reklam

08 Mayıs 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Eyüp 'pırıl pırıl'

Haliç tertemiz. Haliç'in çevresi yemyeşil. Düzenli. Haliç'i çevreleyen yollar geniş. Yol ile Haliç arasındaki parklar, oturma yerleri doğru dürüst.

Eyüpsultan Camii'nin çevresindeki türbeler, mezarlıklar onarılmış ve bakımlı. Pierre Loti Kahvesi ve kahve yanındaki yeni tesis görülmeye değer. Pierre Loti'den Haliç'in ve İstanbul'un görünümü nefis.

İstanbul'da yaşıyorsanız, İstanbul'a yolunuz düşer ise mutlaka Eyüp semtine gidiniz. Türkiye'de "çok iyi şeyler de yapılabildiğini" görünüz. Mutlu olursunuz.
Geçen cumartesi 1 Mayıs kandil günü idi. İstanbul kuşatması sırasında ölen "Eyyup El - Ensari"nin, Fatih Sultan Mehmed'in emriyle yapılan türbesini ve bu türbe yanındaki camiyi ziyarete gelenler nedeniyle Eyüp'te çok sayıda insan vardı.

Eyüpsultan Camii'nin içindeki imarete uğradım. Ufak bir katkıda bulundum. Vakıfların İstanbul'da 5 imareti var. Bunların en büyüğü Eyüp imareti. Her gün 1500 kişiye aş yardımı yapılıyor. İhtiyacı olanlara kişi başı bir somun ekmek ve iki kap yemek dağıtılıyor. Cumartesi gününün mönüsü sade yağlı barbunya fasulye ile bulgur pilavı idi. İmaretin pırıl pırıl mutfağını gezdim. Pırıl pırıl çelik sanayi tencerelerinde yemekler pişiriliyor. İmaretin yanında bir erzak ambarı var. Hayır sahibi olmak isteyenler Vakıflar İdaresi'nin makbuzu mukabili, para yardımı, erzak yardımı veya et yardımı yapabiliyor. (Hayır sahibi olmak isteyen sayın okuyucularımın bilgilerine arz ederim.)

Eyüp'ten Pierre Loti'ye tırmandım. Asıl adı "Julien Viaud" olan Fransız deniz subayı (1850 - 1923), Türkiye'de Aziyade isimli bir evli hanımla yaşadığı gönül macerasını "Pierre Loti" imzasıyla kağıda dökünce ünlenmiş, esas ismi unutularak, Pierre Loti adı öne çıkmıştı. Bir süre Eyüp'te oturan Pierre Loti, mezarlıkların tepesinden Haliç'e bakan kahveye sık sık uğradığından, kahve kahvenin bulunduğu semt daha sonra Pierre Loti adıyla anılır olmuştu.
Pierre Loti'nin yıkık dökük haldeki kahvesinin ahşap binası 1964 yılında ünlü "etnogrof"umuz Sabiha Tansug Hanımefendi'nin gayretiyle onarılmış. Çevre düzenlemesi ve yollar yapılmış. (Bu hafta sonu Eyüp Belediyesi'nce düzenlenen Eyüp Toplantıları'nda Sabiha Tansug Hanımefendi Pierre Loti Kahvesi'nin hikayesini resimlerle anlattı.)

Pierre Loti Kahvesi'nin ahşap binası, eski haliyle korunuyor. Bakımlı. Kahveye bitişik binada Ferhat Çokbilen'in kitabevinde Pierre Loti'yle ilgili kitaplar, resimler, kartpostallar, hat sanatçılarının elinden çıkmış hat eserleri makul fiyatla satılıyor.
Kahvenin önündeki bahçede oturdum. Çay 500 bin lira. Haliç pırıl pırıl. Manzara büyüleyici. Çay bahçesi, servis tertemiz.

Belediye eski Pierre Loti Kahvesi'nin arkasındaki çirkin yapıları istimlak etmiş. Geniş bir alana, eski ahşap Türk evleri görüntülerine sadık kalınarak, doğru dürüst bir tesis yapılmış. Otel, lokanta, çayevleri, çay bahçeleriyle güzel bir tesis ortaya çıkmış.

Bu güzel şeyler İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eyüp Belediyesi'nin gayretiyle yapılmış. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
Milliyet - Güngör Uras

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 25 Mayıs 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz