.
Genellikle Türkiye'nin, hatta dünyanın önde gelen üniversitelerinden mezun, çok iyi işlere sahip ve bilimsel araştırmalarıyla kendilerinden söz ettiren yarışmacıların arasından sıyrılıp ipi göğüsleyen Mahfuz Deniz, bürokrasinin onca oyalamalarını, engellemelerini, "Bu işler sana mı kaldı" savsaklamalarını, hatta çelmelerini aşıp kişisel çabasıyla köyüne yol, su, elektrik getirmeyi başardığı için ödüle layık görüldü. O günlerde ondan "Güneydoğu'nun deniz yıldızı" diye söz edildi.
Ödülü küçümsemeyin; John Fitzgerald Kennedy, Henry Kissinger, Orson Welles adlarını ilk kez bu yarışmayla duyurdular.
Mahfuz ödül aldığı günlerde Hacettepe Üniversitesi'nin Kırşehir-Kaman'daki Meslek Yüksek Okulu Sondajcılık Bölümü'nü yeni bitirmişti. "Biliyorum, diplomama rağmen işsiz kalacağım, çünkü torpilim yok" diyordu Güneydoğu'nun, hayır tüm Anadolu'nun yüzlerdeki derin çizgilere yansıyan kaderciliğiyle.
Eh, artık uykularımı kaçıran o "son haber"e geçebiliriz:

Diploma değil torpil
"Dünyanın 124 ülkesinde düzenlenen En Başarılı Gençler yarışmasında kazandığı ödül de Mahfuz'un işsizlik sorununa çare olmadı. İş bulma umutları tükenince memleketine dönen Mahfuz yeniden çobanlığa başladı. Köyü için, memleketi için onca girişimde bulunurken hiçbir engel tanımayan Mahfuz, iş bulma çabalarında ise tam bir yılgınlığa düştüğünü söyledi..."
Mahfuz Deniz şimdi okul öncesi mesleğini yapıyor, yine keçi, koyun, inek güdüyor içinin bir yerlerinde sürekli kanat çırpan korkuları bastırmaya çalışarak; "Okul öncesi yıllarda çobanlık yaparken 12 keçi ve kuzuyu zalım kurda kaptırdım..." Ve son cümleden sonra irkildim. Koyunları, keçileri ve inekleriyle meralara, bayırlara açılan Mahfuz, ya bir gün -Allah korusun- dağın çağrısına uyarsa, günah kimin olacak? Ya da bir "kurt" onu kaparsa vebalini kim üstlenecek?
Sabah - Erdal Şafak

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz