reklam

17 Mart 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Manazan mağaraları ilgi bekliyor

Karaman’a bağlı Taşkale Beldesi sınırları içindeki Manazan Mağaraları’nın turizme kazandırılması için ışıklandırılması ve yolunun yapılması isteniyor.

Taşkale Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Yeşildal, “bugün yöreye gelen turistler altyapı eksikliği nedeniyle mağaraları gezemiyor” dedi.

Manazan Mağaraları Kapadokya Bölgesi’ndeki kaya oyma evlere benzeyen görünümü ile dikkat çekiyor. Bizans döneminde 6’ıncı ve 7’inci yüzyıllarda kayalara oyulduğu tahmin edilen mağaralar bacalarla birbirine bağlanıyor. Yeşildere ile Taşkale beldeleri arasındaki vadinin kuzey yamaçlarında, killi kireç taşı içine oyulmuş, beş katlı toplu meskenler halindeki mağaraların bölümleri, giriş, kum kale, at meydanı ve ölüler meydanı olarak adlandırılıyor. 

Her katın ortasında büyük galeriler ve bu galerilere açılan odalar göze çarparken, katlar arasında çıkış, karşılıklı el ve ayak tutunma yerleri oyulmuş olan, dik oyma bacalarla sağlanıyor. Yine mağarada killi kireç taşına oyulmuş, bir de şapel bulunuyor. Ölüler meydanı adı verilen 5’inci ve sonuncu katta çok sayıda ölünün defnedildiği mezarların çok önce define arayan kişilerce tahrip edildiği anlatılıyor. Burada bulunan az zarar görmüş bir ceset de Karaman Müzesi’nde sergileniyor. Mağarada, killi kireç taşının, ısıyı sabit tutması ve hava içerisinde nem bulunmaması gibi özellikleri nedeniyle organik maddeler uzun süre bozulmadan kalabiliyor.

Manazan Mağaraları’nın çevresi, 1986 yılında arkeolojik sit alanı, 1993’te 2. derece doğal sit alanı (fosil yatağı) olarak ilan edildi.

Turizme Açılması İçin Girişimler Var
Taşkale Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Yeşildal, Manazan Mağaraları’nın turizme kazandırılması için gayret ettiklerini söyledi. 2000 yılında mağaralara ulaşım için yol ve geziye açılması için de ışıklandırma yapılması talebiyle bir projeyle Kültür Bakanlığı’na başvurduklarını anlatan Yeşildal, ancak ödenek sıkıntısı nedeniyle bunun gerçekleşemediğini kaydetti.

Bu yıl İl Özel İdare bütçesinden, ayrılan ödenekle mağaralara çıkmak için yaklaşık 250 basamaktan oluşacak bir merdiven yol yapılması için çalışılacağını dile getiren Yeşildal, “Mağaraların yörede bilindikleri isimlerle adlandırılması ve ışıklandırılması da planlanıyor. Bugün yöreye gelen turistler altyapı eksikliği nedeniyle mağaraları gezemiyor” dedi.

Yeşildal, Manazan Mağaraları’nın değerlendirilmesinin Taşkale Beldesi’ndeki kaya oyma tahıl ambarları ile diğer dağınık haldeki kaya oyma yerleşimlerin de turizme açılmasını sağlayacağını belirterek, “Mağaralar korunmasız durumda olduğu için doğal tahribatın yanı sıra insan unsurundan kaynaklanan bazı zararlar da görmektedir” dedi.
NTVMSNBC

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı Konferansları" ile devam ediyor. Konferans kapsamında, Ben Van Berkel, Adrian Geuze,  Willem Jan Neutelings, Francine Houben konuğumuz olacak. 

Konferanslara kayıt için konferans tarihlerini beklemenize gerek yok. 

Kayıt olmak için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz