reklam

01 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi Yarımada’nın kültür haritası

National Geographic Türkiye, bir ilki gerçekleştirdi ve İstanbul haritaları serisinin ilk parçasını dört aylık hummalı bir çalışmanın ardından yayına sundu.

Üzerinde 400’ü aşkın eserin gösterildiği 1:7700 ölçekli “Tarihi Yarımada Kültür Haritası”, National Geographic Türkiye’nin Mart sayısında okurlarına hediyesi.

Metnini Murat Belge’nin kaleme aldığı ve Mustafa Kalemci’nin illüstrasyonlarıyla zenginleştirilen haritada Roma-Bizans, Osmanlı dönemi ve Modern dönem eserleri, dini yapılar, anıtlar ve müzeler yer alıyor.
Bu bir kültür haritası ve amacı da, yine Belge’nin ifadesiyle, “İstanbul’u gezecek insanlara yardımcı olması - aksamki yemek davetinin adresini daha iyi bulmak için değil, kenti gezmek için...

Geniş Açı: Türkiye’nin Çizgili Sırtlanı
Neslinin tükendiği söyleniyordu. Ancak bir gün aralarından biri, bir avcının kurduğu kapana yakalandı ve bu çizgili sırtlanla birlikte Türkiye, tarihindeki en büyük doğa koruma hareketlerinden birine daha tanık oldu.

Çin’in Büyüme Sancısı
Batı tarzı bir tüketici toplumu olma yolunda hızla ilerleyen Çin’in ekonomisi son yıllarda çok gelişti; ancak bunun da bir bedeli var. Ülkede yükselen fabrika dumanları hava kirliliğinde kırmızı alarm verilmesine yol açıyor. Ancak temiz su sıkıntısı hava kirliliğinden de tehlikeli boyutta. 1,3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, hatalarını onarabilecek mi?

Grönland Fokları
Avrupa Ekonomik Topluluğu, 1983 yılında 20 yıldır süregelen protestolara karşı koyamayarak beyaz kürklü yavruların postları ve Grönland foklarından elde edilen tüm ürünlerin ithalatını yasakladı. Ancak kürkün günümüzde yine moda olmasıyla birlikte Grönland foku avında hızlı bir artış yaşanıyor. Grönland fokları yeniden ortaya çıkan bu tehdidin üstesinden gelebilecek mi?

Rio’nun Arka Bahçesindeki Yağmur Ormanı
Bir zamanlar 1,4 milyon kilometre kare alana yayılan Atlantik Ormanı’ndan geriye toplam yüzölçümünün % 7’sinden azı kaldı. Yine de baş döndürücü bir yaşam çeşitliliği barındırıyor.

Doğanın Çağrısı
Filler insan kulağının algılayamayacağı kadar düşük tonlarda çağrılar yaparak, seslerini kilometrelerce ötedeki fillere duyurabiliyor. Uygun hava koşullarında 290 kilometre kareyi aşkın bir yayılım alanına ulaşan çağrılar, fillerin birbirlerini tehlikelerden haberdar etmesini sağlıyor. Aynı zamanda erişkin erkeklere dişilerin sesini duyuruyor.

Derin Kuzey: Stikine Nehri
Spatsizi Yaban Hayat Parkı, İngiliz Kolumbiyası’nın içinde yol olmayan en büyük koruma alanı. Park, Stikine Nehri’ni besleyen kaynakları da içine alan 650 bin hektarı aşkın bir alana yayılıyor. Yerli halk Tahltanlar için bu zorlu coğrafya bir yuva; bölgeye yerleşen, ilkel yaşama tutkun beyazlar içinse kent ışıklarından kaçış.
NTVMSNBC

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz