reklam

18 Mart 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Çanakkale Şehitler Anıtı’ndaki eksiklik 43 yılda tamamlandı

Çanakkale Zaferi’nin 89. yıldönümü bugün törenlerle kutlanacak. Savaşın sona erdiği 18 Mart 1915 tarihinden bu yana gerçekleşen en görkemli törenler bugün yapılacak.

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakan 253 bin Mehmetçik adına yaptırılan Şehitler Anıtı’nın açılışına katılacak. İnşasına 1954 yılında başlanarak 1961’de tamamlanan abide yeniden düzenlendi. 41 metrelik anıtın tavanına, özel cam mozaik ile Türk bayrağı resmedildi. Dış alınlıklar da cam mozaikle kaplandı. Abidenin önünde oluşturulan yeni sembolik şehitliğe, üzerinde “Mehmet’’ adı ile illerin yazıldığı 130 sembolik mezar taşı yerleştirildi. Ayrıca, abidenin karşısına 5X45 metre boyutlarında Çanakkale Savaşı konulu bir rölyef yapıldı. Anıtın otopark, yürüme yolları, seyir terasları, yeşil alan düzenlemeleri ve aydınlatma donanımı da yenilendi. Şehitler Abidesi’nden sonra sıra tabya ve tarihî kalelere gelecek. Abidedeki eksiklikleri 43 yıl sonra gideren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Namazgah ve Ertuğrul tabyaları ile Kilitbahir ve Seddülbahir kalelerinde de düzenleme yapacak.

Çanakkale’deki kutlamalara katılmayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dün bir mesaj yayınladı. Üstün cesaret ve özveriyle zafere ulaşan Türk askerinin, özgürlük inancıyla güçlü ordulara geçit vermediğini hatırlatan Sezer, Çanakkale Zaferi’nin Cumhuriyet’in kurulmasına zemin hazırladığını ifade etti. Sezer, “Savaşların acı sonuçlarını ve barışın önemini bütün gerçekliğiyle gözler önüne seren Çanakkale Şehitliği, şehitlerimizin ve onların yanında yatan insanların barış çağrısını bugünümüze taşımaktadır.” dedi.

Anma günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı uğruna hayatlarını feda ederek en yüksek mertebeye erişen şehitleri rahmet, şükran ve minnetle andıklarını dile getirdi. Türkiye’nin, bugünkü güçlü konumuna ulaşması için geçirdiği tarihsel sürecin kolay olmadığı anlatan Özkök, özetle şunları kaydetti:

‘TSK, ulusumuz için şehit vermeye hazır’
“Geçirdiğimiz süreç, neredeyse bir neslin yok olup gitmesine sebep olan, acı ve zorluklarla dolu dramatik bir öykü gibidir ve yeni nesillerce çok iyi etüt edilerek geleceğe yönelik dersler çıkarılmalıdır. Modern dünyanın saygın bir mensubu olarak gönençli günlere ulaşmamızda şüphesiz ki en büyük pay, başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda olmak üzere, daha sonraki dönemlerde görevleri başında ve özellikle terörle mücadelede hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimize aittir. Türk Silahlı Kuvvetleri, ulusunun başının derde girdiği her durumda onu bu durumdan kurtarmak için daha nice şehitler vermeye her zaman hazır olarak şehitlerimize olan şükran borcunu ödemek için görevinin başındadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgesindeki gelişmeleri yakından izleyerek ülkemizin güvenliği ile ilgili konuları hassasiyetle takip etmektedir. Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetleri; cumhuriyetimizin temel niteliklerinde anlamını bulan duruşundan ödün vermeksizin, bütün personeliyle birlik ve beraberlik içerisinde ulusun menfaatleri doğrultusunda kendisine verilecek her türlü görevi yapma azim ve kararlılığındadır.”

Gelibolu Yarımadası, Türk askerinin kahramanlığının önemli bir simgesi. Mehmetçik’in vatan savunmasında yazdığı destan, mazlum dünya devletlerine de özgürlük için ışığı oldu. Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal’in “Cephaneniz bittiyse süngünüz var. Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum.” sözü Mehmetçik’i şahlandırırken, 253 bin şehit verilerek kazanılan zafer, Gelibolu Yarımadası’nın her karış toprağını şehit kanıyla suladı. Zafer, Milli Mücadele’nin başlangıcını oluşturdu.

Çanakkale’de bugün düzenlenecek törenler 09.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayacak. TBMM tarafından 1994 yılında Çanakkale’ye verilen Altın Madalya, bayrağa takılarak göndere çekilecek. Şehitler Anıtı’ndaki tören ise 14.45’te başlayacak.
Zaman

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz