reklam

03 Mayıs 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bir Gökkafes öyküsü

Cengiz Erdinç’in haberine ‘Gökkafes’in tarihi ayıbı’ başlığını atmış Sabah...

İstanbul’un en tartışmalı binası aleyhine, 1997’den beri süren ‘tapu şerhi’ davası sonuçlanmış; Yargıtay, Gökkafes’in arazisiyle ilgili tapu kaydına ‘buraya bina yapılamaz’ şerhinin yeniden yazılmasına karar vermiş... Bu durumda ruhsat iptali ve yıkım istenebilecekmiş; bu nedenle gözler arazinin hak sahipleri olan Hazine, İTÜ ve Büyükşehir Belediyesi’ne çevrilmiş...

Bir dostumuz anlatıyor:

‘Oranın öyküsü ilginçtir; İstanbul’un ortasına dikilen sanki bir mezar taşıdır.

Bugün İnönü Stadyumu’nun olduğu yer; Osmanlı döneminde Istanbl-ı Amire’dir (Saray Ahırı), maçların olduğu yer de manej’di (at binilen yer). Taşkışla Garnizonu’nun bahçesinde yükselen Gökkafes’in bulunduğu yerin kayıtlarda Veliah Yusuf İzzettin Efendi’ye ait olduğu bilinir. Dolayısıyla askeri tesisler bulunduğu için bölgede inşaat yasağı vardı. Gazhane’nin yapımının da bu yasakta etkili olduğu söylenir. Daha sonraki yıllarda, bir şekilde bu arazinin bir bölümünün gayrimüslim bir ailenin üzerinde olduğu öğrenildi.

Dalan - Süzer 
Arazinin hisseleri, 1984’te Bedrettin Dalan Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, arkadaşı olan Mustafa Süzer tarafından satın alındı. Hatta ilk başlarda Dalan’ın da % 10 hisseye sahip olduğu gazetelerde yazıldı. 1987’de başlayan inşaatın ruhsatı bir yıl sonra Dalan tarafından Büyükşehir Meclisi’nden geçirildi. Prof. Nurettin Sözen (şimdi milletvekili), 1989’da başkan seçilince, yıkım için çok uğraştı. Ancak partisinin Beyoğlu Başkanı Hüseyin Aslan (şimdi CHP PM yedek üyesi), inşaatın sürdürülmesi için Sözen’e karşı direndi. Sözen ise Aslan’ı Disiplin Kurulu’na verdirdi. Sorunun çözümü için araya giren dönemin bazı siyasileri, Sözen’i ikna etmek için çok uğraştı; ancak başarılı olamadılar. Bu arada bu davaya bakan Büyükşehir’in avukatının Süzer grubuna geçmesi dikkati çekti.

Sözen ve Erdoğan 
1994’te Tayyip Erdoğan Büyükşehir Belediye Başkanı oldu; o da Sözen gibi bu yapının yıkılması için büyük çaba harcadı. Sivil Toplum Örgütleri’nin desteğiyle yıkım yapmak üzere büyük bir ekibi Dolmabahçe’ye sevk etti. Ancak yıkım ekipleri ile polisler arasında büyük olaylar çıktı; yaralananlar oldu. Erdoğan’ın direnmesi karşısında, Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı sırasında, Gökkafes’in bulunduğu alan, RP’li Beyoğlu Belediyesi’nden ANAP’lı Şişli Belediyesi sınırlarına alındı. Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar (şimdi AKP milletvekili) ile şimdiki Başbakan Tayyip Erdoğan’ın güçleri ne yazıkki binayı yıkmaya yetmedi. Daha sonra tasdikli projeye aykırı ilaveler yapıldı ve ruhsat alınıp ‘şık’ bir otel ve işmerkezi haline getirildi.

Bazı grupların borçları nedeniyle bazı katların mülkiyeti TMSF’ye geçti.

İTÜ Rektörü Prof. Gülsüm Sağlamer gibi bu işin içinde olanlar ah bir konuşsa da öykü bütünüyle ortaya bir çıksa...
Hürriyet - Yalçın Bayer

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Mansilla+Tuñón Mimarlık
11 Mayıs 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz