reklam

01 Nisan 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Üniversite böyle yaparsa

Marmara Üniversitesi, Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden Tıp Fakültesi binasına pleksiglas bir tabela çaktı. Tabelanın çakılmasıyla bütün cephe özelliğini kaybeden okulun hali 'Üniversite böyle yaparsa kültürel mirasın sonu ne olacak' sorusunu akla getiriyor

Fakülte 1990 yılından bu yana, fotoğrafta gördüğünüz bu tarihi binada hizmet veriyor. Beyaz zemin üzerine mavi harflerle binanın deniz cephesine çakılmış tabelanın ise henüz iki aylık bir geçmişi var. Ama etkisi o kadar ağır ki, o devasa kütlenin çirkinliğinden ünlü mimar Alexander Vallaury tarafından inşa edilen yapının cephesini görmek neredeyse mümkün değil. Çünkü bu çirkin pleksiglas tabela Mimar Vallaury'nin yüzlerce eskiz, çizim sonucu tasarladığı, Sultan II. Abdülhamid'in 'Avrupa'nın en güzel tıp fakültelerinden biri olsun' sözünü yerine getirmek için bütün ustalığını kullandığı o cephede bir görgüsüzlük abidesi gibi duruyor.

Üniversiteyi Yücelten Eğitimdir, Tabelası Değil
Ve ne yazık ki, o tabelayı oraya çakanlar da Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından birinin yetkilileri... Bünyesindeki Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Türkiye'ye binlerce ressam, heykeltıraş, fotoğraf sanatçısı, sinemacı yetiştirmiş Marmara Üniversitesi'nin...

Aslında belki şaşıracak bir şey yok: Çünkü Türkiye tarihi eserlerine, kültür varlıklarına sahip çıkma bilincine henüz ulaşamamış; bu konuda yeterli bilgi ve eğitimi edinememiş bir ülke. Ama hazin olan, topluma bu bilgi ve eğitimi vermekle yükümlü olan bir üniversitenin gösterdiği bu sorumsuzluk. Çünkü kadrosunda yüzlerce profesörün görev yaptığı bir üniversitenin Türkiye'nin en önemli yapılarından birinin cephesine o plastik kütleyi çakarak bu ülkenin tarihinin korunması için harcanan bütün çabaların aslında beyhude olduğunu hatırlatması.

Bunu söylemek belki haddim belki değil ama bir üniversitenin adı, yetiştirdiği öğrencilerin başarısında, ülkeye verdiği hizmet ve sorumlulukla ölçülür. Üniversite binasının cephesine devasa, pleksiglas bir tabela asarak değil... Öyleyse şimdi üniversitenin onurunu kim kurtaracak?
Akşam - Mehmet Kenan KAYA

Okul, Sultan II. Abdülhamid'in doğum gününde açılmıştı
Ünlü Fransız Mimar Alexander Vallaury tarafından inşa edilen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ya da eski adıyla Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Anadolu yakasının anıt yapılarından biri. İnşasına 11 Şubat 1895 tarihine başlanan yapıda dönemin bir başka ünlü mimarı Raimondo d'Aronco'nun da katkıları da olduğu sanılıyor. Uygulama projesinde de geniş bir mühendis subay ekibinin emeği var. Yaklaşık 80 bin metrekarelik bir alana kurulu olan okulun açılış töreni ise Sultan Abdülhamid'in yaş gününe rastlayan 6 Kasım 1903'te tarihinde yapılmış. Oryantalist üsluptaki yapının en dikkat çekici özelliği ise geniş bir kemer ve iki saat kulesinin yer aldığı deniz cephesi. Ne yazık ki üniversitenin binaya çaktığı devasa tabela da bu cephede.
Akşam

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz