reklam

26 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Arıtma tesisi atık suları temizliyor, Körfez’i kirletiyor

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden geçen kanalizasyon suyunun İzmir Körfezi’ne döküldüğü bölgede flamingo, karabatak, martı ve pelikan ölülerine rastlanıyor.

Arıtma tesisinin denizle bütünleştiği deltada 1,5 kilometrelik alanın simsiyah olduğunu belirten balıkçılar, tesislerin suyu temizlemede yetersiz kaldığını iddia ediyor. Belediye yetkilileri ise kuşların arıtılan sudan dolayı ölmediğini belirterek, “Avcılar öldürmüştür.” açıklamasını yapıyor.

İzmir’in kanalizasyon atıklarını temizleyen iki arıtma tesisinden birisi olan Güzelbahçe’de kirlenme ve kuş ölümleri yaşanmıyor. Gözlerden ırak olan Çiğli’deki çevre felaketi ise göz ardı ediliyor. Geçimini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlar, yıllardır avlandıkları alanın, tesisten bırakılan çamur ve atıklarla dolmasından şikâyetçi. Özellikle yaz aylarında pis kokunun arttığını vurgulayan balıkçılar, “Körfez kısa sürede balçıkla doldu. Arıtma tesisinden çıkan pis su, Körfez için yine tehlike olmaya devam edecek.” diyor. Balıkçılar, kuşların arıtma tesisinden bırakılan su yüzünden hayatını kaybettiğini savunuyor. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balcı ise atıksu arıtma tesisinin denize açılan ağzındaki hayvanların ölüm sebeplerinin belirlenebilmesi için laboratuvarda araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Hayvanları Koruma Vakfı eski Başkanı Nalan Eskier, “İzmir Körfezi bir taraftan temizlenirken diğer taraftan da hayvanlar öldürülmemeli.” derken, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Körfez’in temiz olması durumunda insanlarla birlikte hayvanların yaşam hakkı elde edebileceğini söyledi. Sıkı, “Temiz bir ortam olsa herhalde hayvanlar ölmez. Demek ki yaşam hakkı tanımayan bir ortam var.” diye konuştu.

İzmir ve Bandırma Kuş Cenneti kurucularından Orman Yüksek Mühendisi Halil Cengiz Soğancıoğlu, bu mevsimde kaçak avlanma olmayacağını belirterek, kuşların atıksudan ölme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. İzmir’in ekolojik dengesini korumaya çalıştıklarını açıklayan Soğancıoğlu, Körfez’in içinin pelikanlarla dolu olduğunu belirterek “Bu hayvanlara tatlı su verilmesi gerekir. Lağım sularının tesiste tam arıtılması gerekir. İzmir Körfezi Avrupa’nın en büyük ekolojik parkı olabilir. Körfez’de 250’den fazla kuş türü barınıyor. Tüm bunlara bağlı olarak dünyanın en kirli nehirlerinden Gediz’in temizlenmesi lazım.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kanal İnşaat Şube Müdürü Zühtü Yenikalem, atıksu arıtma tesisinden bırakılan sudan dolayı kuşların ölmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yenikalem, “Düne kadar ölmeyen flamingolar şimdi mi ölmeye başladı?” dedi. Yenikalem, kuşları avcıların öldürdüğünü iddia etti. İZSU Atıksu Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Figen Gördüren, arıtma tesislerinde hayvanların ölümüne sebep olacak zehirli madde kullanmadıklarını söyledi. Bir hayvanın ölebilmesi için toksit içeren madde alması gerektiğini vurgulayan Gördüren şunları söyledi: “Kuşların atıksudan hayatlarını kaybetmesi söz konusu olamaz. Oluşan çamur adaları ise bölgenin sığ olmasından kaynaklanıyor. Duvarları yıkılan dalyandan gelen maddeler de buna sebep olabiliyor.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından Çiğli-Tuzla bölgesine yaptırılan Atıksu Arıtma Tesisi, toplam 60 milyon dolara mal edildi. 12 adet ön çökertme tankı, 6 adet bio-fosfor tankı, 12 adet havalandırma tankı, 12 adet son çökeltme tankı, arıtılmış su deşarj hattı, çamur tasfiye ve susuzlaştırma sistemi ile servis binalarından oluşan tesis, 4 Kasım 2000’de hizmete girdi. 2002 ortasından itibaren tesis saniyede 7-7,5 metreküp’lük lağım suyu arıtıyor. İzmir’in evsel ve sanayi atık sularını arıttıktan sonra körfeze akıtmayı amaçlayan Büyük Kanal Projesi ile İzmir Körfezi’ndeki kirlenmenin önlenmesi amaçlandı. Proje ile iç körfez büyük oranda temizlendi.
Zaman - Mustafa Yüksel

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz