reklam

11 Mart 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Devlet emlakçılık yapacak

Yeni proje ile, Türkiye'nin dört bir yanında atıl durumda bulunan Hazine arazileri kat karşılığı müteahhitlere verilecek. Buradan elde edilecek daireler rayiç değeri üzerinden halka satılacak

Konut sorunu çözülecek
Hükümet, yeni proje ile, hem konut sorununa bir çözüm bulmuş, hem de 25 milyar doların üstünde bir kaynak yaratmış olacak. Bu çerçevede hükümet, atıl durumda bulunan ve imarlı hazine arazilerinin kullanımı ile ilgili çalışmayı tamamladı. Proje kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanındaki Hazine arazileri kat karşılığı müteahhitlere verilecek.

Orman alanı dışına çıkartılan arazilerin satışı konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu ve referandum engeline takılan hükümet, 25 milyar dolarlık yeni bir kaynak paketini açtı. Atıl durumda bulunan hazine arazilerinin müteahhitlere kat karşılığı verilmesi için düğmeye basıldı.

Bir taşla iki kuş
Devleti en büyük emlakçı haline getirecek proje kapsamında, arsa karşılığı müteahhitlerden alınacak daireler, rayiç değerleri üzerinden vatandaşlara satılacak. Böylece hükümet, hem konut sorununa bir çözüm bulmuş, hem de 25 milyar doların üstünde bir kaynak yaratmış olacak.

Bu çerçevede hükümet, atıl durumda bulunan ve imarlı Hazine arazilerinin kullanımı ile ilgili bir süredir devam eden çalışmayı tamamladı ve proje için start verdi.

36 ay süresi var
Proje kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanındaki Hazine arazileri kat karşılığı müteahhitlere verilecek.

Arazinin bulunduğu semt ve bölgenin koşullarına göre arazi üzerine yapılacak bir binadan kaç dairenin devlete verileceği hesaplanacak.

Örneğin, nasıl vatandaşlar arsaları için müteahhitlere, yapılan 10 dairelik bir binanın 5 dairesi kendisine verilmesi koşuluyla anlaşıyorsa, devlet de bu semtteki arazilerini aynı koşullarla müteahhitlere verecek. Müteahhitlere binayı bitirmesi için 24 ile 36 ay arasında süre tanınacak.

Bu proje kapsamında, devlet binlerce daireye sahip olacak.
Bu daireler, rayiç bedelleri üzerinden vatandaşlara satılacak. Satışa ilişkin koşullar, taksitlendirme yapılıp yapılmayacağı ise önümüzdeki dönemde belli olacak.

Genelge gitti
Proje kapsamında Maliye Bakanlığı 81 ilin valiliğine bir genelge gönderdi.
Genelgede, Hazine'ye ait taşınmazların kat karşılığı inşaata konu edilmek suretiyle değerlendirileceği, elde edilecek bağımsız bölümlerin satışının düşünüldüğüne dikkat çekilerek, şöyle denildi: "Yapılacak değerlenmeye esas olmak üzere; iliniz dahilindeki hazineye ait taşınmazların kat karşılığı değerlendirilebilecek ve imar planının konut, ticaret v.b. amaca ayrılanların tespit edilerek, son bir yıl içinde düzenlenmiş onaylı imar durum belgelerinin, 150 sayılı genel tebliğ uyarınca düzenlenecek bilgi formlarının, kıymet takdir kararlarının 30 Nisan 2004 tarihine kadar gönderilmesi rica olunur."

Arazilerin Listesi Çıkarılacak  

Valilikler çalışmaya başladı
Valiliklere yollanan genelge kapsamında, Türkiye genelindeki kullanılabilir, imarlı hazine arazilerinin envanteri çıkartılmış olacak. Hükümet, bu envanterlere bakarak, ne kadar kullanılabilir arsa olduğunu tespit edip, kat karşılığı arsaları müteahhitlere vermeye başlayacak. Hükümet, yeni arsalar üretilmesi için de çalışma yapacak. Yerel Yönetimler Yasası'nın yürürlüğü girmesinden sonra, belediyelerin imar planları kapsamında bulunmayan Hazine arazilerinden de yararlanılması için gerekli işlemler yapılacak.
Yeniasır

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz