reklam

24 Mart 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Allah’ın göğünü halkımızdan mı esirgeyeceğiz!

Dünkü Florya'daki kaçak ve imara aykırı yapılaşma ile ilgili yazımız yankı uyandırdı. Türkiye'de kaçak ve imara aykırı yapılaşmanın önünün alınamaz hale gelmesinin nedenine okurumuz olan bir inşaat mühendisi şöyle bir tarif getirdi:

‘‘Beyefendi, Allah'ın göğünü halkımızdan mı esirgeyeceğiz?’’

Bu 'inananlar' arasında son günlerde yaygın bir söylem imiş; ‘‘Yap yapabildiğin kadar; biz yasalara karşı değil Allah'a karşı hesap veririz!’’

İşte kentlerimizin hali. Son üç aydır yaşanan imar kargaşası nedeniyle inşaat işçisine karşı talep artmış; hatta Karadeniz'den özellikle Ordu, Samsun ve Sinop yörelerinden malayı-çekici kapan İstanbul'a koşuyormuş.

Okurumuz devam ediyor: ‘‘Bu olay, AKP iktidarının vatandaşlara dağıttığı bir rüşvettir. İnsanlar böyle yasadışılığa alıştırılıyor; suçlu bir toplum yaratılıyor. Binlerce kaçak yapı ile İstanbul depreme böyle mi hazırlanacak?’’

Furyayı çok güzel anlatan bir yazıyı Çorlu'dan Emin Söztutan göndermiş... 27 yıldır Çorlu'da yaşadığını belirtirken, seçimler arifesinde kaçak yapılaşmanın ne boyutlarda olduğunu şöyle anlatıyor:

Çorlu'daki Sinop  
‘‘Bundan 10 gün önce küçük bir inşaat işim için bir ustayla anlaştım. Mart'ın 18'inde işe başlayacaktı. O gün gelmeyince aradım. ‘Hayırdır usta gelmedin, bugüne konuşmuştuk seninle' deyince ‘Abi kusura bakma işler çok yoğun, senin işi seçimden sonra yapsak olmaz mı?' dedi.

‘Canım seçimle ne alakası var?' deyince, ‘Abi seçime kadar acayip bir gecekondu furyası var, millet valla gece-gündüz demiyor 28 Mart'a kadar işi bitirmeye çalışıyor. Biz de ekmeği kaçırmayalım dedik' dedi.

Biraz daha sohbet edince, gecekonduların özellikle Sinop Mahallesi diye bilinen mahallede yapıldığını söyledi.

Merak edip oraya gittiğimde gerçekten mantar gibi inşaatların yapıldığını gördüm. Kendi işimin kaldığına üzülürken bu manzarayı görünce Çorlu için kahroldum. Gecekonducuları özellikle son dönem Fen İşleri'nden sorumlu başkan yardımcısı şimdi de DSP'den başkan adayı olan İsmet Avkıran'ın cesaretlendirdiği, diğer adayların da bu durumu gördükleri halde seslerini çıkarmadıkları söyleniyor. Demokrasi denen şey bu mu?’’

İstanbul'daki imar rezaletlerini aktarmaya devam edeceğiz.

‘Ete su’nun ipuçları

ET ihalelerine katılan bir firmanın sahibi arayarak ‘‘Ete su’’ (21.3.2004) ile çok önemli bir konuya değindiğimizi anlatarak şunları söyledi: ‘‘Biz de hayvan besliyor ve et üretimi yapıyoruz. Ancak, bazı rakiplerimizin fiyatlarıyla rekabet edemiyoruz. Verdikleri ihale fiyatlarına şaşırıp kalıyoruz’’ diyor.

Kamu kurumlarının ve askeriyenin ihale yoluyla aldıkları etlerin Hıfzıssıhha veya TÜBİTAK'a analiz ettirmelerini gerektiğini söyleyen firma sahibi, ‘‘Hatta analizler AB'nin uluslararası bağımsız gözetim ve laboratuvarlarında yaptırılırsa daha güvenli olabilir. Bilmeyenlere bu güvenilir firmaların isimlerini; SGS (Fransız), Makro Flokstra (Hollanda) ve Dr. Vervej (Hollanda) olarak gösterebilirim’’ dedi.

Hanhi Kimyasallar 
‘‘Dün et ürünlerine su katılarak 'şişirmek' ve ağırlık kazanmak için Türkiye'de bazı et üreticilerinin kullandığını yazdığınız Alman 'Zartin' adlı toz katkı maddesini pazarlayan şirketin Üsküdar Vergi Dairesi'ne kayıtlı Elit Gıda Mümessillik Ltd. olduğunu söyleyebilirim. Bunu pazarlayan kişinin Mehmet Ali Şahin olduğu biliniyor. Ama bu maddeyi bakanlıktan izinle ithal edip etmediğini bilmiyorum. Bunu araştırmak da fayda olabilir.’’

Tarım Bakanlığı bunları bilmiyor mu?

Bu gelişmeler çok yeni; belki yeni uyanacaklar. Dileriz Tarım Bakanlığı ekipleri, et piyasasında isimleri bu iddialara karışan firmalara baskınlar yaparak tahlil yapar. Bu durum seçimler öncesinde belediyelerin kaçak inşaatlara göz yumması gibi bir olaydır.’

Sağlıksız et mi, kazık mı yiyoruz? Hangisi!

Florya kamu malı olsun
Mimarlar Odası'nın dün Bakırköy İşadamları Derneği'nde (BİYAD) düzenlediği; Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı ile AKP ve SP adayları dışında tüm adayların katıldığı ve mimar Oktay Ekinci'nin yönettiği forumda, konuşmacıların tümü Bakırköy'deki kaçak yapılaşmanın odağının Florya olduğunu söylediler. Florya önemli bir yağma ve rant merkezi olarak ilan edildi.

CHP adayı Ateş Ünal Erzen bu durumdan sonra kaçak yapıların yıkılmasının olanaksız olduğuna göre para cezası kesilebileceğini anlattı. 'Hammam'la ilgili sorulara muhatap olan Eminönü eski Belediye Başkanı ve ANAP adayı Ahmet Çetinsaya ise para cezasının kaçakları teşvik edeceğini ancak yıkılamıyorlarsa bunların kamulaştırılarak satılmasını önerdi. Çetinsaya'nın, Bakırköy ve Florya'da kaçak yapı rezaletine son verileceğini ilişkin bez afişler astığı dikkati çekti. Bu arada Florya'daki yapılarla ilişkili Salim Beyaz'ın CHP 18'nci; Fikret Aydın'ın da AKP 3. sıradan meclis adayı oldukları ortaya çıktı.

Yeniay'ın Açıklaması  
AKP Küçükçekmece adayı Aziz Yeniay dün Florya yazısında adının geçmesi üzerine ‘‘İlçenin 1/5 binlik planlarının Büyükşehirce yapılmadığını ve onaylanmadığını belirterek, bu ihmal nedeniyle 10 yıldır kaçak yapılaşma merkezi olmasının sorumlusu olarak beni gösteriyorsunuz. Benim başkanlığını yaptığım İmar Komisyonu'nun plan yapmak gibi bir yükümlüğü ve yetkisi yoktur. Komisyon sadece belediye meclisince havale edilen planların uygunluğu konusunda çalışma yapar. Bunun dışında benim yapabileceğim hiçbir şey söz konusu değildir’’ dedi.

Su ve Türkiye
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Dündar'dan; Dünya Su Günü ile ilgili uyarı:

‘‘Dünyadaki Su Yoksulluk İndeksi'ne bakıldığında Türkiye orta sınıf grubuna giriyor. Dünya yıllık yağış ortalaması 1000 mm iken Türkiye'deki ortalama yağış 640 mm'dir. Benzer şekilde, kişi başına düşen tatlısu miktarı açısından dünya ortalamasının 7000 m3 olarak belirlendiği 3. Küresel Çevre Raporu'na göre ülkemiz, kişi başına yıllık 2000-5000 m3 tatlı su kaynağıyla düşük sınıfta yer almaktadır. 2001 yılı DİE verilerine göre, ülkemiz nüfusunun ancak %72'sine şu şebekesi, %75'ine ise kanalizasyon şebekesi ile hizmet verilebilmektedir. Yaklaşık olarak her 4 insanımızdan biri sağlıklı içme suyundan yoksun bulunmakta, sekizinin ise atıksuları arıtılmamaktadır.’’

‘Atıksu vergisi’
Yurtdışı çıkış harcı inşallah kaldırılacak diyorsunuz. Siz onun yerine Ankara halkından alınmakta olup da dünyanın hiçbir yerinde olmayan 'Atıksu parası' vergisini kaldırın da halkın işine yarasın. 82 yaşında vatandaş olarak biz bunu güç ödemekteyiz. Yurtdışına parası, varlığı olanlar gidiyor, onları mı kurtarmak lazım, halkı mı?
Hürriyet - Yalçın Bayer

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz