reklam

16 Mart 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

3 fabrikada 50 milyon dolar yaratıyor, tulumu çıkarmıyor

Alüminyum profilde 50 milyon dolar ciro yapan Saray Döküm, PVC Pencere'ye de girdi. Ciro bu yıl sonunda 80 milyon dolara çıkacak ama patron Ahmet Saraylı, hálá tulum giyip işçi olarak atölyede çalışıyor.

SARAY Döküm ve Madeni Aksam Sanayi A.Ş., alüminyum ekstrüzyon (profil) sektöründe 50 milyon dolar ciro yapan 3 fabrikalı bir şirket. Sahibi Ahmet Saraylı'nın girişim öyküsü ise eski İstanbul esnafının şimdilerde kayıplara karışmış muhteşem dayanışma geleneğiyle başlıyor, gece gündüz çalışan iki kardeşin ve işçilerinin alınteriyle sürüyor.

Ahmet Saraylı, o günlerin adamı olduğu için 50 milyon dolarlık ciroya rağmen hálá tulumunu giyip işçileriyle birlikte çalışmaya devam ediyor. Şirketinin yönetim kurulu başkanlığına oğlu Murat'ı getirmiş ve ona ilk büyük yatırım projesi için her türlü desteği vermiş. PVC Pencere üretimine başlayacak Saray'ın cirosu bu yılın sonunda ciro 80 milyon dolara çıkacak.

Ahmet Saraylı, ‘‘7 yaşında çırak olarak polisajda (metal parlatma) başladım. 50 yıldır atölyedeyim, makinanın sesini duymadan rahat edemiyorum’’ diye başlıyor söze ve şöyle devam ediyor: ‘‘1966'da ağabeyimle birlikte çalıştığımız işyerinin sahibi atölyeyi bize teklif etti. Biz de borç bulup aldık. Borcumuzu ödemek için haftalarca kesintisiz günde birkaç saatlik uykuyla çalıştık. Alüminyum döküm yapıyorduk ve pencere kapı tamponu, paspas çarpmaları üretiyorduk. Müşteri daima bizden umduğunu buldu. Bu sayede işimiz hep gelişti.’’

Gazozcu Artin'in Parası 
Ahmet Saraylı, atölyeyi devir almak için borcu nereden aldığını söyleyince gözleri doluyor ve şimdilerde pek olası görünmeyen borç hikayesini şöyle özetliyor: ‘‘O zamanlar Bozdoğan Kemeri'ndeydik. Eşi Türk bir Ermeni esnaf dostumuz vardı. Kendisine ‘Artin Ağabey ya da enişte' derdik. O da Kumkapı'da Gedikpaşa Yokuşu'nda otururdu. Eşinin adı da Nazlı'ydı. Artin ağabey sırtında gazoz satarak geçimini sağlardı. Biz atölyeyi almaya karar verince ‘kimden borç alabiliriz' diye düşündük. Artin Ağabey'in 1000 lirası olduğunu da biliyorduk. Uzun süredir ev almak istiyordu ve para biriktiyordu. Utanarak kendisine durumu anlattık. Hiç düşünmeden bize 1000 lirasını verdi. Biz de atölyeyi devir alıp şirketi kurduk. Sonra 1000 lirayı kazandık ve üstüne biraz daha para ekleyip kendisine götürdük. Artin Ağabey çok bozuldu bize. Bana faiz mi teklif ediyorsunuz diye çıkıştı, 1000 lirasını aldı. Soyadını bile hálá bilmiyorum. Kendisi öldü, eşi yaşıyor ve biz abla bildiğimiz eşinin ihtiyacı olduğunda hep yanındayız.’’

Ahmet Saraylı ilk imalat günlerinden beri Saray markasıyla iş yaptıklarını belirtiyor ve 1980'den itibaren girdikleri alüminyum profil işiyle de hızlı bir büyüme dönemi yaşadıklarını anlatıyor. Saraylı, ‘‘İnşaat şirketleri bize malzeme ısmarlıyor biz onların istediği kalitede projelerine göre malzeme üretiyoruz. Elbiseyi biz giydirmiyoruz, sadece malzemeyi veriyoruz ama malzemenin kalitesi çok önemli. Şu ana kadar bizim hazırladığmız malzeme ile yurt dışında 3 havaalanı giydirildi. Yurt dışında da içerde de çok sayıda prestijli binalara malzeme verdik. Yılda 12.000 ton alüminyum tüketiyoruz. Bu yılın sonunda 16.000 tona yükselecek’ dedi.

Ben atölyede olunca herkes motive oluyor
Ahmet Saraylı, halen tulumuyla atölyede işçilik yapmasını yadırgayanlara kulak asmıyor. ‘‘Biz böyle alıştık. Benim atölyede olmam hem benim hem de işçilerim için çok iyi. Onlar motive oluyorlar, işe daha istekle sarılıyorlar’’ diye başlıyor işçi-patronluğunu anlatmaya ve depremden sonra yaşanan sektörel krizde işçilerle yaşadığı bir olayı şöyle özetliyor: ‘‘Deprem oldu, işler kesildi bizim için kriz var. Birçok firma işçilerini kapıya koyuyor. Bizde de iş yok. Ben işçilerimi çıkaramadım. Hesabı birlikte yaptık, işçi çıkarmamamız halinde 1 yıllık zararımız 800 bin dolar olacaktı. Dedim ki, ‘arkadaşlar 800 bin dolar zarar etsem ne olur ki, yıllarca kazandığımızdan 800 bin dolar eksilir o kadar. Yolumuza devam edelim'. İyi ki öyle yapmışız. O yıl zarar da etmedik, kapanan firmalar yüzünden bir sürü sipariş bize aktı. Ciddi büyüklükte kár yaptık Ayrıca sonraki krizler için de bize çok iyi bir tecrübe oldu.’’

Babamdan asıl miras bu şirketin itibarı
Murat Saraylı, Endüstri Mühendisi olmuş ve yönetim kurulu başkanı oluşundan hemen sonra da büyük bir projeye soyunmuş. Babasının da oluruyla Saray markasıyla PVC Pencere işine girmeye karar vermiş ve Çerkezköy'deki diğer alüminyum fabrikasının yanında Saray Pen fabrikasını kurmuş. Şubat ayında üretime başlayan fabrikada ürüne gelen talep nedeniyle kapasite artırma girişimleri sürüyor. Üstelik ihracata başlamış. Haziranda kapasite yarıyarıya büyüyecek. Murat yatırımını şöyle anlatıyor: ‘Ahmet Bey'in (babası) sıfırdan getirdiği bu firmayı ben daha öteye götürmeliyim. 50 milyon dolar ciro bu kadar ihracat hiç kolay ortaya çıkmadı. Ben bundan sonrası için biraz da korkuyorum ama en büyük miras bence başka. Piyasada Saray önemli itibara sahip. Babam bana en değerli miras olarak onu kazandırmış. Hedefimiz yeni yatırımla 2004'te 80 milyon dolar ciro yapmak.’’

Macaristan'a odaklandı GE'nin taşımasını kaptı
Doğu Avrupa ülkelerine ve özellikle de Macaristan ve Polonya'ya odaklanan Mega Trans Uluslararası Nakliyecilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (Mega Trans), dünya devi General Electric'in (GE) Macaristan'dan Türkiye'ye taşımalarını aldı. Şirket, GE'nin Macaristan ampul fabrikasından Türkiye'ye yılda 400 TIR taşıma işini yapacak.

Sözkonusu ihale sürecinde GE'nin uzun süreli incelemesinden başarıyla geçtiklerini söyleyen Mega Trans Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Bayındır, ‘‘Uzun süredir çok büyük uluslararası şirketlerin taşımalarını yapıyoruz ama GE'nin taşımasını üstlenmek apayrı bir gurur ve sorumluluk yüklüyor. Şirketimiz şu anda kendisine ait 90 ve kiraladığı 60 TIR ile 150 araçlık bir kapasiteye ulaştı. Philips, Samsung, Ford, Thomson, Philip Moris, Procter&Gamble gibi devlere hizmet de veriyoruz’’ dedi. Mega Trans Genel Müdürü Betül Özbey Bayındır da şirket olarak Doğu Avrupa ülkelerine odaklandıklarını belirterek, ‘‘Şu anda tüm taşımalarımızın yüzde 80'ini Macaristan, Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti'ne yapıyoruz. Stratejimizi bu yönde oluşturduk ve bu ülkelerde uzmanlaştık. Bu bölgedeki sanayi ile Türkiye sanayi gittikçe entegre hale geliyor. Bu da karşılıklı taşımaları her yıl artırıyor. Geçen yıl 14 milyon dolar ciro yapmıştık, bu yıl 17 milyon dolar ciro bekliyoruz’’ diye konuştu.

32 bin KOBİ'ye dil öğretmek için dev yatırım
Konya Sanayi Odası (KSO), Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanarak KOBİ'lere Dil Merkezi kurmak için harekete geçti. Proje onaylanırsa Konya'daki yaklaşık 32 bin küçük ve orta boy işletme (KOBİ) sahibi yabancı dil öğrenme imkanı bulacak.

KSO Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Konya'nın bir ‘‘KOBİ cenneti’’ olduğunu belirterek, KOBİ'leri daha global hale getirmek için Dil Merkezi kurmaya karar verdiklerini söyledi. Projeyi AB'nin ilgili komisyonuna ve DPT'ye sunduklarını belirten Şekeroğlu, şöyle konuştu:

‘‘40 milyon dolara mal olacak dil merkezimiz 5 yıldızlı otel gibi lüks olacak. Tatil yaparken dil öğrenilecek. İçerisinde geniş lüks odalar, yüzme havuzları, toplantı salonları, kafeterya, lokanta gibi çeşitli birimler bulunacak. 40 milyon doların yaklaşık 30 milyon dolarını karşılaması için AB'nin ilgili komisyonuna projeyi sunduk. Gerisinin ise projeyi götürdüğümüz DPT'den sağlanmasını bekleyeceğiz.’’

Asıl amacın, KOBİ sahiplerinin kendileri için en büyük sorun olan yabancı dili otelde tatil yaparmış gibi keyifle öğrenmesini sağlamak olduğunu belirten Şekeroğlu, ‘‘Merkez'de ilk olarak İngilizce eğitimi verilecek. Daha sonra gelen talebe göre İtalyanca, Fransızca, Almanca gibi dillerde de eğitim verilebilecek’’ dedi.
Hürriyet - Sadi Özdemi

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz