reklam

13 Mart 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Prof.Dr. Stefanos Yerasimos Konaktan Apartmana Geçişi Üzerine Gözlemlerini Anlattı

10 Mart 2004 Salı akşamı Osmanlı Bankası Müzesi etkinlikleri kapsamında Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Stefanos Yerasimos "Konaktan Apartmana Geçiş Üzerine Bazı Gözlemler" başlıklı bir konferans verdi.

Yerasimos konuşmasında, 19. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak, önce Galata'da sonra Pera-Beyoğlu'nda tek ailenin oturduğu evlerin yerini alan apartmanların ilk sahiplerini ve apartmanları oturmak için mi yoksa satmak ya da kiralamak için mi yaptıklarını, ayrıca da buralarda İlk oturanların kimler olduğunu tarihi süreçte kapsamlıca anlattı.

Beyoğlu'na, Tünel - Galatasaray aksında 16. yüzyılın sonlarında, önceleri sayfiye amaçlı daha sonra da yaygınlaşan veba salgınından uzak durmak üzere İngiliz, Fransız elçilikleri başta olmak üzere sefaretler tamamen yerleşmişler.

Beyoğlu'nun gelişimini sağlayan en büyük faktörlerden biri su sorunu olmuş. Lale devrinin sonunda, III. Ahmet Dönemi'nde, anıtsal çeşmeler, çeşme meydanları yapılmaya başlanmış ve 17. yüzyılın başlarında bent sistemleri kurulmuş. En büyük bent Taksim'e yapılmış ve dolayısıyla Beyoğlu bu sayede oldukça gelişerek bölgedeki yerleşim yoğunlaşmış.

Beyoğlu'nda, Dolmabahçe, Teşvikiye ve Boğaz boyunda ki konaklar gibi değil daha mütevazi konaklar yer alırken, ve yapılan apartmanların içleri de o kadar görkemli değilmiş. Buraya yerleşmek için ilk gelenlerin heme hepsi Balat, Samatya,Hasköy ve civarından gelen gayrimüslimler olmuş. Bu bölgelerde kendi dükkanlarını işleten kişiler Beyoğlu'na yerleşerek statü değiştirmişler ve buralardaki bürolarda çalışmaya başlayarak "beyaz yakalılar" sınıfına girip memur olmuşlar.

O dönemlerde kat mülkiyeti söz konusu olmadığı için - 1940 sonu 1950 lerin başında kanunlara geçiyor - her bir apartmanın mülkiyeti tek bir kişiye aitmiş ve mülk sahipleri de bu apartmanlarda değil bölgenin civarında ki konaklarda oturuyorlarmış.

Yerasimos, bu profile bakıldığında Beyoğlu'nun nostaljik tarihte hep anlatıldığı gibi bir zengin muhiti olmadığı sorununu gündeme getirirken, Beyoğlu'nun çalışanların, büroların, alışveriş mağazalarının, eğlence merkezlerinin olduğu modern bir orta sınıf mahallesi olduğunu anlattı. Ancak bu durumun da kesinlik kazanması için kapsamlı bir arşiv araştırması yapmak gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
Arkitera - Seda Altınkeser

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz