reklam

20 Mart 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Ankara ile Gaziantep arasında Zeugma savaşı

Bütün Türkiye 28 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere hazırlanırken, Gaziantepliler seçimi unutup Zeugma Mozaikleri’nin Topkapı Sarayı’nda sergilenip sergilenemeyeceğini tartışıyor.

Aslında buna tartışma demek zor; çünkü halkın çoğunluğu mozaiklerin İstanbul’a gitmemesi için seferber olmuş durumda. Öyle ki 1920’lerde Antep’i düşmandan korumak için tek vücut olan halk, 84 yıl aradan sonra belki de ilk defa mozaikleri bırakmama konusunda büyük bir dayanışma içerisinde. Sivil toplum örgütlerinden pek çok bürokrata kadar hemen herkes, söz birliği etmişçesine mozaiklerin gitmesine engel olmaya çalışıyor. Bu tartışmalara rağmen Zeugma Mozaikleri’ni, mayıs-haziran aylarında NATO zirvesinin yapılacağı İstanbul’da sergileyerek Türkiye’nin tanıtımı için tarihi fırsatı kaçırmak istemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararlılığı, geçtiğimiz pazartesi Gaziantep Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği ihtiyati tedbir kararına takıldı. Bu karar, ,olayı daha da çetrefilli hale getirirken, taşıma işlemini ‘profesyonelce’ yapması için çağrılan İtalyan restoratörlerin, ‘hırsızlık yaptıkları’ gerekçesiyle gözaltına alındığı haberi, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun tepkisine yol açtı. Mumcu’nun iyi niyetlerini anlamayanlara ‘taşra kafalı’ demesi tartışmaları daha da alevlendirdi. Ülkenin tanıtımı için çaba gösteren Mumcu, bu kez ‘vatan hainliği’yle suçlanmaya başlandı.

Gaziantep halkı, mozaiklerin sergilenme bahanesiyle İstanbul’a götürülüp bir daha geri getirilmeyeceği endişesi taşıyor. Bu konuda ortalıkta o kadar çok senaryo dolaşıyor ki bakanlığın mozaikleri Avrupa’ya ya da ABD’ye satacağı, hatta yolda giderken sahteleriyle değiştirileceği bile konuşuluyor. Mozaiklerin götürülmesini fırsat bilerek ‘oy avcılığı’ yapan siyasilerin ve bazı meslek örgütlerinin söylemi, Mumcu’nun ‘Mozaikler, sergilendikten sonra geri getirilecek’ sözünü ve hatta aynı meyandaki yazılı taahhüdünü bastırmış. Bazı esnaflar işi o kadar ileri götürmüş ki dükkanlarının camlarına astıkları afişlerle “Mozaikler, Antep’indir, onları buradan götürmek vatana ihanettir” iddiasını dillendiriyor. Her seçim öncesinde duymaya alışık olduğumuz vaatlerin, seçim söylemlerinin yerini ‘Zeugma gidemez’ sloganı almış. Antep’i bütün dünyaya tanıtan mozaikler, şimdi siyasilerin dillerinde sakız olmuş ve iktidardaki AK Parti’nin adayını köşeye sıkıştırmak için kullanılıyor.

Zeugma mozaiklerinin İstanbul’da sergilenip sergilenmemesi konusunun Antep’te halk ve sivil toplum örgütlerince olgun bir ortamda tartışılmadığı bir gerçek. Ortadaki manzarayı ‘Antep, Ankara’ya kazan kaldırdı’ şeklinde yorumlayanlar bile mevcut. Bu hamaset içerisinde ‘Mozaikler, mutlaka taşınmalı mı, taşıma esnasında yolda zarar görür mü, taşınacaksa nasıl taşınmalı?’ soruları enine boyuna düşünülmüş değil. ‘Mozaikler Antep’in malı götürülemez’ diyerek mozaiklere sahip çıkan halkın çoğunluğu yıllardır Gaziantep Müzesi’nde sergilenen mozaikleri görmemiş bile. Mozaik Müzesi olarak düşünülen ve inşaatı 13 yıldır devam eden (!) binanın ne zaman bitirileceği ise belirsiz.

Bakanlık ile Antep arasındaki tartışmanın üçüncü ayağında ise Packard Vakfı var. Birecik Barajı suları altında kalmadan mozaikleri kurtaran ve bugüne gelmesinde önemli restorasyon desteği vererek yaklaşık 5 milyon dolar harcayan vakıf, gün yüzüne çıkardığı bu eserleri önce Gaziantep’te ardından da İstanbul’da sergilemek için bakanlığa başvurmuş. Devletten tek bir kuruş almadan yaklaşık 2 milyon dolarlık bir sergi masrafını karşılayarak bu sergi için izin istemiş. Bakanlık da bu miktarı yeterli görmeyerek Packard Vakfı’ndan mozaiklerin sergilenmesi için Antep’te bir müze kurmasını talep etmiş. Vakıf biraz düşündükten sonra buna da ‘evet’ demiş. Ancak şimdi hem bakanlık hem de vakıf Anteplilerin direnişi üzerine ‘Acaba, kötü bir şey mi yapıyoruz?’ diyerek sergileme işlemini rölantiye aldı. Bakanlık, mozaikler konusunda bir bilim kurulu kurarak taşınma işleminin, varsa sakıncalarını yeni baştan araştıracak. Bu incelemenin sonucunu da kamuoyuyla paylaşacak. Bu rapordan sonra Zeugma Mozaikleri ile ilgili son kararı yine bakanlık ile ‘eserlerin sahibi’ durumundaki Antep halkı verecek. Tabii inat, hamaset ve ‘seçim derdi’ bir tarafa bırakılabilirse...
Zaman

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz