reklam

07 Mayıs 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Murat Belge ve Tansel Korkmaz Alan Okumaları'nın Konuğuydu

5 Mayıs 2004 Çarşamba akşamı Yapı Kredi Sermet Çifter Salon'unda üçüncüsü gerçekleşen Alan Okumaları'nın konusu "Bulvarlar"dı.

Kendisi de Ankaralı olan Tansel Korkmaz, okumanın odağı olarak seçilen Ankara Atatürk Bulvarı'nı eski gazete küpürlerinden derlediği imgelerle sisli bir hatırlatma yaparak panele başladı. Bulvarın bugünkü tanımına batı dünyasının "modernin inşaası" ile ilgilenmeye başladığı 18.-19.yy'da ulaştığını belirten Korkmaz "bulvarı"da kapsayan kamusal mekanın oluşumundaki sosyo-kültürel değişimlere değindi. Bulvarın farklı sosyal grupların karşılaştığı bir mekan olduğunu dile getiren Tansel Korkmaz, bu karşılaşmanın dışlama ve endişe üstünden gerçekleştiğini bu nedenle kaynaşma değil çarpışma içerdiğini söyledi.

"Barok planlama etkilerinin -sonsuza uzanan radyel, uniformal- gözüktüğü caddelerde 19.yy'da hız kavramının, vitrinlerin, burjuva yaşam öykülerinin, tüketim alışkanlıklarının eklenmesi, değişmesi ile içeriğin zenginleştiğini görüyoruz. Yeni devlet aygıtının gelişmesi ile tüm dünyada başkentlerin "güç gösterisi" imgesine dönüşmesi olgusu ortaya çıkıyor." diyen Korkmaz, ülkeler arasındaki modernleşme öykülerinin farkını, Londra ve Paris'de yapılan bulvarların eski ile konumlanmasında okuyabilinmesine dikkat çekti. Korkmaz, Londra'da Nash'in düzenlediği Region Street varolan şehirle uzlaşma içinde gerçekleşirken, Paris'de Ozman'ın yaptığı, eskiyi tamamen yok ederek yeni bir doku oluşturma şeklinde geliştiğini dile getirdi.

Bu noktadan sonra Atatürk Bulvarı'nın gelişimini, Lacan'ın "Ayna Evresi Teorisi"nin yansımalarıyla açıklamaya çalışan Korkmaz, egonun kurulma aşamasındaki ilk aşama olan hayali evrenin Atatürk Bulvarı örneğinde gelişimini anlattı. Çocuğun kendini aynada gördüğünde imgenin kendisi olduğunu farkında olmadığını, ama yine de o imge ile kendini özleştirdiğini, kimliğini bulmayı ayna üzerindeki imge üzerinden kurmaya çalışıp, daha sonra da o imgeye hapsolduğunu belirtti. Genç Cumhuriyet için de Atatürk Bulvarı'nın kendini bulma, alan sahiplenmeyi ifade ettiğini dile getiren Tansel Korkmaz bulvardaki elemanların Cumhuriyet için neyi simgelediklerini tek tek açıkladı.
Cumhuriyet'in Atatürk Bulvarı'nda adeta bir microcosmos kurduğunu belirten Korkmaz, bu kuruluş aşamasında eskiye dair hiçbir şey olmadığını, 80'lerde eskinin hatırlanmaya başladığını ve yeni şehir ile nasıl entegre edileceğinin düşünülmeye başlandığını söyledi.

Ankara'yı karakterize eden özelliklerin düzen, monotonluk, hijyen, sterillik, yapma -çelişkiyi dışlama- inadı ve formal kodlara bağlılık olduğunu düşünen Korkmaz "Ankara'nın kendi imgesi Bulvarla beraber oluştu ve hapsoldu" dedi.

Tansel Korkmaz'ın ardından sözü alan Murat Belge serbest akış yapacağını dile getirdi ve Ankara'da Cumhuriyet döneminde tabula rasa durumu olduğunu İstanbul'un böyle bir şansa sahip olmadığını belirtti. Şehirlerin kurulmasını sosyolojik bağlamda ele alan Belge İngiliz kolonyalizminin liberal olduğunu, sömürgelerini iç işlerinde serbest bıraktığını, Fransızlar'ın ise sıkıcı ve isyan ettirici, liberallikten uzak kolonyalizm uyguladıklarını belirterek Ankara'nın Fransız, İstanbul'un ise İngiliz kolonyalizminin kurabileceği bir şehir olduğu benzetmesini paylaştı.

Murat Belge Tansel Korkmaz'ın Ankara'nın Atatürk bulvarına hapsolma düşüncesine katılmadığını, günümüzde "o" bulvarın pek de kalmadığını, bununsa iyi mi kötü mü olduğuna karar veremediğini söyledi.

Murat Belge "Bütün Türkiye'de aynı kenti inşa ettik ama ne olduğu belli değil" diyerek sözlerini bitirdi.

"Bulvar" okumalarından bende geride kalan iz mekan kurguları, aynadaki imge-hapsolma, genç Cumhuriyet, Atatürk Bulvarı, Sümerbank, monoton Ankara.....
Beliz Özgür - Arkitera

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Mansilla+Tuñón Mimarlık
11 Mayıs 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz