reklam

27 Mart 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kuşların öldüğü bölge doğal sit alanı çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU)’ne bağlı Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kurulduğu bölgenin 1’inci derece doğal sit alanı olduğu ortaya çıktı.

Tesisin, denize bıraktığı atıklarla doğal dengeyi bozmasını eleştiren çevreciler, yetkilileri göreve çağırdı. İzmir Körfezi’nin ‘1’inci ve 2’nci Derece sit’, ‘Ramsar’ ve ‘yaban hayatı koruma’ olmak üzere 4 ana başlıkta koruma altına alındığını ifade eden çevreciler, tesisin körfeze ve canlılara zarar vermesini eleştirdi.

Çevre İl Müdürü Vildan Gündoğdu, bölgenin birinci derece sit alanı ilan edildiğini söyledi. İzmir Kuş Cenneti’nin 10 yıl yöneticiliğini yapan Orman Yüksek Mühendisi Halil Cengiz Soğancıoğlu, “Çevre İl Müdürlüğü 1’inci derece doğal sit olan bu bölgeyi denetleyip, tesise gerekli ikazı yapmalıydı.” dedi. Büyükşehir Belediyesi ile 4-5 yıl önce görüştüğünü; ancak bir sonuç alamadığını dile getiren Soğancıoğlu, “Bostanlı’da kuşların yuva yaptığı doğal ada belediye tarafından yıkıldı. İzmir’de kuşların korumasına yönelik hiçbir çaba gösterilmiyor.” diye konuştu. Greenpeace Akdeniz Ofisi basın ve iletişim sorumlusu Ertan Keskinsoy, Çiğli’deki mağdur vatandaşlara her türlü hukuki ve teknik destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. Keskinsoy, Türkiye’de henüz atıksu ile baş etme kültürünün oluşmadığını belirterek, “Türkiye’de şu anda atıkla baş etmede doğru politikaları uygulayan hiçbir yerel yönetim yok.” diye konuştu. Keskinsoy, daha önce İzmir Körfezi ile ilgili olarak başlattıkları çalışmayı sonuçlandıramadıklarını, kuş ölülerinden alınan parçaların analiziyle ölüm sebebinin kolayca anlaşılabileceğini dile getirdi.

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Deniz ve Kıyı Program Müdürü Ahmet Pirsel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğayı koruma gibi bir endişesinin olmadığını savundu. “Belediyenin farklı endişeleri var.” diyen Pirsel, Gediz havzasında 1. derece sit olan alanın 3. dereceye alınmaması için mahkemelik olduklarını aktardı. Pirsel, İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı aleyhine açtıkları davada, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nce yürütmeyi durdurma kararı alındığını belirtti.

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Taha Aksoy, Zaman Gazetesi’nde yer alan Çiğli Arıtma Tesisleri’nin çalışmadığı, bölgedeki körfez kirlenmesinin devam ettiği ve deniz kuşlarının öldüğü şeklindeki haberin, seçim çalışması boyunca Büyük Kanal Projesi için yaptığı eleştirileri doğruladığını söyledi. Uzun süredir devam eden Büyük Kanal Projesi’nin Ahmet Piriştina döneminde mühendislik bilimine aykırı olarak değiştirildiğini savunan Aksoy, “Piriştina, 500 milyon dolarlık projeyi 50-100 milyon dolara bitirdiğini, projeden tasarruf yapıldığını söyleyerek İzmirlileri kandırıyor. Büyük Kanal Projesi bitirilmemiş, küçültülerek iğdiş edilmiştir. Çiğli Arıtma Tesisleri’ndeki problemler bizim eleştirilerimizi halkı kılıyor.” dedi.
Zaman - Mustafa Yüksel

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz