reklam

26 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

'Kız Kulesi'nin imajı bitmiş'

İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Kız Kulesi'nin restorasyon projesine onay veren 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun (KTVKK) kararını iptal etti. Mahkeme, İstanbul'un simgesi olarak nitelediği Kız Kulesi'nde, restorasyon projesinin bilimsel olmadığını, işlevinin değiştirildiğini ve yapılanların kulenin tarihsel, kültürel ve estetik değerlerinin önüne geçtiğini vurguladı. Mahkeme, tarihi eserlerin korunmasına yönelik misal oluşturacak 4 sayfalık kararında, restorasyonda iç mekanlarda, yeniden kullanım gayesiyle malzeme ve yapım tekniği değişikliklerinin gerçekleştirildiğine işaret etti. Mahkeme, kararında "Yeni işleve ilişkin tercihlerin Kız Kulesi'nin tarihsel, kültürel ve estetik değerlerin önüne geçtiği bir anlayışın hakim olduğu bir uygulama" yapıldığını belirtti.

Hantal olmuş
Kız Kulesi'nin şehir içi, kıtalararası, uluslararası deniz yollarında bir "nirengi noktası" olduğuna dikkat çekilen kararda, "Kız Kulesi, kentlinin ortaklaşa belleğinde, hakkında efsaneler üretilen, görsel açıdan dışsal nitelikleri estetik, zarif ve hoş duygular uyandıran beyaz boyalı deniz feneri olarak yer etmiş; İstanbul'u simgeleyen bir yapı olarak bugüne gelmiştir" ifadesine yer verildi. Restorasyon sonrası Kız Kulesi'nin bu imajını kaybettiği, dönüşüme uğrayarak bir sur veya kale parçası niteliğine büründüğü anlatılan kararda, eskiden kıyıdan belirgin biçimde ayrılan kulenin artık kıyının bir uzantısı gibi göründüğü belirtilerek şöyle denildi: 

"Belleklerde yer eden İstanbul kent imajının olumsuz etkilendiği ve değişime uğradığı, üzerinde yerleştiği kayalıklardan oluşan adanın doğal görünümü, ada yüzeyinin betonlaşarak yaklaşık 600 metrekare büyütülmesi sonucu kayalıkların yok olduğu, deprem sonrası çevresine uygulanan çelik kuşaklamayla onarım öncesindeki estetik, zarif görünümünü olumsuz yönde etkileyerek hantal görünüm almasına sebep olduğu, bayrak direği, beden duvarları ve çatının yükseltilmesiyle binanın parça parça algılanarak siluetini olumsuz etkilediği belirlendi." Mahkeme kararına dayanak oluşturan bilirkişi raporunda ise restorasyonda "danışma kurulu" gerekliliğine dikkat çekildi, anlatılan hatalar sebebiyle "3 No'lu KTVKK'nin Kız Kulesi restorasyonuna izin veren kararı, kulenin tarihsel ve kültürel boyutunu olumsuz etkilediği ve kanunun kurula verdiği koruma gayesine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır" denildi.

Dünya mirası
Davayı açan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sami Yılmaztürk, kararın, Kız Kulesi'nin eski hale getirilmesi manasına geldiğini söyledi. Yılmaztürk, "Çünkü Kız Kulesi, anıt niteliği olan bir simge. Dünya mirasına geçmiş bir anıt, ticari bir meta değil. Özel mülkiyetten alınıp ticari bir meta olmaktan çıkarılarak Türkiye'ye, dünyaya kazandırılması lazım. Dünya mirası olarak korunmaya alınmalı" dedi.

2500 yaşında
Yapımı M.Ö. 341 yılına uzanan Kız Kulesi, 49 seneliğine Hamoğlu Turizm şirketine kiraya verildi. 1998'de başlayan restorasyon çalışmaları sırasında Mimarlar Odası ile şirket arasında karşılıklı iddialar ortaya atıldı. Dava sürerken inşaatı biten Kız Kulesi, bugün gündüzleri kafeterya, geceleri ise restoran olarak işletiliyor. Hamoğlu Turizm şirketi, Kız Kulesi'nin bu hale getirebilmek için 3 milyon dolar harcadığını açıkladı.
Türkiye

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz