reklam

16 Mart 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Başkan Gürtuna, 'Fatih Spor Kompleksi'nin temelini attı

Büyükşehir Belediyesi'nin 'Her İlçeye Bir Spor Kompleksi' hedefi kapsamında Fatih'te yapımına başladığı spor tesisinin temeli, Başkan Gürtuna'nın da katıldığı bir törenle atıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nın "Her İlçeye Bir Spor Kompleksi" projesi çerçevesinde Fatih Vatan Caddesi kenarında yapımına başladığı spor tesisin temeli, Başkan Ali Müfit Gürtuna'nın da katıldığı bir törenle atıldı.

Törende İstanbul Vali Yardımcısı Şener Can, Fatih Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak, AK Parti Fatih Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir, Saadet Partisi Fatih Belediye Başkan Adayı Türker Saltabaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Soydan, Fen İşleri Daire Başkanı Yunus Balta, İştirakler Daire Başkanı Hüseyin Akay, Sağlık Daire Başkanı Ahmet Zeki Şengil, Spor A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Bölükbaşı ile muhtarlar ve çok sayıda vatandaş da yer aldı.

Programda davetlilere hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul'a hizmet ederken, 'Klasik belediyecilik anlayışının ötesinde 21. yüzyılda yeniden şahlanan Türkiye'nin motoru" olma düşüncesiyle çalıştıklarını söyledi. Her ilçeye bir spor kompleksi projesi çerçevesinde İstanbul'un dört bir yanında dev spor tesisleri inşa ettiklerini hatırlatan Başkan Gürtuna, şöyle konuştu;

"Lüks otellerde spor yapmaya imkanı olmayan halkımıza en lüks spor hizmeti en ucuza sunabilmenin gayreti içindeyiz. Bir yandan gençlerimizin eğitimine katkıda bulunmaya çalışırken, bir yandan da spor yapma olanakları hazırlıyoruz. Geçen olimpiyatlarda Türkiye'nni aldığı 5 altın madalyanın 4'ünü belediyemizin sporcuları kazandı. Spor komplekslerimizde hergün 20 bin kişi spor yapıyor. İstanbul'u her alanda bir dünya markası yaparken, spor alanında da markalaştırmak istiyoruz."

Çok maksatlı dev bir spor kompleksi...
Temeli atılan Fatih Spor Kompleksi, olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonları, boks - güreş -halter ve uzak doğu spor salonları, duvar tenisi, sauna gibi birimleri bünyesinde toplayan kompleks yaklaşık 21 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Tesis 3 ana bina ve binaları birleştiren bağlantı binasından oluşuyor.

Fatih İlçesi sınırlarındaki kompleks surlara çok yakın olduğu için, tarihi değer taşıyan eski oluşumlara maksjmum koruma ve mimari saygı gözetilerek, yapının kat olarak bu surların en düşük noktasını geçmemesi sağlandı. İnşa edildiği bölge halkının kültürel ve sosyal yaşantısını zenginleştirecek proje, orta vadede; bölge yapısını, mimari yapılaşmayı ve beşeri çehreyi olumlu yönde etkileyecek. Senkronize su gösterilerinin yapılabileceği derinliğe sahip ender havuzlardan birisini bünyesinde bulunduran komplekste, aynı anda 700 kişi havuz müsabakalarını, bin 50 kişi de salon müsabakalırını izleyebilecek.

Panik merdivenleri ve acil kaçış koridorları ile tehlike anında kullanıcılarını en kısa zamanda tahliye edebilecek kompleks; gerek malzeme seçimleri, gerekse mimarisiyle modern bir görünüm sergileyecek. Şeffaf cepheleri, geniş giriş holleri ve etkileyici giriş yapısıyla kullanıcıları içeriye davet eden tesis; basketbol, voleybol, mini halı saha, tenis kortları gibi çevresindeki spor faaliyet alanlarıyla dışa dönük, çok fonksiyonlu bir spor tesisi özelliğine sahip...

Yönetim ve otopark için ayrı 2 binayı daha içerisinde barındıran tesiste, yönetim binası ayrıca çalışanlarının kullanabilecekleri jimnastik ve kondüsyon salonları da yer alıyor. Bunların dışında; yönetim binasında 170 metrekarelik konferans salonu, medya odası, video odası, kafeterya, hukuk ve muhasebe bölümleri, genel müdürlük bulunuyor.

3 bin 700 metrekarelik alana sahip katlı otopark tamamen yer altında ve 3 katlı. Üzeri yeşillendirilmiş otopark binası çevresi ve yakınındaki surlarla uyum içerisinde olacak. Toplam 123 araç kapasiteli otoparktan yönetim binasına orandan da bağlantı binası ile spor faaliyetlerinin yoğunlaştığı binaya geçiş mümkün.

Özürlü bir vatandaşın veya sporcunun tüm faaliyetlerden yararlanabilmesi, herhangi bir yardım almadan, tekerlekli sandalyesiyle, tüm tesisi dolaşabilmesi de sağlanacak. Kat asansörleri, rampalar, mekan organizasyonları ve bağlantı koridorları bu prensip göz önünde bulundurularak tasarlandı. Yeraltında katlı otopark acil durumlarda sığınak olarak kullanılabilecek teknik özelliklere sahip.

4 adet duvar tenisi odası (182,70 m2), aerobik - jimnastik .salonu (190.54 m2), uzakdoğu sporları salonu (190,54 m2). Boks - güreş - halter salonu (244,16 m* ve bunların yardımcı mekanlarıyla toplam spor salonları alanı Bin 600 metrekareyi buluyor. 50 m x 25 m boyutundaki olimpik yüzme havuzunun 880 metrekare havuz platosu var. Havuz platosundaki; serbest ve cebri duşlar, kamera platformları, oyun elektronik kontrol alanı, ışık - ses kumanda odası gibi mekanlarla hedeflenen fonksiyonel havuz müsabakalarının uluslararası standartlara ve ileri teknoloji ile gerçekleştirilip izlenebilmesini mümkün kılıyor.

Fatih spor kompleksi, bir bütün olarak düşünüldüğünde. Birden fazla sporun çok sayıdaki izleyici ve sporcu ile aynı anda gerçekleştirilebileceği, nitelikli mekanları ve fonksiyonel bir kurguyu içerisinde birleştiren modern bir yapı türünün öncülerinden olacak. Tesis, 2004 fiatları ile 15 trilyon liraya malolacak.

Birçok açık spor alanını hizmete açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yakın zamanda 4 adet spor kompleksini hizmete açarak spor alannıda önemli adımlar attı. 3 adet kompleksin de inşaatı ise hala devam ediyor. Bu spor kompleksleri İstanbul'u olimpiyatlara dönük olarak vazgeçilmez bir dünya kenti yapmayı amaçlıyor.
İBB

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz