reklam

22 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yeni Türk Lirası için dört tasarımcıdan dört öneri

Bu yıl eylül ayında, altı sıfırdan kurtulup hafiflemiş Yeni Türk Lirası tüm detaylarıyla tanıtılacak, ardından da yılbaşından sonra dolaşıma girecek. Merkez Bankası grafikerleri kalpazanlara karşı sır gibi sakladıkları yeni banknotlar üzerinde çalışadursun, biz de Türkiye’nin dört önemli grafik tasarımcısından kendi paralarını tasarlamalarını istedik.

Kimi Dolar veya Euro gibi markalaşacak, akılda kalacak logo önerileri getirdi, kimi de yine Atatürk resimlerinden vazgeçmedi ama daha hayatın içinden ve renkli görüntülerini tercih etti. Bazısı gerçekleşmesi mümkün olmayan sanatsal tasarımlar yaptı kimi Merkez Bankası’nın kullanabileceği logo önerileri getirdi.

İşte Yeni Türk Lirası için öneriler.

Bülent Erkmen - Bek Tasarım
Cumhuriyet Dönemi’nde ilk kağıt para 1927’de basılıyor, ön yüzünde Atatürk portresi var. 1940’larda Atatürk’ün yerine Milli Şef İsmet İnönü’nün portresi geçiyor. 1950’lerin ortalarından itibaren (Demokrat Parti Dönemi) tekrar Atatürk portresi yerini alıyor ve bugüne kadar değişmeden sürüyor. 1970’lerde basılanların arka yüzde görülen (ön yüzünde yine Atatürk) Fatih Sultan Mehmed ve Mehmet Akif Ersoy portreleri dışında da, paraların üstünde başka hiçbir kişi yer almıyor. 1991’den bu yana ise Türkiye’de tedavüle çıkan tüm paraların üstünde Atatürk portresi olarak çizilmiş (ve çok beğenildiğini anladığımız) aynı deseni görüyoruz.

Yazarların, müzisyenlerin, bilim adamlarının yer aldığı yabancı ülke paralarının yanında, Türk parasının bu tek yüz, tek desen ve neredeyse tek renkli (100 bin ile 5 milyon lira) hali fakirliğin bir başka göstergesi gibi duruyor. Farklı bir şeyler söylenmiyorsa acaba hiç bir şey söylenmemeli mi? Bu devlet parasının üstüne 60-70 yılda Atatürk’ten başka bir yüz koyamıyorsa acaba hiçbir şey koymasa mı? Tasarladığım yeni para konseptinde kağıt paranın malzemesi ısıya duyarlı polimer kağıt. Yırtılmıyor. Uzun kenarın çok uzun olmaması nedeniyle kıvrılmadan kullanılabiliyor. Renkler paraların bir tür kodları. Paralar üstündeki renklerle de tanınıyor, biliniyor, okunuyor. Elimize aldığımız zaman ise malzemenin ısıya karşı duyarlılığı nedeniyle o paranın değerini gösteren rakamlar beliriyor. Arka yüz de aynı. Ön yüz-arka yüz ayrımı yok.

İsteyen herkes paranın üzerine fotoğrafını basabilecek

Emre Senan - Klan Euro RSCG

Yeni liranın bu tasarımı bir teknolojik varsayıma ve yeni paraya gösterilmesi umulan özene dayanıyor. Yalınlık ve tek rengin (kırmızı) hakimiyeti öngörüldü. Para birimi yalnızca bir yerde rakamla, bir yerde de yazıyla belirtiliyor. Tasarlanacak her banknotta paranın ederi rakamla belirgin bir biçimde yazılacak. Banknotun iki yüzü de aynı olacak. Sağ yandaki beyaz boşluk iki amaçlı kullanılıyor: Sadece ışığa tutulduğunda görülecek filigram ve parayı kişiselleştirebilmek için. Burada başta belirtilen teknolojik varsayıma geliyoruz. Banknotlar bankadan alınırken özel bir yazıcı ile parayı alan kişinin fotoğrafı, ya da isterse bir başkasının fotoğrafı boş alana basılabilecek. Böylece üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün resimlerini taşıyan eski banknotlar gibi hor kullanılma riski azalacak. Atatürk’ü de her gün yıpratmaktan vazgeçebileceğiz. Para sahibi insanların kendi resimlerini taşıyan banknotlara daha özenli davranacağını ummak gibi bir ham hayale sahibim.

Uğurcan Ataoğlu - Alametifarika

Heykel bakışlı ulu önder Atatürk yerine hayatın içinden, yaşayan Mustafa Kemal

Türk Lirası, Yeni Türk Lirası yani YTL oluyor. O zaman önce bir işarete ihtiyacımız var. Tıpkı Dolar, Euro, Pound, Yen gibi. Bir YTL logosu yapalım. Gazetelerin ekonomi sayfalarında kullanılan diğer para logolarının yanında sağlam dursun. Sanki 1923 yılında yapılmış gibi olsun. Hatta tasarladığımız Yeni Türk Liralarının üzerinde eskiden kalan tek şey o logoymuş da, sahip çıkmışız gibi anlaşılsın. Ama kullanılan fotoğraflar, renkler, basılacak kağıdın cinsi şimdiki zamana, daha sonraki zamanlara ait gibi dursun, hatta zamansız olsun. Heykel bakışlı ulu önder Atatürk resimleri değil, lider Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatın içinden, yaşayan, renklendirilmiş görüntülerini kullanalım. Paramız değerli olsun, güzel olsun. Harcadıkça, kazandıkça mutlu olalım.

Sadık Karamustafa - Karamustafa Tasarım

Kolay hatırlanacak bir logo

Yeni Türk Lirası için banknot yerine iki farklı logo tasarlamayı tercih ettim. Tasarımda göz önünde bulundurduğum kıstaslar şunlar:

YTL harflerinden yola çıkmak, işaretin kolay tanınabilir olması, uluslararası para işaretlerini hatırlatması ancak benzer olmaması ve elle kolay yazılır olması.
Hürriyet - Banu Tuna

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz