reklam

13 Mart 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Duygular da korunmalı

Bu nedenle, kentin sadece kimligini degil, ''duygusunu'' da korumayi saglayan bu çalismalardan bazilari, büyüksehir belediyesi yayinlarinda özetle söyle anlatiliyor:

Vefa Plaketleri: Çok ünlü olmasalar bile, yasadiklari semtlerde yöre halkinin gönlünde yer etmis ve oranin kent kültürüne katkilarda bulunmus Izmirlilerin vaktiyle yasadiklari evlere ya da yerlerine yapilmis binalara, onlari anan ve tesekkür eden ''ani plaketleri'' asildi. Hemen tüm büyüksehir bütünündeki ilçelerde, 100'den fazla Izmirli için.

Evlere Senlik: Son 40 yilin yikimlarindan kurtulabilen eski sokaklardaki, adeta birbirlerine yaslanarak zamana ve imar rantlarina karsi hâlâ direnen eski evler, önce Alsancak'tan baslanarak, sonra Karatas'ta da devam edilerek çatilari ve cepheleri onarilmak ve özgün mimarilerine yeniden kavusturulmak üzere restore edildiler. Kentin sivil mimari kültürünün ''bakimsiz ve metruk'' kalmamasi saglanarak tarihin zarafetini ''görünür'' kilan bu uygulama ile Izmir ''eski güzellerine'' yeniden kavusuyor.

Kentli Liseliler: Siyasi tarih kent bilinci vermiyor. Yasanmisligin tarihini bilerek yarinlarin yasamini kurmak, ancak uygarlik ve sanat tarihiyle mümkün. Bu nedenle Milli Egitim Bakanligi ile de isbirligi içinde önceki yil baslatilan ''kentli liseli'' seminerleri kapsaminda, 2 dönemde 3000'den fazla lise ögrencisine Izmir'in geçmisi ögretildi ve antik, eski dokular yerinde incelemelerle tanitilarak ''gelecegin tarih bilincine sahip kusaklari'' yetistirildi.

Homeros Aniti: Tarihte, Meles 'in oglu anlamindaki ''Melesigenes'' adiyla da anilan, Ilyada ve Odysseia destanlarinin ozani Izmirli Homeros , dogdugu yer olan Meles Çayi deltasinda, adina dikilen ve heykeltiras Ferit Özsen 'in eseri bir anitla kentin bellegine kazandirildi.

Restorasyonlar: Izmir'in anitsal degerdeki eski köskleri ve konaklari da büyüksehir belediyesi'nce restore edilerek yeniden yasama kavusturuldular. Peterson Köskü, 54 bin metrekarelik bahçesiyle, Murat Köskü de ögrencilere yönelik rekreasyon olanaklariyla toplumla bulustular. Bunlarla birlikte tarihi Pasaport Iskelesi, geçmise ait mimari kimligini daha da öne çikaran özgün ve çagdas bir tasarimla artik kentin anilarina saygili bir biçimde hizmet veriyor.

Kent Müzesi ve Arsivi: (IKEMA) Eski Itfaiye Binasi'nin tüm özgün degerleri korunarak restore edilmesiyle elde edilen mekânlarda da artik kentin belleginin tarih düsmani yanginlara karsi korunmasi saglaniyor? Dünyadaki büyük müzelerden Izmir'le ilgili sayisiz belgenin de derlenip getirilmesiyle olusturulan arsivde, 5000 yillik geçmisin hemen tüm çaglarini gözler önüne seren kent tarihi sergisi de izlenebiliyor. Ve ''Agora'' artik biliniyor; kentin kalbi ve tarihi ticaret merkezi olan ''Kemeralti'' ile iç içe ve yan yana konumdaki antik Izmir'in Agora'si da kendisini halka gösterebilecek ve insanlarin da bu geçmisi izleyebilecekleri bir konumda planlanarak çevresiyle birlikte yeniden düzenleniyor. Agora koruma projesi, Konak Belediyesi'nin Dokuz Eylül Ünversitesi mimarlik ve sehircilik uzmanlariyla ürettigi Kemeralti Planlamasi ile de iliskili olarak bir metropolün tam merkezindeki ''arkeolojik kazi alaninin'' da ayni kimligiyle yasatilmasini sagliyor.

Iste bütün bu çalismalarla Izmir ''yasini animsayan'' ve ''gelecegini geçmisiyle düsünen'' bir büyüksehir olarak 21.yüzyilda ilerliyor.
Cumhuriye

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz