reklam

08 Mayıs 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çağdaş Türkiye’nin temeline 9 yıldır bir çivi çakılmadı

Ankara’da 1996 yılında temeli 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kültür Merkezi binasına bugüne kadar bir çivi bile çakılmadı.

1999 yılında bitmesi planlanan 200 trilyon liralık proje, ödenek yetersizliği nedeniyle önce 2003 yılına ertelendi. Ancak dört yıllık süreçte de ödenek ayrılmayınca temel çürüdü ve inşaat demirlerinin bir kısmı çalındı. İnşaat alanı tinerci çocukların ve uyuşturucu bağımlılarının mekanı haline geldi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde ‘çağdaşlık’ tartışmasıyla gündeme gelmişti. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin açılış konserinde orkestranın Beethoven'in ünlü ‘Dokuzuncu Senfoni’sini çalması üzerine kısa bir konuşma yapan Demirel, salonda bulunanları işaret ederek “İşte çağdaş Türkiye!” demişti. Demirel'in sözleri, 28 Şubat süreci boyunca Türkiye’de ‘çağdaşlık’ tartışmasına yol açmıştı.

Türkiye’de Senfoni Orkestrası Merkezi gibi 5 bini aşkın ‘yarım yatırım’ bulunuyor. Bu yatırımların bitirilebilmesi için yaklaşık 170 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç var. 9 yıl önce Süleyman Demirel tarafından temeli atılan CSO Kültür Merkezi inşaatı, kaynak yetersizliği nedeniyle bir adım bile ilerleyemedi. Kültür Bakanlığı bütçesiyle yapılması kararlaştırılan binayla ilgili tüm çalışmalar durdu. Bina temeliyle ilgili bilgilerin yer aldığı tabela da bir süre önce söküldü.

Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nce ihale edilen ve Kültür Bakanlığı bütçesiyle yapımı planlanan inşaat yaklaşık 50 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Bayındırlık İl Müdürlüğü Kontrol Amirliği yetkilileri, inşaatın Ankara’nın en merkezî noktalarından birinde olmasına rağmen, bugüne kadar herhangi bir ödenek aktarılmadığını kaydetti.

Bitirildiği takdirde insanlara kültür hizmeti sunacak olan CSO Kültür Merkezi’nin inşaat alanı şimdi uyuşturucu bağımlıları tarafından kullanılıyor. Gündüz saatlerinde tinerci çocuklarının buluşma mekanı olan boş alanda, akşam saatlerinde de kimliği belirsiz kişilerin dolaştığını belirten çevre sakinleri, inşaatta bulunan demirlerin bir bölümünün de çalındığını belirtiyor.

Kültür Merkezi’nin inşaat serüvenini yakından takip eden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yetkilileri, zaman zaman konserlere gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den kültür merkezinin bir an önce bitirilmesini rica ettiklerini; ancak Sezer’in görevde olduğu 5 yılda da bir gelişme olmadığını belirtiyor. CSO Müdür Yardımcısı Bekir Çamcı, “Cumhurbaşkanı her konsere geldiğinde inşaatın durumunu soruyoruz, fakat onun da yapacağı bir şey yok. Bir keresinde yine rica ettik, (yardımcı olun) dedik. Yanında bulunan Kültür Bakanı’mız Erkan Mumcu’ya (Şu binaya bir el atın) demişti. Ancak ondan sonra da bir gelişme olmadı.” dedi.

Yıllardır inşaatın bitmesini beklediklerini belirten Çamcı, tüm çabalarına rağmen atılan temelden ileriye gidilemediğini belirtti. Konuyla ilgili yetki karşamasının da yaşandığını belirten Çamcı, “İnşaatın ne zaman ve nasıl biteceğine yönelik Kültür Bakanlığı’na başvuruyoruz, (Bayındırlık ilgileniyor) diyor, Bayındırlık da (Kültür Bakanlığı’nın yetkisinde) diyor.” dedi. Çamcı, uzmanlardan edindiği bilgilere göre ise yağmur suları nedeniyle çürüyen inşaat temelinin artık kullanılamayacağına dikkat çekiyor.

Kültür Bakanlığı Kültür Merkezleri Daire Başkanı Savaş Bozdağ ise inşaatın bütçe yetersizliği nedeniyle bitirilemediğini söyledi. Bakanlığın halen 90 ayrı inşaata kaynak aktardığını belirten Bozdağ, yaklaşık 200 trilyon lira maliyetli binayı imkanları doğrultusunda bitireceklerini söyledi. Bozdağ, “Bu projeyi iptal edecek halimiz yok. Gücümüz nispetinde, bütçe yettiği kadar bütün inşaatlara para aktarıyoruz.” dedi. Bozdağ, inşaatların çok ağır işlemesiyle ilgili olarak da “Devletin bir ton inşaatı var; hangi birine gücü yetsin? Yettiği kadar kaynak aktarılıyor işte.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan CSO inşaatının yarım kalması üzerine kurumun eski binasının geçen yıl restore ediliği, ancak bu yenileme çalışmalarında usulsüzlükler yapıldığı öne sürüldü. Müfettişlerin yaptığı araştırmalarda restorasyonlarda onarım yerine perde, vitray ya da radyatör kapağı alındığı, 12 metrekarelik oda için 500 milyar lira harcandığı gibi iddialar ortaya atıldı.

İki kez CSO konserine giden Demirel, 'İşte çağdaş Türkiye!' demişti

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde 'çağdaşlık' tartışmasıyla gündeme gelmişti. Görevi süresince iki kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserine giden Demirel, Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin açılış konserinde CSO'nun Beethoven'in ünlü 'Dokuzuncu Senfonisi'ni çalması üzerine kısa bir konuşma yapmış ve salonda bulunanları işaret ederek "İşte çağdaş Türkiye!" demişti. Demirel'in sözleri, 28 Şubat süreci boyunca Türkiye'de 'çağdaşlık' tartışmasına yol açmıştı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise 5 yıllık görevi sırasında CSO'nun 10'u aşkın konserine katıldı. Ancak konserlere basın ordusuyla değil, yalnız gitmeyi tercih eden Sezer, CSO ile hiç gündeme gelmedi.
Zaman - Habib Güler

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Mansilla+Tuñón Mimarlık
11 Mayıs 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz