reklam

22 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

9 + 1 Toplantılarının Beşincisi Yıldız Teknik Üniversitesinde Yapıldı

Mimarların projelerini tartışmak üzere masaya yatırdıkları 9 + 1 Toplantıları'nın beşincisi 20 Mart 2004 Cumartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryum'unda gerçekleştirildi. Koordinatörlüğünü Tansel Korkmaz'ın yaptığı toplantıya projelerini sunmak üzere Emre Arolat ve Atilla Yücel katılırken tartışamayı yürüten mimarlar arasında da İhsan Bilgin, Can Çinici, Nevzat Sayın, Murat Tabanlıoğlu, Han Tümertekin ve Alparslan Ataman yer aldı.

Toplantının birinci bölümünde Atilla Yücel ve Pelin Derviş'in tasarladığı Kapadokya Oteli tartışıldı. Tasarım ve uygulama olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleşen proje, arazide bulunan mevcut binanın bazı kısımları korunarak ve bazı kısımlarına ek yapılarak yeniden oluşturulmuş. İlk aşamada tasarlanan ve koruma kurulundan geçen avam projeye daha sonra ihtiyaç programı gereksinimleri ve maddi imkanlardan dolayı uygulama sürecinde metrekaresi azaltılarak yeni bir form kazandırılmış.

İkinci bölümde ise Emre Arolat'ın Tunus'da Mahdiyya bölgesinde tasarladığı otel ve konut kompleksi tartışmaya açıldı. Ön proje aşamasında kapsamlı bir arşiv taraması yaptığını açıklayan mimar, otelin yapılacağı arazinin Mahdiyya'nın eski ve yeni yerleşiminin tam kesişim noktasında olduğunu açıkladı. Arazide bulunana bazı yapılara tüp geçitlerle bağlanarak yeni bir proje olrak geliştirilen komplekste iklim koşulları göz önünde bulundurularak serinlik ve kasvet sağlamak için yüksek tavanlardan oluşan giriş katında yoğun olarak su kullanılmış ve geçişler köprülerle sağlanmış. Beş katlı bina grubunun 3 katı otele son katı ise mal sahibine ait üç adet villa tipi geniş konut olrak tasarlanmış. Uygulama noktasına geçilemeden mal sahibinin tercihi üzerine inşa edilmesinden vazgeçilen projeden, mimar oldukça memnun olduğunu ve bu haliyle kalmasından mutlu olduğunu ifade etti.

Toplantıda iki projede de ortak olarak tarihi dokuda tasarlanan yeni projelerin bölgeye yeni bir soluğu nasıl getireceği, mevcut projelere nasıl müdahale edildiği, hangi noktalara müdahale edilip hangi noktalarda korunduğu ve özellikle yapıların "yer"le nasıl ilişkiler kurduğu konularında tartışıldı.
Arkitera

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz