reklam

10 Mart 2004 Çarşambaı
Ana Sayfa > Haberler

Bilim merkezine çabuk kilit asıldı

5 yıldır, çocuklar ve gençlere bilimi eğlendirerek sevdirmeye çalışan İTÜ'deki Deneme Bilim Merkezi kapandı. Rektörlük protokole uymamakla suçlanıyor

Türkiye'de bilime ne kadar önem verildiği bir kez daha ortaya çıktı. Çocuklar ve gençlere bilimi 'dene, yap, öğren' yöntemiyle sevdiren Deneme Bilim Merkezi (DBM), kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Taşkışla Kampüsü'ndeki merkezin, rektörlüğün, işletme protokolüne uymadığı için kapandığı ileri sürülüyor. DBM,1995'teBilimMerkezi Vakfı (BİMEV), TÜBİTAK, akademisyenler, işadamları, bilim kurumları ve şirketlerin çabasıyla kuruldu. Amaç, 7'den 70'e herkesin eğlenerek, deneysel olarak bilimle tanışacakları, bilimsel düşünceyi öğrenecekleri bir yer açmaktı.

İlgi büyüktü
1997'de düzenlenen '1'inci Bilim Şenliği' sadece İstanbul'dan değil tüm Türkiye'den 45 bini öğrenci olmak üzere 68 bin kişi tarafından ziyaret edilince, İTÜ Taşkışla Kampüsü'nün arka bahçesinde gemi deney havuzu olarak yapılan, ancak üniversitenin çürümeye bıraktığı mekân, beş yıllığına kiralandı.

BİMEV'in o zamanki genel sekreteri İzzettin Silier, 1 milyon dolar bağışta bulundu. Yapı Merkezi'nin yanı sıra vakıf başkanı Ersin Arıoğlu ve şirketi de destek verdi. Mimar Yılmaz Zenger, Türkiye'de ilk kez deney setlerini hazırladı.
Merkez, Dünya Bilim Merkezleri Birlikleri'ne de üye oldu. Merkezde 500 bin öğrenci bilimsel deneylerle tanıştı, yüzlerce konferans, belgesel film gösterileri, toplantılar, şenlikler ve yaz okulları yapıldı.

Bursalı: İstemediler
Merkezin kapanmasına giden süreç, İTÜ'yle yapılan beş yıllık anlaşmanın bitmesiyle başladı. Bina sahibi İTÜ, vakıfla yeni bir protokol imzaladı. Protokole göre ziyaret gelirlerinin tamamıyla, sponsorluk gelirlerinin yüzde 70'i üniversiteye bırakılacaktı. BİMEV yöneticilerine göre İTÜ, protokolü ihlal etti ve sorunlar başladı.

DBM'den Orhan Bursalı, İTÜ' nün önce merkezin telefonlarını kestiğini, çalışanları işten çıkardığını ve sonra kapı kilitlerini değiştirdiğini söyledi. Rektörlüğün, merkezin üniversite bünyesinde kalmasını istemediğini belirten Bursalı, "İTÜ isterse orayı işletebilirdi. 17 kişi çalışıyordu, 'En azından dördüyle devam edin' dedik, kabul edilmedi. Vakıf ve üniversitenin yol açtığı bir başarısızlık var" dedi.
10 gündür kapalı olan merkezin açılması için yer aranıyor. Bursalı, en kısa sürede merkezi tekrar açmayı amaçladıklarını söyledi.

İTÜ suskun. Protokole uymamakla suçlanan İTÜ Rektörlüğü ise olayla ilgili suskunluğunu koruyor. Bilgi almak için aradığımız tüm İTÜ yetkilileri, telefonlarımıza yanıt vermedi.
Radikal - Hatice Yaşar

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı Konferansları" ile devam ediyor. Konferans kapsamında, Ben Van Berkel, Adrian Geuze,  Willem Jan Neutelings, Francine Houben konuğumuz olacak. 

Konferanslara kayıt için konferans tarihlerini beklemenize gerek yok. 

Kayıt olmak için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz