reklam

24 Mart 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Turizm yatırımlarında yeni hamle

Ekonomik, sosyal ve kültürel yönleriyle turizm, Dünya'da ve Türkiye'de, önemli sektörlerin başında geliyor.

'Bacasız fabrika' olarak adlandırılan turizm, Türkiye'nin ihracattan sonraki ikinci döviz kaynağı. 30 yıl önce 50 milyon dolar olan turizm gelirimiz, bugün 12 milyar dolar civarında... 1980'de 56 bin olan turizm işletme belgeli yatak sayısı, bugün 500 bine yaklaşmış durumda...

Turizmle ilgili her yatırımda; istihdam yaratılıyor, devlet gelir ve kurumlar vergisi, KDV, işçilerden stopaj ve SSK prim geliri elde ediyor. Ayrıca ülkeye döviz giriyor ve yörede ekonomik anlamda, büyük bir canlılık doğuyor.

Görüldüğü gibi, turizm yatırımları Türkiye için her açıdan son derece önemli...

Arazi Tahsisi 
Turizm yatırımları konusunda, son olarak 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu]'nda bazı değişiklikler yapıldı. Yeni düzenleme ile yabancı yatırımcılar başta olmak üzere, turizm konusunda uzman yatırımcılar ve kuruluşların, Türkiye'de yatırım yapmaya özendirildiğini farkediyoruz.

Girişimcilerin nitelikleri bakımından getirilen yeni kriterlere göre; yatırımcının Bakanlığa vereceği belgelere göre taahhüt edilen yatırımı gerçekleştirebileceği yönünde oluşacak kanaat, anılan büyüklükte yatırımın gerçekleştirilebilirliği yönünde kapasitesi, birikimi ve geçmiş performansı gözönüne alınıyor. Bunun yanısıra uluslararası piyasalardaki konumu ve deneyimi, turizm alanında küresel marka, zincir işletme ve tur operatörlüğü sistemleri ile ilişkileri, turizm işletmeciliği ve pazarlaması konularında ulusal ve uluslararası deneyimleri ile turizm sektöründe başka yatırımlarının olup olmadığı gibi hususlar da gözönüne alınarak değerlendirme yapılması amaçlanıyor.

Uygulama Sapmasın 
Getirilen bu kriterler, son derece anlamlı ve doğru olan kriterler. Ancak, olayın uygulaması da önemli. Bugüne kadar kamu arazisi tahsisi ile ilgili 23 uygulamada da, çeşitli aksaklıklar oldu. Örneğin, Bakanlıkça arazi tahsisi yapılan firmalarla, yatırımı gerçekleştiren firmalar genelde farklı olmuştur. Bu da Bakanlığın arazi tahsisleriyle ilgili firma seçiminde yanlış yaklaşımlarını ortaya koyuyor. Bugüne kadar ki uygulamalarda, Bakanlıkça ya hep aynı firmalar tercih edilerek sektörde tekelleşme yaratılmış ya da sadece siyasi tercihler ön plana çıkartılmıştır.

Bugünlerde, Bakanlığın 24. kez arazi tahsisi duyurusu sözkonusu. Hükümetin ve özellikle Maliye Bakanlığının uyguladığı ekonomik politikalar gereği, yeni yapılacak arazi tahsislerinde gerçek anlamda altyapı yatırımlarına katkıda bulunacak ve tahsisi alıp bitirebilecek mali yapısı güçlü firmaların seçiminde titizlikle davranılması gerekiyor.

Aksi halde; hem kamu arazisi uzun yıllar atıl kalacak hem de kamu arazisi üzerinden, çeşitli kişi ve kuruluşların rant sağlamasına neden olunabilecek.

Firma seçiminde yapılması gereken, şeffaf bir şekilde, altyapıya katkı sağlayacak firmaların açık artırma ile belirlenmesidir. Bu uygulama hem hükümeti hem de turizm yatırımcılarını rahatlatacak. Aksi takdirde hem Bakanlık, hem Hükümet, hem de yatırımcılar güç durumda kalacak. Bizden uyarması...
Hürriyet - Şükrü Kızılot

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz