reklam

01 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dikkat! Acı kayıp

TEMA, Türkiye'deki sinsi tehlike için uyarıyor: Her yıl 70 milyon kamyon toprak erozyonla kaybediliyor

Çölleşmeye karşı savaşan TEMA Vakfı'na göre Türkiye yılda 1.4 milyar ton toprağını yitiriyor. Bu, 25 santim kalınlığında 400 bin hektar arazi demek.
Yitirilen toprak, 10 metre yükseklik ve 6 metre genişlikte yığılırsa ortaya 11 bin kilometrelik bir duvar çıkar. Bu da Edirne- Kars yolunun 6.5 katıdır.

Kara Altın
40 santim verimli toprak ancak 20 bin yılda oluşuyor.
TEMA projesiyle beş yılda 850 milyon ağaç dikildi.

Kişi başına 150 ağaç

Bundan 10 yıl önce erozyon ve yaratacağı tehlikeler hakkında kimse bir şey bilmezken TEMA sayesinde her iki kişiden biri bilinçlendi "25 Yılda 10 Milyar Ağaç Dikme Projesi" henüz 5'inci yılında; bittiğinde ise Türkiye'de kişi başına yaklaşık 150 ağaç dikilmiş olacak.

Erozyonla mücadele amacıyla 12 yıl önce kurulan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA)'nın başlattığı "25 yılda 10 milyar ağaç dikme projesi" 5'inci yılını doldurdu. Proje kapsamında 7'den 70'e her yaştan insanı biraraya getirmeyi ve proje doğrultusunda harekete geçirmeyi planlayan TEMA'nın "gönüllüler ordusu" adı verilen üyelerinin sayısı 250 bine ulaşırken, 5 yılda dikilen ağaç sayısı da 850 milyonu geçti. TEMA'nın projesi başarıyla gerçekleştirildiği takdirde Türkiye'de kişi başına yaklaşık 150 ağaç dikilmiş olacak.

Erozyonu Herkese Öğretti
Bundan 10 yıl önce bırakın bir şeyler yapmayı, Türkiye'de çok az kimse erozyonu ve Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı erozyon sorununu biliyordu. TEMA Vakfı Genel Müdürü Ümit Gürses, yaptırdıkları bir araştırmada bugün her iki Türk vatandaşından birinin erozyon konusunda bilgi sahibi olduğunun ortaya çıktığını söylüyor. Gürses, bir toplum için bu derece önemli bir bilinçlenme devrimini TEMA'nın başarıyla gerçekleştirdiğini belirtiyor. TEMA'nın yeni ormanlar yaratmak hedefinin yanı sıra var olan ormanların yok olmasını engellemek gibi de bir misyonu olduğunu vurgulayan Gürses "Bu misyon TEMA'nın ister istemez kırsal kalkınma projelerine girmesini zorunlu hale getirdi" diyor. 11 Eylül 1992'de, Karaca Triko'nun patronu Hayrettin Karaca ve Tekfen Holding kurucu ortaklarından Nihat Gökyiğit tarafından kurulan TEMA, 12 yıl içinde Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri haline geldi. Hatta TEMA'nın ünü ve faaliyetleri Türkiye sınırlarını da aştı. Bugün TEMA'nın biri Almanya'da TEMA Almanya, Hollanda'da da TEMA Hollanda adında iki kardeş kuruluşu bulunuyor. Hatta TEMA'nın üyeleri arasında ABD'li senatörler bile var. Vakfın kurucusu Nihat Gökyiğit bu durumu "TEMA Türkiye'den önce AB'ye tam üye olmayı başarmıştır" şeklinde tanımlıyor; ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un kapılarını ardına kadar açacağı kadar prestij sahibi olduklarını vurguluyor.

Ağaçlandırma Projesi
Genel Müdür Gürses, TEMA'nın faaliyetlerinin bugün iki farklı noktada yürütüldüğünü ifade ediyor. "Biz sadece ağaç dikmiyoruz" diyerek, var olan orman alanlarının da korunması gerektiğinden hareket ettiklerini belirtiyor. TEMA'nın 10 milyar ağaç dikme projesiyle tanındığını vurgulayan Gürses şunları anlatıyor: "Türkiye'nin ormanlık alanları 20 milyon hektar. Yani ülkemizin sadece yüzde 27'si ormanlık. Üstelik de her yıl gerçekleşen orman yangınları 1.5 milyon hektar ormanı yok ediyor. Gerek ormanların azlığı gerekse toprağın bilinçsiz kullanımı Türkiye'yi büyük bir erozyon sorunuyla karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle Türkiye'nin orman alanlarının hızla artırılması için TEMA ağaçlandırma çalışmaları yürütüyor." Gürses, "Eğer köylü yeterince gelire kavuşamıyorsa o zaman ormana yöneliyor. Ya kaçak kesim yapıyor ya da ormandan tarla açıyor" diyor. İşte bu tespit TEMA'yı ağaç diken bir kuruluştan çok çeşitli örnek kalkınma projeleri yürüten bir örgüt haline getirmiş.

Tek Başımıza Olmaz
Genel Müdür Gürses bu tespitlerden yola çıkarak "Ancak biz tek başımıza Türkiye'nin erozyon sorununu hallederiz dersek yalan olur" diyor ve bu konuda esas görevin devlete düştüğünü vurguluyor: "Ama herkes her şeyi bizden bekliyor. Bir orman yangını sırasında TEMA'yı arayan vatandaş yangını söndürmek için niçin helikopter göndermediğimizi soruyor. Erozyonla mücadele çok pahalı bir iş. Bizim yıllık 2.5 trilyon bağış geliriyle bunu yapmamız mümkün değil. Bunun için bir derneğin, bir vakfın geliri yetmez. Hatta bugünkü hükümetlerin bütçesi bile yetmez." Erozyonla mücadelede ağaçlandırma ve bitkilendirmenin konunun sadece bir ayağı olduğunu ifade eden Gürses şöyle devam ediyor: "Aslolan toprağın verimliliğinin artırılması, kırsalın kalkındırılmasıdır. Biz bunu tek başımıza yapamayız ama bunların yapılabileceğini gösterebiliriz. Onun için TEMA 25 ağaçlandırma projesinin yanı sıra Türkiye'nin değişik yörelerinde 31 kırsal kalkınma projesi yürütüyor."

1 Milyon Fidan Kampanyası Başlıyor
Türkiye'de 10 milyar meşe palamudu kampanyasıyla büyük bir hareket başlattıklarını hatırlatan Gürses şöyle konuşuyor: "Ne yazık ki projenin ilk beş yılında hedefimize ulaştık diyemeyiz. Şu ana kadar 850 milyon ağaç diktik. Bu büyük bir rakam ama bizim isteğimiz daha fazlasıydı. Halkımızın ilgisi zaman zaman azalıyor. Bunun için bu büyük hedefimizi yeni kampanyalarla desteklemeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu amaçla Toprakla Dayanışma İçin 1 Milyon Fidan Kampanyası başlatıyoruz."
Sabah - Nevzat Atal

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz