reklam

13 Mart 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

İzmir'in ulaşım sorununu kökten çözecek proje hayata geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin "Ulaşımda Dönüşüm Projesi" ile hayata geçirdiği toplu ulaşım sistemleri (otobüs-metro-deniz) arasındaki bütünleşme İzmir’in örnek kent olmasını sağlarken, kentin ulaşım sorununu önemli ölçüde çözecek demiryolu hatlarının metro standartlarına kavuşturulması projesinde de önemli aşamaya gelindi. Bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, Gaziemir Belediye Başkanı İsmet Kılıç, Eski Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu, belediye bürokratlarının katılımıyla Sarnıç karayolu üst geçidi çalışmaları başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, bu projenin Cumhuriyet tarihinde üretilmiş en verimli proje olduğunu belirterek, “ En büyük avantajımız elde mevcut hatların olması ve kent merkezinden geçmesiydi. DDY bu hatlarla ilgili elektrifikasyon ve sinyalizasyon yatırımlarını tamamladı. Bu hatlar banliyö hattı olarak işletilecek olsa bile vagonlara ihtiyaç vardı. Biz banliyö hattını yüzeysel metro seviyesine çıkartmak istedik. Günde 550 bin 600 bin yolcu taşıyacağız. Banliyö hattı olarak kalsaydı 50 bin yolcu taşınacaktı. Doğru olanı yapılması gerekeni yaptık” diye konuştu.

İzmir’de 11.5 kilometrelik mevcut demiryolu hattının 600 milyon dolara mal olduğunu ve günde 80 bin yolcu taşındığını belirten Piriştina, “ Biz 100 – 150 milyon dolar harcayarak 550 bin yolcu taşıyacağız. Bu projenin hayata geçmesini ileriki bir zamanda DDY Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanımızı da çağırarak görkemli bir açılış yapacağız. Proje tüm Türkiye’de yaşanan ekonomik süreç içinde hazineden garanti alamadığı için gecikti.

Bakanımızla yaptığımız görüşmede de hazine garantisinin hiçbir belediyeye verilmediğini gördük. Ancak bizim gecikmeye tahammülümüz yoktu. O yüzden kendi öz kaynaklarımızla birinci etap için ihaleye çıktık.

2. ihale kapsamında İzmir’de can kayıplarının yaşandığı Bayraklı istasyonu ele alacağız.

Tüm proje 36 ayda bitecek. İzmir büyükşehirlerle karşılaştırıldığında kent içi ulaşımda en rahat kent olacak. Ulaşıma yüksek standart, kalite konfor gelecek. İzmir metro ağını da Üçyol’dan Üçkuyular’a uzatacağız” dedi.

İzmir Banliyö Sistemi’nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 1. paket için yapım ihalesine çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi bugün Sarnıç’ta toplu ulaşıma konfor, hız getirecek, trafiği rahatlatacak bu dev projeyi hayata geçiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve TCDD ile 27 Temmuz 1999 tarihinde imzalanan “ön protokol” doğrultusunda yürütülen proje, Aliağa – Cumaovası arasındaki 79 kilometrelik hattı kapsıyor. Proje tamamlandığında Çiğli-Atatürk Organize Sanayi Bölgesi-Karşıyaka-Bayraklı-Buca-Gaziemir-Havalanı-Cumaovası, metro ağı ile kente bağlanmış olacak.

79 kilometrelik güzergah bir uçtan diğer uca 86 dakika sürecek. Alsancak’a. Aliağa’dan 60 dakikada, Çiğli’den 22 dakikada, Karşıyaka’dan 15 dakikada, Havaalanı’ndan 22 dakikada ve Buca’dan ise 10 dakikada ulaşılacak.

Günde 550 bin yolcunun taşınabileceği raylı sistem, ulusal ekonomiye ve İzmir’e verimli, modern bir ulaşım alternatifi olarak kazandırılacak. Ayrıca Menemen – Manisa ve Cumaovası-Torbalı arasında TCDD’ce işletilebilecek raybüsler ile ana hat beslenerek hizmet alanı da genişletilebilecek.

Yürüyen merdivenler ve asansörler dahil istasyonlar, karayolu alt –üst geçitleri, tüneller, yaya geçitleri, aktarma merkezleri, bilet sistemi, vagonlar, atölye ve teçhizatlardan oluşan “İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi” 340 milyon dolara mal olacak.

1. Paket Yapım İhalesi Neleri Kapsıyor 

Projenin 1.Paket Yapım İhalesi tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla bu kapsamda 6 adet istasyon (Sarnıç, Esbaş, Gaziemir Semt Garajı, Koşu, Salhane, Turan), 2 adet karayolu geçişi (Sarnıç Karayolu Üst Geçidi ile Gediz Karayolu Alt Geçidi) ve 1 adet yaya üst geçidi (Halkapınar) yapılacak.

17 trilyon 998 milyar liraya mal olacak inşaatlar 700 günde tamamlanacak. Projenin ikinci paket yapım ihalesine önümüzdeki aylarda çıkılacak ve 2 istasyon ( İnkılap ve Bayraklı), 2 adet karayolu geçişi (Bayraklı ve Adliye) ve 20 adet yaya geçişi yapılacak.

Metro ile 79 Kilometrelik Konforlu ve Hızlı Seyahat
“İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamındaki güzergahta; Karşıyaka’da (Nergis –Naldöken istasyonları arası) 3 kilometrelik hat ile Buca - Şirinyer’deki 1.9 kilometrelik hat yer altına alınarak kazanılan kent mekanı yeşil alan olarak değerlendirilecek.

Güzergah boyunca, raylı sistem ile karayolu taşımacılığı arasında yolcu değişimini sağlayacak aktarma merkezleri (Egekent, Şemikler, Salhane, Halkapınar, Kemer, Şirinyer, Semt Garajı, Sarnıç) yapılacak.

Mevcut demiryolu hattı ile karayollarının kesişmesini ortadan kaldırmak amacıyla proje kapsamında 11 adet karayolu üst/alt geçişi (Egekent, Çiğli, Şemikler, Bayraklı, Adliye, Kemer, Namık Kemal, Gaziemir 1, Gaziemir 2, Gediz, Sarnıç) ile yaklaşık 50 adet yaya geçidi planlandı. Proje kapsamında yer alan ve sistemin en önemli istasyonu olan Halkapınar İstasyonu da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 9 ay önce tamamlandı.

Toplu ulaşımda, yüzde 11 (yüzde 1 TCDD, yüzde 10 İzmir Metro) seviyelerinde olan kent içi raylı sistem yolcu payının bu proje ile yüzde 40 düzeyine çıkacak. TCDD tarafından tamamlanmakta olan mevcut hatlarda elektrifikasyon, sinyalizasyon, sinyal kontrol merkezi ve hat koruma gibi alt yapı yatırımları bu projenin geliştirilmesi için önemli çalışmalar oldu.

Bu proje yüksek kapasiteli, konforlu, hızlı toplu ulaşım olanağı sağlarken; alt üst geçit ve koridor düzenlemeleriyle, trafiği rahatlatacak, İzmir’in trafik sorununa da çözüm getirecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz