reklam

24 Mart 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul için 'İkinci Milat': Deprem Master Planı...

Büyükşehir Belediyesi'nin 4 üniversite ile birlikte hazırladığı Deprem Master Planı, İstanbul'da deprem tedbirlerinin 'Anayasa'sını ortaya koyuyor ve gerekli tedavi 'Reçete'sini sunuyor.

İstanbul'da deprem gerçeği dikkate alınarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile; Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Deprem Master Planı, şu çarpıcı aşamaları kapsıyor:
İstanbul'daki deprem gerçeği dikkate alınarak, İstanbul'un depreme karşı güvenli hale getirilmesi için gerek mevcut yapı stokunun gerekse tüm kentsel, kamusal mekanların ve altyapı tesislerinin bu kapsamda değerlendirilmesi;
İstanbul ile ilgili kısa, orta ve uzun vadede alınacak tüm tedbir, karar ve uygulamaların belirlenmesi;
İstanbul'un yeniden yapılandırılmasında öncelikli stratejilerin geliştirilmesi ve gerektiğinde seçilecek pilot alanlarda yapılacak uygulamalar yanında tüm tarafların hukuki, teknik, mali, sosyal ve idari açılardan görev alanlarının ve icra programlarının geliştirilmesi.

Bu amaçlara dönük olarak; mevcut durumun tespiti yanında teknik ve idari çalışmaların, hukuki altyapının, sosyal faaliyetlerin, mali kaynakların, eğitim çalışmalarının, risk yönetimi ve afet yönetiminin temel ilke ve esaslarının belirlenmesi hedefleniyor. Master Plan'ın, İstanbul'da olası bir deprem tehlikesine karşı mevcut yapıların deprem güvenliklerinin incelenmesi ve yeterli güvenliğe sahip olmayan yapılar için teknik, hukuki,- sosyal ve mali açılardan uygunluk arzeden gerekli güçlendirme ilkelerinin belirlenmesi yanında diğer teknik, sosyal, idari, hukuki ve mali önlemlerin belirlenmesini de içeriyor. Master Plan bu amaçlara ulaşılması için yapılması gerekli işlemleri ve çalışmaları da tanımlıyor.

İstanbul'da deprem güvenliğinin arttırılması amacıyla yapılacak girişimlerin geniş vizyona sahip, çok yönlü, çok disiplinli çalışmalar olması gerekiyor. Bu nedenle dört üniversitemizin (BU, ODTÜ, İTÜ, YTÜ) bu projede yer alması sağlandı. Deprem Master Planı, dünyada bu kapsamda hazırlanan ilk ve tek çalışına olup, Türkiye'nin bu konudaki birikimi de bu raporda yer alacak.

Deprem Master Planı'nın uygulamasının başarılı oabilmesi için, üzerinde en çok durulan konu, halkın katılımının sağlanması ve bu çalışmayı sahiplenmesi... Halkın gönüllü katılımı ve kanuni alt yapının oluşturulması, uygulamanın başarılı olmasında en önemli ve vazgeçilmez iki temel unsur... Bu nedenle, Master Plan; merkezi yönetim, belediyeler, meslek örgütleri, STK'lar, kurumlar, vatandaş vs. arasında sorumlulukları, kararları ve yöntemleri belirleyen sosyal bir kontrat olarak değerlendiriliyor.

Deprem Master Planı'nın pilot uygulaması; Zeytinburnu ilçesinde, master planla eş zamanlı olarak başlatıldı ve başarı sağlandığı ölçüde İstanbul geneline yaymak hedefleniyor.

'İstanbul Deprem Master Planı' araştırmasının temel amacı, istanbul gibi devasa bir şehirde deprem tehlikesine karşı kent yönetimlerini ve tüm karar potansiyelini eyleme geçirmek üzere izlenecek bir programın ortaya konulması.... Bu programın çok yönlü, çok aktörlü, çok aşamalı bir özelliği olduğu; şimdiye kadar yapılan ve izlenen çalışmalardan nitelik ve kapsamca çok farklı olduğu ve bütünüyle farklı kavram ve yaklaşımlara da dayanması gerekiyor.

İstanbul Deprem Master Planı', deprem tehlikesi karşısında İstanbul'da alınması gereken çok yönlü önlemleri eşgüdüm altına almayı hedefleyen, uzun dönemli bir perspektifte yapılması gereken işleri, topyekun eyleme geçme prosedürlerini, fiziki ve mekansal kararları da kapsamak üzere bir ana program iskeleti çevresinde kurgulamaya çalışan bir 'YOL HARİTASI' olarak nitelendiriliyor. Yol Haritası, deprem sırasında mümkün olan en az zararı görmek üzere önceden alınabilecek tüm önlemleri belirliyor.

Çalışma, İstanbul bütününde deprem tehlikesi nedeniyle söz konusu olan her tür 'RİSK'İ ve 'RİSK SEKTÖRLERİ'ni tanımlayarak, bu sektörlerdeki riskleri azaltmak yada bertaraf etmek için nelerin yapılması gerektiği, bunların kimler tarafından, nasıl gerçekleştirilebileceği konularını irdeliyor. Çalışma, kısaca İstanbul'da 'RİSK YÖNETİMİ'nin nasıl yapılacağını ortaya koyuyor.
İBB

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz