reklam

07 Mayıs 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Calatrava'nın Yeni Binası: Tenerife Konser Salonu


Fotoğraf: Alan Karchmer for Santiago Calatrava

Ünlü İspanyol Mimar Santiago Calatrava'nın yeni tamamlanan binası Tenerife Konser Salonu, Tenerife'in başkenti Santa Cruz'da Los Lıanos kıyı şeridinde yer alıyor.Limanın sınırıyla Marine Park'ın arasında konumlanan oditoryum kentle okyanusu birbirine bağlayarak şehirde önemli bir röper noktası yaratıyor.Betonarme binanın tamamı, çatısındaki eğimli saçakla karakterize ediliyor.

Yerden yukarı doğru karaya çarpan bir dalga gibi yükselen saçak, ana oditoryumun üzerinden aşağı doğru kıvrılarak tek bir noktaya doğru daralmadan önce 58 m yüksekliğe ulaşıyor. Binanın kaidesi, bitişik yolların farklı düzeylerdeki eğiminin değişmesini olanaklı kılarak ve arazinin tümüne yayılarak kamusal bir alan oluşturuyor.Komplekste 1800 koltuk kapasiteli bir oditoryum ve 400 koltuk kapasiteli özel bir müzik salonu bulunuyor. Müzik Salonu, teknik ekipmanlar, genel servisler ve giyinme odaları bazalt kaplı kaideye oturuyor. Yan taraflarda bulunan geniş revaklar 50m'ye yükselen köprüler oluşturarak sanatçı girişi için hizmet veriyorlar. 


Fotoğraf: Oliver Schuh

Oditoryumun kamuya açılan ana girişi çatının eğimli ve heykelsi betonarme kabuğunun altında, kuzeydoğuya doğru yükselen meydanda yer alıyor. İdari birimler, servis alanları ve oditoryumun içi klimalı olmasına rağmen, binanın betornarme kabuklarının altında ve arasında kalarak hava akımıyla doğal olarak havalandırılan halka açık fuaye ve sirkülasyon alanları adanın doğal ikliminden faydalanıyor.

İç mekanın ahşap panelleri akustik verimin yüksek olması için, ortamda teatral bir atmosfer oluşturan şeffaf form üzerine yerleştirilmiş.


Fotoğraf: Alan Karchmer for Santiago Calatrava

  Ses yansıtıcılarının yeri, yapılan laser testler neticesinde belirlenmiş ve bu testler aynı zamanda iç hacmin çatıdan kaynaklan eğimli boşluğunun ölçülendirilmesine de yardımcı olmuş.

Oditoryumda, sahne perdeleri yerine, ses yansıtıcı gibi davranarak orkestra çukurunun üzerine doğru aşağı yukarı hareket edebilen alüminyum pervazlı bir ekran kullanılmış.Geometrik olarak, çatı iki kesik koninin kesişiminden inşaa edilmiş. Bu durumla kontrast yaratacak şekilde konser salonunun 50 m yüksekliğindeki simetrik iç kabuğu, elipsi tanımlar şekilde kıvrılan bir eğimle üretilmiş döngüsel bir gövde olarak kendini gösteriyor. 


Eskiz: Santiago Calatrava

Bu gövdenin merkezinden yaklaşık 15° lik (akustik sebeplerden dolayı kalınlığı 60 cm olan) bir bölüm kaldırılarak kalan diğer iki parçadan da belirgin birer sırt oluşturulmuş.

Oditoryumun gövdesi, dış yüzeyleri renkli seramikle dekore edilmiş, yan taraflarda bulunan teğet kabukların pürüzsüz kıvrımlarıyla da kontrast oluşturuyor.

 Arcspace - Çeviren: Seda Altınkeser - Arkitera

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Anket

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz