reklam

17 Mart 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Harflerin Üç Boyutlu Dünyası


Takenobu Igarashi, "UCLA Asya Gösteri Sanatları Enstitüsü" 

Garanti Galeri'de sergilenen "Yazıyapı: Mimari İmge Olarak Tipografi" Sergisi'nin küratörü, Dr. Andres Janser bir konferans vermek üzere İstanbul'daydı. 15 Mart 2004 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Oditoryumu'nda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü'nün katkılarıyla gerçekleşen konferansta Janser, yazıyapıyı yani harflerin iki boyuttan üç boyuta dönüşen dünyalarını anlattı.

Janser, Zürih Tasarım Müzesi Afiş Koleksiyonu'ndan, sinema ve müzik dünyasından derlediği örneklerle yazının mimari ile olan ilişkisini dinleyicilere aktardı. Gösterdiği ilk örnek, yazının mimariye en çok girdiği film olarak sunduğu 1959 tarihli Alfred Hitchcock imzalı North by Northwest filmiydi. Filmin girişinde yapılan çalışmayı üç aşamalı geçiş olarak özetledi. Bu geçiş, binanın çizgisel olarak görülen cephesi, cepheye entegre metin ve en son filmin gerçekliğiydi. İkinci olarak gösterdiği Desperate Measures isimli filmde de yazının üç aşamalı geçişi söz konusuydu. Diğer filmden ayrılan yanı, yazıların hareket ediyor olması, yalnızca hareket etmekle kalmayıp geçtikleri yüzeylerin şekline uyuyor olmasıydı.

En son örnek ise bir video klipti. 1999 yılında Alex Gopher'e ait The Child adlı şarkıya çekilen klipte yazı diğer iki filme göre daha fazla ön plana çıkıyordu. Yazılar, binaları, köprüleri, araçları, insanları onların şekline bürünmeden taxi ya da people yazarak ifade ediyordu. Diğerlerinden farklılaşan yanı seslerin ayırd ediciliğiydi.

Janser sunumunda, afişlere geçtiğinde kullanılan anlatım şekillerini, ikonlar, dolaylı anlatım ve semboller -alfabenin keyfi olarak kullanımı- ile ifade edilen eserler olmak üzere üç başlık altında topladı.

Mimari ikonların taklitlerinin yapılmasının kolay olduğunu belirten Janser buna örnek olarak Ivan Chermayeff, "Guggenheim Müzesi-Salı Akşamları Ücretsiz", "Whitney Amerikan Sanatı Müzesi-Salı Akşamları Ücretsiz" eserlerini örnek olarak gösterdi.

Dolaylı anlatımda da mimari imgeler kullanıldığını on sene önce şehir planı kullanılırken günümüzde daha fazla eğretileme yönteminin seçildiğini belirtti. 2000 yılına ait Mirco Ilic, "Uluslararası" isimli çalışması buna iyi bir örnekti.

Yazıyapı çalışmalarının zorluklarına da değinen Janser, fotoğrafın gerçekçiliği ile yazının çok zor bir araya geldiğini, bu aşamada grafik anlatımın daha kolay olduğunu, fakat bunun günümüzde bilgisayar programlarıyla daha da kolaylaştığını söyledi.

Janser'in aktardığı bir diğer zorluk, sembolik yazı ile ikonografik insanın bir araya getirilmesiydi. Bu yüzden insan figürünün afişlerde sık kullanılmadığını, kullanıldığı birkaç örnek olarak Viktor Vsevolodovic Savcenko'nun, "Pravda-İşçilerin Platformudur-Lenin", Paul Otto Althaus'un, "Havagazı-Ev Kadınının Sadık Yardımcısı" eserlerini verdi.

Janser konuşmasının sonunda önemli olanın dilin anlam yapısı ile görsel işaretin yapısının bağdaştırılması olduğunu vurguladı. Konuklar tarafında ilgiyle izlenen konferansta anlatılan afişleri merak edenler için sergi 20 Mart'a kadar Garanti Galeri'de gezilebiliyor. O tarihe kadar gidemeyecekler için sergi sanal olarak "Yazıyapı Mimari İmge Olarak Tipografi" dosyasında.
Arkitera 

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz