reklam

19 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Konya'da çöken apartmanın müteahhiti 5/8 kusurlu

Konya'da çöken Zümrüt Apartmanı ile ilgili olarak hazırlanan bilirkişi raporunda, binanın yıkılmasında müteahhit Ali Vedat Kaya'nın 5/8, inşaat mühendisi Halil İbrahim Elliiki'nin 2/8, Selçuklu Belediyesi'nin ise 1/8 oranında kusurlu olduğu belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Kaltakçı başkanlığındaki bilirkişi heyeti tarafından hazırlanarak, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan bilirkişi raporunda, binanın yapımında asimetrik proje düzeninin uygulandığı ancak bu asimetriğin statik projede oluşturacağı sıkıntıların dengelenmediği bildirildi.

Binanın orta çekirdeğe doğru yıkılarak çöktüğü, kuzeydoğu köşesinin diğer bölümlerine göre daha farklı bir biçimde adeta üst üste yığıldığı belirtilen raporda, "Kolon ve kirişlerde beton kalitesinin çok düşük olduğu, betonu oluşturan kum ve çakılın, yönetmelikler ve standartların öngördüğü şartları sağlamadığı görülmüştür" denildi.

Projelendirmenin öngördüğü detaylara yapım sırasında uyulmadığının tespit edildiği vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Betonları tutmada önemli rol üstlenen bağlantı demirlerinin arası 20 santimetre olması gerekirken, bu demirler 35-40 santimetre aralıklarla yerleştirilmiştir. Binanın yıkılmasında, işçilik hatası ve denetim noksanlığı ön plana çıkan 2 unsurdur. Binada, kolon kesilmesi veya küçültülmesiyle karşılaşılmamıştır. Özellikle Vakko Mağazası'nın arka bölümünde çöküntünün en fazla olduğu ve ilk başladığı bölümde daha titiz bir çalışma yürütülmüştür."

Tüm bulgular ve tanık ifadelerinden binanın çökmeden önce çok net belirtiler gösterdiğine dikkat çekilen raporda, "Merdiven holünde hissedilen tozlu yanık kokusu -ki bu betonarme inşaatta çökme ve ayrışmanın hızlandırıldığını gösterir- tüm bu belirtiler, bilgisizlik, işten anlamama ve yapının parasal değer kaybı gibi endişelerle birleşmiş, herhangi bir önlem alınmaması nedeniyle çökme faciası gerçekleşmiştir" denildi.

Raporda, "statik ve betonarmede sistem kurma yanlışları nedeniyle statik ve betonarme proje sorumlusu inşaat mühendisi Halil İbrahim Elliiki 2/8 oranında, proje denetimindeki umursamazlık, ihmal ve sorumluluğu başkasının üzerine yıkma çabalarından dolayı Selçuklu İlçe Belediyesi 1/8 oranında, dolayısıyla proje aşamasının toplam 3/8 oranında kusurlu bulunduğu" kaydedildi.

Ayrıca projeye uymama, işçilikleri kontrol etmeme, inşat yapımına uygun malzeme temin etmeme gibi ihmallerinden dolayı fenni mesul ve müteahhit Mimar Ali Vedat Kaya'nın kusur oranı ise 5/8 olarak açıklandı.
Turk.net

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz