reklam

01 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Şehrin göbeğinde müstakil ev isteyen, yalıları yeniliyor

Şehrin göbeğinde müstakil ev isteyen, yalıları yeniliyorGayrimenkul yatırımlarında son trend, tarihi yalıları ucuza alıp yenilemek. Kentsel SİT ilan edilen Beyoğlu ve Galata başta olmak üzere Anadolu Hisarı, Beykoz, Çengelköy, yatırımcıların tercihi.

İstanbul, gayrimenkul projlerinde bir yanda kuzeye doğru yapılan yeni sitelerle genişlerken, ne olursa olsun şehirde ve mahallede yaşamak isteyenler, eski yalıların ve köşklerin yıldızını parlattı. Kentsel SİT alanı olarak belirlenen Beyoğlu, Galata, Kandilli, Çengelköy, Anadolu Hisarı ve Beykoz'daki eski yalılar, müstakil ev hayatını, şehrin merkezinde yaşamak isteyenler tarafından satın alınıp restore ediliyor. Geçmişte, sadece bir avuç meraklısı tarafından talep edilen bu evlere ilgi artınca, emlak pazarlama şirketleri de bu tip yapılara portföylerinde daha fazla yer vermeye başladı.

Beyoğlu'na İlgi Arttı
Son 5 yıldır Beyoğlu bölgesindeki eski eserlere olan talebin artığını belirten Turyap Beyoğlu temsilcisi Murat Arda, 2. derece tarihi eserlere talebin, geçtiğimiz yıl ikiye katlandığını söyledi. Bu bölgenin farklı kültür ve insan mozaiklerini barındırdığını ifade eden Arda, özellikle yabancıların ilgi gösterdiği eski eserlerin 200 milyardan başlayan fiyatlarla satıldığını kaydetti. Çoğunlukla ham olarak satılan binaların restore edildikten sonra milyon dolarlarla ifade edildiğini bildiren Arda, binanın değerinin konumuna ve durumuna göre 4 milyon dolara kadar çıktığını sözlerine ekledi. İstanbul Anadolu yakası gayrimenkul piyasasında da birkaç yıldır eski eser rüzgarı esiyor. En az 100 yıllık olan eski eserlerin bir dönem özel alıcıları olduğunu belirten Re/Max Anadolu Hisarı temsilcisi Serhad Kara, şimdilerde bahçeli müstakil ev yaşamını özleyenlerin eski eserlere yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor. Boğaz hattının SİT alanı ilanı edilmesinden sonra yatırımcıların eski eserleri restore ederek yeni konutlar yarattığını dile getiren Kara, fiyatları 100 milyardan başlayan bu yapıların restore edildikten sonra çok daha yüksek rakamlara satıldığını dile getirdi. Boğaz'da arsa almanın bir anlamı kalmadığını zira üzerine ev inşa edilemediğini kaydeden Kara, cazip fiyatlara bulunabilen eski eserlerin restore edildikten sonra köşk halini aldığını söyledi.

Restorasyon Süreci
Uzmanlara göre eski eser alan yatırımcıların dikkat etmesi gereken bazı ayrıntılar var. Önce satın alınan binanın Anıtlar Yüksek Kurulu'nda tescili olup olmadığının kontrol edilmesi ve İmar Müdürlüğü'nden de imar durumuna bakılması gerekiyor. Bir sonraki aşamada restorasyon için şu üç ayrı projenin sunulması gerekiyor:

1. Bugünkü durumu gösteren röleve projesi.

2. Eski eserin özgün halinin nasıl olduğunu resim ve dokümanlarla tasdikleyen belge.

3. Projelerin onay almasından sonra inşa izni verilen eser, restorasyon için hazır hale geliyor. Uzmanlar ham olarak alınmış bir eski eserin en az 50-70 bin dolara restore edilebileceğini belirtiyor.
Sabah - Furkan Alp

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz