reklam

15 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

‘Beyaz geceler’in şehri Petersburg

Rusya’nın “batıya açılan penceresi” olarak kabul edilen St. Petersburg, ülkenin sanayi ve kültür merkezi konumunda bulunuyor.

Dostoyevski’nin romanlarına konu olan kent, büyülü tarihi eserleri, güzel yerleşimi ve Rus geceleri ile turistlerin ilgisini çekiyor. Hizmet sektöründe istihdamı ağırlıklı kadınların oluşturduğu St. Petersburg’da, erkeklerin ağır sanayide ve orduda çalıştığı görülüyor.

Yaz başlarında görülen “beyaz geceler”iyle ünlü, kiminin bir rüya olarak tanımladığı, kimisinin ise tarihi dokusuna hayran kaldığı St. Petersburg... “Deli” lakaplı büyük Rus Çarı Petro tarafından 1703 tarihinde kurulan ve 200 yıl Çarlık Rusyası’na başkentlik yapmış olan St. Petersburg, önceleri “Petrograd”, 1924’te Lenin’in ölümünden sonra “Leningrad” olarak adlandırıldı. SSCB’nin 1991’de parçalanma sürecine girmesiyle, yapılan halk oylamasında adı Petersburg’a çevrilen kent, 1355 kilometrelik bir alanda yaklaşık 5.5 milyonluk bir nüfusu içinde barındırıyor.

Finlandiya Körfezi’ne dökülen Neva Irmağı’nın deltası üzerinde bataklıklar kurutularak 42 ada üzerine kurulan St. Petersburg, kanallar, boğazlar ve sayısız köprüleri ve görkemli, uyumlu mimarisiyle kuzeyin en güzel kentleri arasında sayılıyor. Geçen yıl kuruluşunun 300. yıldönümünü kutlayan kente, tarihi yapıların restore edilmesi için 1 milyar dolar pay ayrılırken, kent halkının büyük bir kısmının yoksulluk içinde bulunması dikkati çekiyor.

Baltık Denizi’nin etkisiyle başkent Moskova’ya oranla daha yumuşak bir iklime sahip St. Petersburg, yaz aylarında görülen yarı aydınlık “beyaz geceleriyle” büyük ilgi topluyor.

Kent Ekonomisi
Rusya’nın “batıya açılan penceresi” olarak kabul edilen St. petersburg, ülkenin sanayi ve kültür merkezi konumunda bulunuyor. Kent, bilimsel ve teknik araştırmalara önemli katkı sağlıyor. Silah araç ve gereçleri, nükleer reaktörler, elektrikli makineler, buhar, hidrolik ve gaz türbinleri, jeneratör gibi elektrik aygıtları ile elektronik ve elektrikli ev aletleri üretiminin oldukça yoğun görüldüğü Petersburg’da gemi yapımcılığı, gübre, oto lastiği, sentetik kauçuk eşya, plastik eşya, sentetik elyaf, boya ve ilaç sanayi ileri konumda yer alıyor. Çeşitli tüketim mallarını üreten fabrikaların bulunduğu kentte, sanayi için gerekli elektrik enerjisi Volhov, Svir ve Vuoska ırmakları üzerinde kurulmuş hidroelektrik santrallerinden sağlanıyor.

Ülkenin aynı zamanda en büyük limanı olan St. Petersburg, önemli bir dış ticaret kapısı konumunda bulunuyor.

Erkek Orduda, Kadın Hizmet Sektöründe Podyumda
Güzellikleriyle dikkat çeken Rus kadınlarının ise hizmet sektörünün her alanında yerini aldığı görülüyor. Garsondan, resepsiyoniste, polisten, fayton sürücülüğüne hizmet sektörünün hemen hemen her alanında kendini gösteren ve nüfusta çoğunluğu oluşturan kadınların aksine, erkekler ağır sanayide ya da orduda görev alıyor.

Kent içi ulaşımın metro ile otobüs, tramvay ve troleybüs hatları ağıyla sağlandığı şehirde, ısıtma sistemlerinin yolların altından geçmesiyle kış aylarında yağan kara ve buzlanmaya rağmen, ulaşım sorunu yaşanmıyor. Konutların merkezi sistemle ısıtıldığı St. Petersburg’da bütün sağlık hizmetleri ise halka ücretsiz olarak sunuluyor.

Lüks arabaların çok nadir görüldüğü ve hatta çoğu sürücünün hurda durumuna gelmiş araba kullandığı şehirde, trafiğin oldukça yoğun olduğu hatta bazen 10 dakikalık yürüme mesafesinin yarım saatte alındığı görülüyor.

St. Petersburg Gezi Rehberi
Dostoyevski’nin romanlarına konu olan kent, büyülü tarihi eserleri, güzel yerleşimi ve revüleriyle ünlü Rus geceleri ile turistlerin ilgisini çekiyor. Zengin tarihi ve kültür mirasını barındıran St. Petersburg’ta 50’den fazla müze bulunuyor. Rus para birimi rublenin yanı sıra turistler tarafından kullanılan dolar da kabul görüyor. Ancak özellikle müze girişlerinde ve hediyelik eşya satışlarında, turistlere düşük dolar, yüksek ruble ile fiyatlandırma uygulaması yapılabiliyor.

Yılın yaklaşık 6 ayı don olan Neva nehrinde, yaz aylarında tekne gezisi de turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Kare Saray ve Kış Sarayı, Rus tarihinin takipçileri için en çekici yerleri arasında bulunuyor.

Şehrin görülmesi gereken tarihi eserlerinin arasında Donanma Binası, bronzdan yapılmış Büyük Petro Heykeli, Finlandiya’dan getirilen taşlarla inşa edilen, yapımı 40 yıl süren ve kubbesi 100 kilogram saf altınla kaplı Aziz İsak Katedrali, Tarih Müzesi, dev kubbesi 64 sütun üzerinde duran Pavloksk’taki büyük saray, dünyanın en eski ve en zengin müzelerinden olan Kışlık Saray, Küçük Hermitaj, Büyük Hermitaj ve Hermitaj Tiyatrosu ile beş binadan oluşan ve 3 milyon eserin sergilendiği Hermitage müzesi bulunuyor.

Tarihi bir doku içinde mağaza ve kafelerin yer aldığı Nevsky Prospekt Caddesi, Kazan Kadetrali, sokak sanatçılarının bulunduğu Ostrovskogo Meydanı, Aleksandr Nevski Manastırı, yapımında Moskova Kızıl Meydan’daki St. Basil Katedrali alınan Yeniden Diriliş Katedrali, Ekim Devrimi’nin simgesi olan Neva Irmağı’nda demirli Aurora Kruvazörü ise Petersburg’un gezilmesi gereken tarihi mekanların arasında bulunuyor.
NTVMSNBC

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz