reklam

08 Mayıs 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma Mozaikleri'ni Türkiye'nin Pompeii'sinde Sergileme Planı Suya Düştü


Fotoğraflar: Arkitera

Arkeolojik bir hazine yuvası olan Zeugma, Doğu'nun Pompeii'si olarak adlandırılıyor. Pompeii'den tek farkı onun kadar büyük ve küller altında kalan bir İtalyan kasabası olmaması…Belki de onun taşıdığı kültürel ilgiyi üzerine çekememesi…

Yunanca "köprü" ya da "birleştirici" anlamına gelen adı ve klasik dönemde Greko-Romen yaşamda, İran ve Suriye kültürleri arasında önemli bir noktada bulunması ile Zeugma, Fırat Nehri üzerinde bir geçiş noktasıydı.

Günümüzde ise tarihi yer, insanları birleştirmekten öte bölüyor. Bu duruma, Zeugma'nın hükümette acı bir tartışma konusu oluşu ve Amerikan bir hayırsever olan David Packard'ın Gaziantep halkına karşı direnişi de iki örnek olarak verilebilir.

Tartışma, Ocak ayında, finansal açıdan yardım sağlayan David Packard Vakfı'nın, mozaiklerin birçoğunun Topkapı Sarayı'na taşınması teklifi ile patlak veriyor. Kültür Bakanı Sekreter Yardımcısı Mustafa İsen, NATO Zirvesi'nin Gaziantep'te gerçekleşme önerisinin Gaziantep için iyi bir reklam olacağını savunuyor.

Avrupa Birliği ile ortak hükümet dışı bir organizasyon olan STK'dan bir grup, hazinenin hiç bir zaman geri dönmeyeceğini savunarak mozaiklerin kendi evinde kalması için kampanya düzenliyor. Mart ayında Kültür Bakanlığı'na karşı dava açan Gaziantepliler ise tarihi bulguların asıl yerinden taşınmasını, yasaların çiğnenmesi olarak savunuyor.

David Packard'ın görevlendirdiği, 4 yılını mozaikleri restore etmeye ayıran uluslararası korumacı Roberto Nardi'ye karşı birçok ayrı dava açılırken, Nardi, hazineyi kötüye kullandığı savlarını çürütmek için uzun ve kesin kanıtlar sunuyor. STK'lılar sonunda kazanmış gibi görünüyor; mahkeme mozaiklerin kilitli kalmasına karar verip, son kararı askıya alıyor.

Gaziantep halkının hissettiği güvensizlik, Gaziantep'teki müzenin mozaikler için oldukça küçük olması ve hükümetin ekstra mekan sağlama sözünü tutmaması ile 2000 yılında mozaiklere yeniden kavuşmuş olsalar bile dev panelleri göremiyorlar.

Packard'ın geri çekme ihtimali olan yeni bir müze inşa ettirme önerisi ile şüpheler hala dindirilemediği gibi, mozaiklerin zengin Amerikalılar için korunduğu şeklinde bölgede bazı dedikodular da yayılıyor. Yerel iş adamlarından Aykut Tuzcu, bu "zehir"in, Packard'ın getirdiği birinci sınıf uzmanlardan korkan Türk arkeologlar tarafından yayıldığını belirtiyor.

Packard'ın Türk basınında yer almasının nedeni ise çalışma takımına yapılan saldırıları reddetmesi ve mozaiklerin daha iyi standartlarda ve profesyonelce korunmasını sağlaması.

Packard'ın değindiği bir nokta daha var ki bu da; 2000 yılında baraj suyunun yükselmesinden dolayı mozaiklerin neredeyse sular altında kalması. Bu sadece bir basın kampanyası ve Packard'ın mozaiklerin korunmasına yönelik bir müdahalesi. Packard'ın şu an bir atasözüyle mızmızlandığı söyleniyor; "hiçbir iyi niyet cezasız kalmaz".
The Economist - Tom Litke - Çeviren: Rabia Alga

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Gündem

My Architect

Oscar Ödülleri'ne adaylığı ile tekrar gündeme gelen My Architect, Louis Kahn'ın oğlu Nathaniel Kahn'ın 20. yüzyılın en önemli figürlerinden olan babasının ölümünün ardından, onu anlamak üzere çıktığı bir yolculuğun hikayesini anlatan bir film.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz