reklam

19 Nisan 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Homeros heykelinin baş ve gövdesi birleştirildi.

İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı olan ve İzmir’de doğduğu kabul edilen ozan Homeros’un Helenistik döneme ait heykelinin başı, yıllarca süren tartışmalardan sonra Efes Müzesi’nden İzmir’e getirilerek, gövdesiyle birleştirildi.

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Taşlıalan, yaptığı açıklamada, Homeros heykelinin gövdesinin 1950 yılında Klaros’ta (Ahmetbeyli) kazı yapan Lui Robert tarafından ortaya çıkarılarak İzmir Arkeoloji Müzesi’ne getirildiğini, başının ise 30 yıl sonra aynı yerde bulunduğunu ve Efes Müzesi’ne götürüldüğünü belirtti.

Heykelin baş ve gövde bölümünün birleştirilmesi için 1992 tarihinden bu yana girişimde bulunulduğunu dile getiren Taşlıalan, “1992 yılından bu yana heykelin başı ile gövdesi birleştirilemedi. 12 yıl boyunca ‘gövde Efes’e getirilsin, baş İzmir’e getirilsin’ tartışmaları oldu. Ancak uzun uğraşlardan sonra İzmirli kabul edilen Homeros’un heykelinin İzmir’de bulunması gerektiğini belirterek, heykelin başını müzemize aldırdık. Heykel, İzmir’in tarihi açısından önemli olduğu kadar, turizme katkı açısından da çok önemli” diye konuştu.

Taşlıalan, Homeros heykelinin seyahat acenteleriyle yapılacak işbirliği sonunda, önemli sayıda turist çekeceğine inandığını belirtti.

Homeros Kimdir? 
Genel görüşe göre Homeros, İonia’daki Smyrna’da (İzmir) doğdu ve M.Ö. 750-700 yılları arasında yaşadı. İzmirli olan babası Maion, genç yaşta ölünce Homeros’un yaşamı zorlaşmış ve annesi onu Kyme’deki ailesinin yanına götürmüş. Orada da olmayınca, Homeros’u Larisa’daki dayısının yanına bırakmış ve kendisi İzmir’e dönmüş.

Bazı zengin ailelerin yün yıkama, eğirme işleriyle, evlerin hizmetçilik işlerinde çalışan annesi, Homeros’u İzmir’de okulu, dershanesi bulunan ve gençlerin eğitimiyle ilgilenen bir öğretmene vermiş. Öğretmeni, ondaki güçlü belleği, şiir-şarkı birikimini ve yeteneği keşfederek onu işlemeye çalışmış.

Homeros büyüdükçe, eğitimi ilerledikçe adı ve ünü yayılmaya, yakın, uzak şehirlerde aranmaya başlanmış. Homeros ozan olarak yollara düşmüş, kuzeydeki savaş ve destan kaynağı olan Troia’ya kadar bütün Aiollia şehirlerini, güneydeki İonia şehirlerini ve adaları gezip, kopuz çalmış. Destan, şiir, şarkı söylemiş ve yeni derlemeler yapmış.

Bazen de deniz ticareti yapan tüccarlar, onu gemilere bindirerek, yolda yolcuların, vardıkları limanlarda da müşterilerin eğlenmesi için konserler, şölenler düzenlemişler. Bazı şehirlerde uzun süre kalıp sanatını icra eden Homeros’un gözlerinin kör oluşu, belleğinin gücü, sesinin ve sazının etkileyiciliği, onu çağının en büyük destan şairi, en ünlü sanatçısı yapmış.
NTVMSNBC

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz