reklam

17 Mart 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Şehitler anıtı Zafer gününe hazır

Çanakkale Şehitler Abidesi yanındaki sembolik şehitliğin yeri ve şekli değiştirildi. 81 ilden birer şehit isminin yer aldığı sembolik şehitliğin yerini, mezar taşlarının tümünün üzerinde ‘‘Mehmet’’ yazan, ay-yıldız şeklindeki mezar taşlarından oluşan yeni şehitlik aldı.

Havadan bakıldığında ay-yıldız şeklinde görülen mezar taşlarını, iki el sanatları ustası, Beyoğlu'nda bir atölyede mermerleri yontarak üretti.

Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Şehitler Abidesi'nin yarım kalan projesi, 1 trilyon 600 milyar liralık yatırımla tamamlanma aşamasına geldi. Şehitler Abidesi'ndeki eksiklikler giderilirken, 1992 yılında yapılan sembolik şehitlik de 1954 yılındaki proje doğrultusunda yeniden inşa edildi. Şehitler Abidesi'nin eksiklerini tamamlayan Sembol Limitet Şirketi ortağı Mimar Mustafa Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

130 Mezar Taşı
‘‘Sembolik şehitlik, 1992 yılında, 1954'te hazırlanan projede otopark olarak görünen alana yapılmış. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın isteğiyle sembolik şehitliği, projeye uygun olarak gerçek yeri olan abidenin ön kısmına yeniden inşa ettik. Yeni şehitlikler, havadan bakıldığında ay-yıldız görünümünde olacak şekilde dizildi. Daha önceki şehitlikte tüm şehitleri temsilen 81 ilden birer şehit ismi varken, bizim yaptığımız çalışmada Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda mezar taşlarının üzerine şehit isimleri yazılmadı. Ay-yıldız şeklindeki 130 mezar taşının üzerinde ise sadece ‘Mehmet' ismi ve geldiği bölgenin ismi yazıyor.’’

253 Bin Şehit
Mimar Mustafa Yazıcıoğlu, Gelibolu’da şehitlikleri gezmeye gelenlerin önceki şehitliği gördüğünde haklı olarak alınganlık gösterdiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Daha önceki şehitlikte 81 ili temsilen birer şehit ismi yazıyordu. Benim dedelerim de burada şehit düşmüş. Ben buraya geldiğimde şehitlikte onların isimlerini de görmek isterim. Diğer şehit nesilleri de kendi büyüklerinin ismini görmek ister. Buna teknik olarak imkan yok. Çünkü burada 253 bin şehidimiz yatıyor. Ayrımcılık yapmadan tüm şehitlerin ismi sembolize edilmeli. İngilizlerin şehitliklerinde de böyle uygulamalar var. Bakanlığa teklif götürdük. Kültür ve Turizm Bakanlığı da böyle bir çalışma yapmak istiyor. Ama bugünün imkanları doğrultusunda tüm mezar taşlarının üzerinde Mehmet yazan sembolik şehitlik uygun görüldü. Çanakkale'de şehit düşen tüm Mehmetçiklerimiz sembolize edilmiş oldu.’’

Mozaikten Bayrak  
Şehitler Abidesi'nin tavanına cam mozaikten 12 metre çapında Türk bayrağı motifi yapıldığını anlatan Yazıcıoğlu, ayrıca Abidenin tavan kısmındaki bin metrekarelik alana, tamamen el yapımı, özel fırınlarda renklendirilmiş granit dokulu cam mozaik işlendiğini anlattı. Yazıcıoğlu, ayrıca 45 metre uzunluğunda, 5 metre yüksekliğinde kaide üzerine savaş kahramanlarını yansıtan, 57 figür rölyefi konulduğunu, kaidenin ön kısmına ise Atatürk Anıtı yapıldığını söyledi.

Uğur Dündar’a söz vermişti
Arena Genel Yönetmeni Uğur Dündar, geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir röportajda, abidenin onarılması için para gerektiğini belirterek, ‘‘Yaklaşık 100 milyar dolarını hortumculara kaptıran Türkiye, vatan uğruna şehit olan yüzbinlerce evladının anısına inşa ettirdiği Abide'yi tamamlayacak parayı bulamıyor mu?’’ diye sormuştu. Başbakan Erdoğan da, Uğur Dündar’a ‘Merak etmeyin. Biz gereken parayı buluruz’ diyerek Abide'nin en kısa sürede tamamlanacağı sözünü vermişti.

Abide, 50 yıldır tamamlanamadı
Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Çanakkale Şehitler Abidesi 50 yıldır tamamlanmayı bekliyor. Yapımına 1954 yılında başlanan Şehitler Abidesi bir çok eksiğine rağmen 30 Ağustos 1960'ta törenle hizmete açıldı. 1999 yılında abidenin ayaklarına 8 rölyef monte edilerek yarım kalan projenin bir eksiği daha giderildi. Geçen yıl tüm eksikleninin tamamlanması amacıyla yeni bir ihale yapılarak, çalışmalar start aldı. 1 trilyon 600 milyar liralık harcamayla eksikleri tamamlanan Şehitler Abidesi, yarın Çanakkale Deniz Zaferi yıldönümü törenlerine yeni görünümüyle ev sahipliği yapacak.

Genelkurmay’ın görüşü alındı
Sembol şirketinin ortaklarından ressam-restratör Hüseyin Acar, şunları söyledi:
‘‘Sembolik şehitlik asıl yerine, Abide'nin önüne taşındı. Yeni sembolik şehitliğin yapımı sırasında Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alındı. Çanakkale'ye 130 ayrı bölgeden savaşmaya gelenler olduğu bildirildi. Bu nedenle daha önceki sembolik şehitlikte 81 ili temsil eden mezar taşları bulunurken, yeni şehitlik 130 mezar taşından oluştu.’’
Hürriyet - Burak Gezen - Murat Çırak

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz